Copywriting: Τι είναι και ποια είδη copywriting υπάρχουν;

Τα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και περισσότερο το copywriting ως απαραίτητο εργαλείο για μια επιχείρηση και ως δεξιότητα που αναζητούν οι εργοδότες, αλλά δύσκολα βρίσκουν.

Το ζητούμενο που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι κάθε copywriter είτε το γνωρίζει είτε όχι είναι συνήθως πιο αποδοτικός σε συγκεκριμένη ή συγκεκριμένες κατηγορίες copywriting και λιγότερο αποδοτικός σε άλλες. 

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα σου εξηγήσουμε τι είναι το copywriting και ποιοι είναι τα 5 βασικότερα είδη copywriting που πρέπει να γνωρίζεις, αν θες να δοκιμάσεις τις ικανότητες σου στον κόσμο της διαδικτυακής γραφής.

Θα ασχοληθούμε με τις εξής θεματικές:

Τι είναι το copywriting;

To copywriting είναι η διαδικασία παραγωγής γραπτού περιεχομένου με σκοπό να πείσει ή να επηρεάσει ανθρώπους να προβούν σε μια συγκεκριμένη ενέργεια. Ένα δημιουργικό και αποτελεσματικό κείμενο παρακινεί και ενθαρρύνει το κοινό-στόχο να αναλάβει δράση.

Ως δράση του κοινού δεν εννοούμε μόνο την αγορά του προϊόντος ή της υπηρεσίας σου αλλά και την εγγραφή του στο newsletters σου, το follow στα social media και γενικότερα την αλληλεπίδρασή σου με τους δυνητικούς και επιθυμητούς σου πελάτες. 

Για να είσαι επιτυχημένος copywriter χρειάζεσαι 3 δεξιότητες: γλώσσα, πειθώ και έρευνα. Όπως είναι αναμενόμενο ο copywriter είναι ένας κειμενογράφος και προφανώς πρέπει να χειρίζεται καλά τη γλώσσα.

Το μήνυμα πρέπει να είναι πειστικό για να ωθήσει τον δυνητικό σου πελάτη να αγοράσει από εσένα. Φυσικά η έρευνα είναι απαραίτητη, αν θέλεις να είσαι πάντα κοντά στο κοινό σου, να ελέγχεις τον ανταγωνισμό και να ακολουθείς τις νέες τάσεις στον digital κόσμο. 

copywriting

Γιατί δεν είναι πάντα επιτυχημένο το copy;

Οι copywriters δημιουργούν το copy δηλαδή λέξεις και κείμενο με σκοπό να πείσουν. Αν έχεις ήδη δουλέψει πάνω στο copywriting, θα έχεις ίσως παρατηρήσει ότι υπάρχουν φορές που ανάλογα με τις απαιτήσεις του εργοδότη σου έχεις ανταποκριθεί πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά σε σχέση με άλλες. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο ότι είσαι πιο ικανός σε έναν συγκεκριμένο τύπο copywriting σε σχέση με κάποιον άλλο. 

Πάμε να δούμε παρακάτω ποια είναι τα 5 βασικότερα είδη copywriting και πώς θα τα προσεγγίσεις.

Ποια είδη copywriting υπάρχουν;

Προτού απαριθμήσουμε διευκρινίζουμε ότι υπάρχουν πολλές υποκατηγορίες copywriting. Εμείς απλώς παρουσιάζουμε τα 5 είδη που αξιολογούμε ως βασικότερα.

#1 SEO Copywriting 

Το SEO είναι ο πιο γνωστός τύπος copywriting. Χρησιμοποιείται από τους copywriters για να βελτιστοποιήσει το περιεχόμενο για τους μηχανισμούς αναζήτησης και για να μπορούν οι πελάτες-στόχοι να βρουν την εκάστοτε επιχείρηση στο διαδίκτυο.

Εφαρμόζεται με στρατηγική ενσωμάτωση λέξεων-κλειδιών σε συγκεκριμένα σημεία του κειμένου. Για να δεις αναλυτικά πώς μπορείς να κάνεις SEO copywriting μπες εδώ. 

