Startup εταιρεία – Τι είναι και πως μπορώ να ιδρύσω μία;

Τι είναι startup εταιρεία και πως μπορεί κάποιος να ξεκινήσει μία; Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθούμε στα βασικά γνωρίσματα που έχει μία νεοφυείς επιχείρηση και τις πιο βασικές διαδικασίες που πρέπει να διεκπεραιώσει ένας founder. Συγκεκριμένα θα αναφερθούμε:

Startup εταιρεία – ορισμός

Τι είναι startup εταιρεία; Startup εταιρεία ή αλλιώς νεοφυείς επιχείρηση, ονομάζουμε την εταιρεία η οποία βρίσκεται στα πρώτα στάδια μετά από την ίδρυση της. Στα αγγλικά η λέξη που χρησιμοποιείται για τον ιδρυτή μίας startup είναι η λέξη founder. Μία startup μπορεί να έχει πάνω από έναν founder. Οι ειδικοί μάλιστα υποστηρίζουν πως ο ιδανικός αριθμός ιδρυτών σε μία startup είναι 2 με 3 άτομα.

Μία startup εταιρεία στοχεύει στο να εξελίξει μία νέα τεχνολογία, να δημιουργήσει ένα καλό προϊόν και να αλλάξει τις ισορροπίες στην αγορά που δραστηριοποιείται.  Μία startup εταιρεία εμφανίζει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία αξίζει να δούμε.

Χαρακτηριστικά μίας Startup εταιρείας

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά μίας startup εταιρείας όμως; Ας επικεντρωθούμε στα πιο βασικά:

 • Είναι μία νέα επιχείρηση
 • Μία startup συνήθως είναι καινοτόμα
 • Μία startup συνήθως στοχεύει σε χρηματοδότηση από επενδυτή
 • Ο ιδανικός αριθμός των founder είναι από 2 έως 3 άτομα (με το 1 και 4 άτομα να καταλαμβάνουν τις αμέσως επόμενες θέσεις)
 • Μία startup εταιρεία στοχεύει σε γρήγορη ανάπτυξη (scaling)
 • Λειτουργεί διαφορετικά από μία παραδοσιακή επιχείρηση

Startup εταιρεία – παραδείγματα

Amazon – Η Amazon ιδρύθηκε από τον Jeff Bezos, το 1994, ως το πρώτο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο. Πλέον η Amazon έχει μετατραπεί στην κορυφαία εταιρεία πάνω στο e-commerce.

Αν ενδιαφέρεσαι να ανακαλύψεις 3 από τις πιο σημαντικές πρακτικές του Jeff Bezos, οι οποίες οδήγησαν την Amazon στην επιτυχία, διάβασε εδώ.

Netflix – Το Netflix, η γνωστή σε όλους πλατφόρμα streaming, ξεκίνησε ως μία startup εταιρεία.  Ιδρύθηκε το 1998 από τους Reed Hastings και Marc Randolph. Η εταιρεία πριν το streaming έστελνε, ταχυδρομικώς, DVD στους συνδρομητές της.

Για να μάθεις τα πάντα πίσω από την ιστορία επιτυχίας τους Netflix, μπορείς να πατήσεις εδώ.

Apple – Ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα startup εταιρειών είναι αυτό της Apple. Η Apple ιδρύθηκε το 1976 από τους Steve Jobs και Steve Wozniak. Η εταιρεία έως σήμερα έχει κατορθώσει να αλλάξει πολλά από όσα θεωρούσαμε δεδομένα πάνω στην τεχνολογία.

Πως μπορώ να βρω χρηματοδότηση για τη startup εταιρεία μου;

Ένα από τις πιο δύσκολες αλλά ταυτόχρονα σημαντικές διαδικασίες είναι η εύρεση ενός χρηματοδότησης και επενδυτή για την startup εταιρεία σου. Η αναζήτηση μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη, αλλά ακόμα πιο δύσκολη θα είναι η διαδικασία παρουσίασης της ιδέας σου στον εκάστοτε επενδυτή.