Το SEO copywriting όμως δεν είναι ένα στυγνό κείμενο με λέξεις-κλειδιά. Για να φέρεις στο σαιτ σου πελάτες αλλά και να τους κρατήσεις engaged χρειάζεται να τους τροφοδοτείς συνεχώς με υλικό άξιο να διαβαστεί. Πρέπει να μπαίνεις στη σκέψη τους, να χρησιμοποιείς τις λέξεις και τους όρους που θα χρησιμοποιούσαν εκείνοι και να μπορείς να τις ενσωματώσεις στο κείμενό σου.

Ανεξάρτητα από τον τύπο copywriting, στον οποίο εξειδικεύεσαι ή ενδεχομένως σου αρέσει περισσότερο, πρέπει να γνωρίζεις SEO τουλάχιστον σε βασικό επίπεδο.

Όσο πειστικό και δημιουργικό και αν είναι το κείμενό σου, αν δεν ικανοποιεί τις μηχανές αναζήτησης της Google, οι πιθανότητες να το διαβάσουν οι πελάτες σου μειώνονται αισθητά. 

Αν θες να μάθεις ακόμα περισσότερα σχετικά με το seo, τότε μπορείς να διαβάσεις το άρθρο μας 5 tips για να βελτιώσεις το SEO της ιστοσελίδας σου.

 SEO Copywriting

#2 Brand copywriting

Σε προηγούμενο άρθρο μας αναλύσαμε τι είναι το branding. Πάμε να σου δείξουμε σε αυτό πώς να κάνεις branding μέσω του copywriting.

Το brand copywriting είναι η διαδικασία δημιουργίας γραπτού περιεχομένου που αντικατοπτρίζει και προωθεί την ταυτότητα του εμπορικού σήματος μιας εταιρείας.

Η γλώσσα και ο λόγος σου είναι σημαντικό να επικοινωνεί τις αξίες, την προσωπικότητα και τη μοναδική πρόταση πώλησης (USP) της μάρκας στο κοινό-στόχο της.

Ο στόχος του brand copywriting είναι να παρουσιάσει την εταιρεία στους πελάτες της ως κορυφαία και μοναδική επιλογή στον κλαδο της. Έτσι θα έχει απήχηση στο κοινό στο οποίο απευθύνεται και θα την ξεχωρίζει από τους ανταγωνιστές της. 

Επίλεξε και χρησιμοποίησε το brand copywriting όταν εργάζεσαι για μια επιχείρηση ήδη αναγνωρισμένη και καταξιωμένη. Σε μια τέτοια επιχείρηση δεν σε ενδιαφέρει να διαφημίσεις αλλά να ξεχωρίσεις και να επικρατήσεις στο μυαλό των καταναλωτών. 

brand copywriting

#3 Social media copywriting

Το social media copywriting είναι η διαδικασία δημιουργίας γραπτού περιεχομένου ειδικά για τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

To μυστικό του καλού social media copywriter είναι να γνωρίζει ότι πρέπει να προσαρμόζει το περιεχόμενο ανάλογα με την πλατφόρμα δημοσίευσης.

Διαφορετικές πλατφόρμες έχουν διαφορετικό κοινό, μορφές δημοσίευσης και βέλτιστες πρακτικές, οπότε είναι σημαντικό να προσαρμόσεις τα μηνύματα και τον τόνο ανάλογα με την πλατφόρμα.

To Facebook για παράδειγμα χρειάζεται γλώσσα ελκυστική και το κείμενο δεν πρέπει να ξεπερνά ιδανικά τις 5 προτάσεις.

Το Instagram απ’ την άλλη εκμεταλλεύεται τη δύναμη της εικόνας αλλά και της λεζάντας. Σημαντικό ρόλο παίζει το hashtag αλλά πρόσεξε να μην χρησιμοποιείς πάνω από 4 κάθε φορά.

social media copywriting

#4 Conversion copywriting

Το Conversion Copywriting στοχεύει στο να ωθήσει τον χρήστη να πάρει μια απόφαση και να δράσει με ένα συγκεκριμένο τρόπο.

Αξιολογείται ως επιθετικό copywriting και στοχεύει στο πάτημα ενός κουμπιού, στο sharing στα κοινωνικά μέσα, στην ολοκλήρωση μιας αγοράς, στην εγγραφή σε newsletter, στην παραμονή στη σελίδα για περισσότερο χρόνο.

Το κλειδί στο conversion copywriting είναι να εστιάζεις στα οφέλη του προϊόντος ή της υπηρεσίας και όχι μόνο στα χαρακτηριστικά.

Εξήγησε πώς το προϊόν ή η υπηρεσία θα κάνει τη ζωή του αναγνώστη καλύτερη ή θα λύσει ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Επιπλέον, η χρήση του επείγοντος και των προσκλήσεων για δράση μπορεί να συμβάλει στην αύξηση των ποσοστών μετατροπής. 

To converse copywriting ωστόσο μπορεί να μεταφράζεται και ως μετατροπή αντιλήψεων και στάσεων. Μέσω αυτού του είδους μπορείς να παρουσιάσεις ιδέες και πεποιθήσεις του κοινού σχετικά με ζητήματα του κλάδου σου, τις οποίες θέλεις να καταρρίψεις.

Μέσω του converse copywriting επίσης μπορείς να απορρίψεις τις ιδιότητες και τα πλεονεκτήματα του ανταγωνισμού. Πες απλά στο κοινό σου τι δεν χρειάζεται από τον ανταγωνιστή σου και τι του προσφέρεις εσύ. Δουλεύεις σε κλάδο ομορφιάς;

Πείσε το κοινό σου ότι δεν χρειάζεται μια τεράστια ρουτίνα με πολλά και ακριβά προϊόντα αλλά ένα μινιμαλιστικό προϊόν που τα συνδυάζει όλα.

Conversion copywriting

#5 Thought leadership copywriting 

Το thought leadership copywriting ή copywriting ηγετικής σκέψης σε βοηθά να παρουσιαστείς ως ειδικός στον τομέα που εξειδικεύεται η επιχείρησή σου. Μπορείς να μιλήσεις για το μέλλον του κλάδου σου, να δώσεις συμβουλές μέσα από ειδικούς κλπ.

Αυτή η μορφή copywriting αποσκοπεί στο να εμφανιστείς ως «ηγέτης» στον επιχειρηματικό κόσμο. 

Ας υποθέσουμε για παράδειγμα ότι εργάζεσαι ως copywriter. Εκμεταλλεύσου τον ντόρο που έχει προκληθεί από το ChatGPT και παρουσιάσου ως «ηγέτης» στον τομέα σου παρουσιάζοντας τις δυνατότητες του AI και το πώς μπορείς να το εκμεταλλευτείς για να βελτιώσεις το copywriting.

Παρουσίασε κάτι πρωτότυπο και διαφοροποιήσου, μίλα για το μέλλον της διαδικτυακής γραφής και κέρδισε άτομα που θα εμπιστευτούν την ερευνητική σου δουλειά. 

thought leadership copywriting

Ποια επίπεδα copywriting υπάρχουν;

Το copywriting είναι μια βασική δεξιότητα στον κόσμο του μάρκετινγκ και της διαφήμισης, με διάφορα επίπεδα εξειδίκευσης, συμπεριλαμβανομένων των entry, mid και senior level copywriters.

#1 Entry-level

Οι copywriters που ανήκουν στο entry-level είναι συνήθως νέοι στον τομέα, μαθαίνουν τα κατατόπια και ακονίζουν τις συγγραφικές τους δεξιότητες για τη δημιουργία πειστικού περιεχομένου.

#2 Mid-level

Οι copywriters του mid-level διαθέτουν μεγαλύτερη εμπειρία, συχνά χειρίζονται πιο σύνθετα έργα και διαχειρίζονται τις σχέσεις με τους πελάτες.

#3 Senior-level

Οι senior copywriters, από την άλλη πλευρά, είναι έμπειροι επαγγελματίες, έμπειροι στη δημιουργία πειστικών κειμένων και στην επίβλεψη της εργασίας των κατώτερων συναδέλφων τους.

Ανεξάρτητα από το επίπεδό τους, οι επιτυχημένοι κειμενογράφοι πρέπει να ενημερώνονται για τις βέλτιστες πρακτικές SEO, ώστε να διασφαλίζουν ότι το περιεχόμενό τους κατατάσσεται ψηλά στις μηχανές αναζήτησης, οδηγώντας σε αυξημένη προβολή και δέσμευση για τις μάρκες που εκπροσωπούν.