Για να μάθεις σχετικά με τους τρόπους χρηματοδότησης μίας startup εταιρείας, διάβασε εδώ.

Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες επενδυτών. Η πρώτη είναι αυτή του Angel Investor ή αλλιώς Άγγελου Επενδυτή, και η δεύτερη αυτή του Venture Capitalist. Οι δύο αυτές κατηγορίες έχουν τα δικά τους γνωρίσματα, καθώς και σημαντικές διαφορές. Πάντως ο πρώτος επενδυτής από τις δύο κατηγορίες, που χρειάζεται να προσεγγίσεις είναι αυτός του Angel Investor.

Αν θες να μάθεις περισσότερα σχετικά με τους angel investors, καθώς και τους αποτελεσματικούς τρόπους προσέγγισης τους, διάβασε εδώ.

Οι καλύτερες αγορές για μία Startup εταιρεία

Μία startup, αν λειτουργεί με σωστό τρόπο, έχει τη δυνατότητα να καινοτομήσει σε οποιαδήποτε αγορά και αν δραστηριοποιείται. Τη συγκεκριμένη περίοδο πάντως υπάρχουν ορισμένες αγορές, οι οποίες είναι ιδανικές για την δημιουργία και την εξέλιξη μίας startup εταιρείας. Μερικές από αυτές τις αγορές είναι:

 • Real Estate 
 • Healthcare 
 • Ecommerce 
 • Edtech
 • Travel Hospitality
 • Fintech

Αν θες να μάθεις περισσότερα σχετικά με τις παραπάνω αγορές και τις startup εταιρείες που κυριαρχούν, διάβασε εδώ.

Πως μπορώ να ιδρύσω μία Startup εταιρεία

Αρχικά για να ξεκινήσεις τη δική σου startup, έχοντας βρει τον τομέα στον οποίο θα δραστηριοποιηθεί πρέπει να επιλέξεις την εταιρική δομή που σου ταιριάζει. Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετές εταιρικές δομές. Συγκεκριμένα μπορείς να επιλέξεις να ανοίξεις μία:

Η αλήθεια είναι πως η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία αποτελεί την πιο δημοφιλή επιλογή ανάμεσα στους founders, καθώς προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα.

Αν θες να μάθεις περισσότερα σχετικά με τη φορολογία αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα ιδρύσεις μία startup εταιρεία, διάβασε εδώ.

Διάβασε επίσης – Startup – 5 βήματα που πρέπει να κάνεις πριν ξεκινήσεις

Ακολούθησε μας στο FacebookInstagram και Twitter.

Απάντηση

More from author

Related posts

spot_img

Latest posts

Στέφανος Τσιτσιπάς: Η Καριέρα, οι Τίτλοι και τα Κέρδη του Σπουδαίου Έλληνα Τενίστα

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς, όνομα συνώνυμο της ελληνικής επιτυχίας στο τένις, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Αυγούστου 1998. Το τένις ήταν στο αίμα του, με...

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ένα αφιέρωμα στον Greek Freak, που σπάει κάθε ρεκόρ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, γνωστός και ως "The Greek Freak", είναι μια πανύψηλη φιγούρα στον κόσμο του επαγγελματικού μπάσκετ, όχι μόνο για τον εντυπωσιακό αθλητισμό...

Blackstone και Digital Realty ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη κέντρων δεδομένων αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Η Blackstone, αμερικανική επενδυτική εταιρεία, συνεργάζεται με την εταιρεία κέντρων δεδομένων Digital Realty για τη δημιουργία κοινής επιχείρησης με σχέδια επένδυσης 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων...

Κάνε εγγραφή για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις!

Κάνε εγγραφή και γίνε μέλος της μεγαλύτερης επιχειρηματικής κοινότητας στην Ελλάδα!

%d