Πόσα χρήματα βγάζει ένας copywriter;

Οι αποδοχές ενός copywriter μπορεί να ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα με παράγοντες όπως η εμπειρία, η τοποθεσία, ο κλάδος και το αν εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας ή ως εσωτερικός συνεργάτης σε μια εταιρεία. Ακολουθεί μια γενική επισκόπηση των πιθανών αποδοχών των κειμενογράφων:

Entry-level copywriters: Οι επαγγελματίες entry-level ή όσοι έχουν εμπειρία μικρότερη από 1-2 χρόνια μπορούν να αναμένουν να κερδίζουν από 30.000 έως 45.000 δολάρια/ευρώ ετησίως, ανάλογα με την τοποθεσία και τον εργοδότη τους.

Mid-level copywriters: Με περίπου 2-5 χρόνια εμπειρίας, ο μισθός ενός copywriter μεσαίου επιπέδου μπορεί να κυμαίνεται από 45.000 έως 60.000 δολάρια/ευρώ ετησίως. Και πάλι, αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την περιοχή και τον κλάδο στον οποίο εργάζονται.

Senior copywriters: Οι έμπειροι επαγγελματίες με περισσότερα από 5 χρόνια εμπειρίας μπορούν να κερδίζουν από 60.000 έως 100.000 δολάρια/ευρώ ή και περισσότερα ετησίως. Αυτοί οι κειμενογράφοι είναι συχνά υπεύθυνοι για τη διαχείριση μιας ομάδας, την εργασία σε πιο σύνθετα έργα και την επίβλεψη της εργασίας των νεότερων κειμενογράφων.

Freelance copywriters: Οι αποδοχές των ελεύθερων επαγγελματιών μπορεί να ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, ανάλογα με την εξειδίκευσή τους, το πελατολόγιο και τον φόρτο εργασίας τους. Ορισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες χρεώνουν με ωριαία ποσοστά, ενώ άλλοι χρεώνουν ανά έργο ή ανά λέξη. Οι τιμές των ελεύθερων επαγγελματιών μπορεί να κυμαίνονται από 25 έως 150 δολάρια ανά ώρα, ή και περισσότερο για πολύ έμπειρους και εξειδικευμένους κειμενογράφους.

Πόσα χρήματα βγάζει ένας copywriter στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα, ο μισθός ενός copywriter μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες όπως η εμπειρία, η τοποθεσία, ο κλάδος και το μέγεθος της εταιρείας στην οποία εργάζεται.

Κατά μέσο όρο, ένας entry-level κειμενογράφος στην Ελλάδα μπορεί να κερδίζει από 15.000 έως 25.000 ευρώ ετησίως.

Ένας πιο έμπειρος κειμενογράφος μπορεί να κερδίζει από 25.000 έως 40.000 ευρώ ετησίως ή και περισσότερο, ανάλογα με τις ικανότητές του και τη ζήτηση για τις υπηρεσίες του.

Μπορεί ένας Copywriter να βγάλει χρήματα στο Fiverr;

Το Fiverr έχει αναδειχθεί σε μια δημοφιλή πλατφόρμα για ελεύθερους επαγγελματίες, προσφέροντας στους copywriters την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις δεξιότητές τους και να προσεγγίσουν ένα παγκόσμιο πελατολόγιο.

Δημιουργώντας ένα ελκυστικό προφίλ και προβάλλοντας την εμπειρία τους στη δημιουργία πειστικών, ελκυστικών κειμένων, οι κειμενογράφοι μπορούν να αξιοποιήσουν το Fiverr για να δημιουργήσουν μια σταθερή ροή εισοδήματος.

Η επιτυχία στην πλατφόρμα εξαρτάται συχνά από την κατανόηση και την εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών SEO, διασφαλίζοντας ότι το περιεχόμενο που παράγεται κατατάσσεται υψηλά στις μηχανές αναζήτησης και οδηγεί σε οργανική επισκεψιμότητα για τους πελάτες.

Καθώς η φήμη ενός copywriter αυξάνεται μέσω θετικών κριτικών και ικανοποιημένων πελατών, μπορεί να διεκδικήσει υψηλότερες τιμές και να προσελκύσει ένα ευρύτερο φάσμα πελατών.

Σε αυτή την ψηφιακή εποχή, το Fiverr αποτελεί μια επικερδή οδό για τους κειμενογράφους ώστε να αξιοποιήσουν τις ικανότητές τους και να ευδοκιμήσουν σε μια ανταγωνιστική αγορά.

Μπορεί ένας Copywriter να βγάλει χρήματα στο UpWork;

Το Upwork, μια κορυφαία πλατφόρμα ελεύθερων επαγγελματιών, προσφέρει στους κειμενογράφους ή αλλιώς copywriters την ευκαιρία να κερδίσουν χρήματα, συνδέοντάς τους με πελάτες που αναζητούν υψηλής ποιότητας, πειστικό περιεχόμενο.

Η καλή κατανόηση των αρχών του SEO είναι ζωτικής σημασίας για αυτούς τους κειμενογράφους, καθώς η ικανότητά τους να δημιουργούν κείμενα φιλικά προς τις μηχανές αναζήτησης μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ηλεκτρονική παρουσία των πελατών τους και να αυξήσει την οργανική επισκεψιμότητα (organic traffic).

Επιδεικνύοντας την εμπειρία τους στη δημιουργία ελκυστικού, βελτιστοποιημένου περιεχομένου και δημιουργώντας ένα σταθερό χαρτοφυλάκιο στο Upwork, οι κειμενογράφοι μπορούν να προσελκύσουν ένα ευρύ φάσμα πελατών και να εξασφαλίσουν προσοδοφόρα έργα.

Καθώς συγκεντρώνουν θετικά σχόλια και αναπτύσσουν τη φήμη τους για την αριστεία τους, οι κειμενογράφοι μπορούν να διεκδικούν υψηλότερες τιμές και να απολαμβάνουν σταθερή ροή εργασίας.

Το Upwork χρησιμεύει ως μια ισχυρή πλατφόρμα για τους κειμενογράφους ώστε να αξιοποιήσουν τις ικανότητές τους και να διαπρέψουν στο σημερινό ανταγωνιστικό ψηφιακό τοπίο.

Εν κατακλείδι

Στο άρθρο αυτό σου παρουσιάσαμε τα βασικότερα -κατά τη γνώμη μας- είδη copywriting. Στην πραγματικότητα υπάρχουν και άλλες κατηγορίες και αναμφίβολα θα δημιουργηθούν και άλλες στο μέλλον.

Δεν πιστεύουμε ότι ένας copywriter που εξειδικεύεται σε κάποιο συγκεκριμένο είδος δεν είναι καλός στα υπόλοιπα. Αποφασίζοντας να εξειδικευτείς επίσης δεν κινδυνεύεις να χάσεις μελλοντικούς πελάτες.

Απλώς αξιοποιείς τις δυνατότητές σου, ώστε να ανταποκρίνεσαι πιο αποτελεσματικά στις απαιτήσεις του εργασιακού σου περιβάλλοντος ενώ αν δουλεύεις ως freelancer έχε υπόψιν σου ότι η εξειδίκευση θα σου φέρει όλο και περισσότερους πελάτες, καθώς θα είσαι μια από τις κορυφαίες επιλογές στον τομέα σου.

Διαβάστε επίσης – Startups: Πως η έλλειψη χρηματοδότησης οδηγεί στην αποτυχία

Ακολουθήστε μας στο Facebook, linkedin και Twitter

More from author

Απάντηση

Related posts

Latest posts

5 επιχειρηματικά προβλήματα που μπορεί να λύσει το ChatGPT

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, και ένα από τα πιο ευέλικτα εργαλεία που εμφανίστηκαν είναι το ChatGPT. Βασισμένο σε...

5 λιγότερο ανταγωνιστικές αγορές για να ξεκινήσετε

Η επιχειρηματικότητα μπορεί να είναι ένα συναρπαστικό και ικανοποιητικό ταξίδι, αλλά η πλοήγηση σε άκρως ανταγωνιστικές αγορές μπορεί να είναι αποθαρρυντική, ιδίως για τους...

Πώς θα βγάλω χρήματα από το κινητό μου;

Τα κινητά μας τηλέφωνα έχουν γίνει ισχυρά εργαλεία για κάτι περισσότερο από απλή επικοινωνία και ψυχαγωγία. Με μια πληθώρα εφαρμογών, υπηρεσιών και ευκαιριών, μπορείτε...

Want to stay up to date with the latest news?

We would love to hear from you! Please fill in your details and we will stay in touch. It's that simple!

Αρέσει σε %d bloggers: