Ακούγοντας κανείς τη λέξη startup, είναι πιθανό να τη συνδυάσει με εταιρίες όπως η Google, ή να φέρει στο μυαλό του την ιστορία επιτυχίας του Netflix. Εξάλλου η λέξη startup για πολλούς είναι συνώνυμο της καινοτομίας. Όντως και οι δύο προαναφερθείσες εταιρείες έχουν καινοτομήσει, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο που επικοινωνούμε, μαθαίνουμε και διασκεδάζουμε. Στον κόσμο των επιχειρήσεων υπάρχουν εταιρείες που επικεντρώνονται σε νέες αγορές, εισάγοντας νέες καινοτομίες, και άλλες οι οποίες στοχεύουν στην βελτίωση παραδοσιακών αγορών.
Netflix – Η ίδρυση της startup
Η εταιρεία Netflix, οι υπηρεσίες της οποίας έχουν μπει πλέον για τα καλά στη καθημερινότητα μας, ξεκίνησε το 1998. Οι ιδρυτές του Netflix, Reed Hastings και Marc Randolph, ξεκίνησαν την εταιρεία, στο Scotts Valley, της Καλιφόρνια. Για τον δεύτερο μάλιστα, το Netflix αποτελούσε την 6η του startup επιχείρηση. Ο ίδιος, μετά από παρότρυνση του Reeds, του παρουσίασε την ιδέα του για την τότε υπηρεσία ενοικίασης DVD. Ο Reeds αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την ιδέα του Randolph, αποκτώντας το 70% της νεοσύστατης τότε επιχείρησης. Παράλληλα ο Randolph, έχοντας αρκετά μικρότερο ποσοστό, ανέλαβε τη θέση του CEO της εταιρείας.
Η πρώτη μορφή του Netflix ως startup
Κατά τα πρώτα δέκα σχεδόν έτη λειτουργίας της, η εταιρεία δεν είχε ακριβώς τις υπηρεσίες της οποίες γνωρίζουμε σήμερα. Η συνδρομητική μορφή παρόλα αυτά, που γνωρίζουμε σήμερα υπήρχε ακόμη και τότε. Συγκεκριμένα, ένα subscriber του τότε Netflix, λάμβανε μέσω ταχυδρομείου ταινίες και σειρές σε DVD. Αν και στα τέλη του 1990, τα DVD αποτελούσαν ένα νέο και φρέσκο προϊόν, οι δύο ιδρυτές από νωρίς σχεδίαζαν την επέκταση της εταιρείας. Παρόλα αυτά, το 2003 ο Randolph αποχωρεί οικειοθελώς από την εταιρεία, δηλώνοντας πως, η διοίκηση μίας εταιρεία περιεχομένου όπως το Netflix δεν ταιριάζει στους δικούς του στόχους.
Netflix – η αλλαγή σε πλατφόρμα
Μετά από μόλις τρία χρόνια από την αποχώρηση ενός από τους founders της εταιρείας, το Netflix γίνεται κερδοφόρο. Συγκεκριμένα τα έσοδα της εταιρείας, το 2006, ανέρχονται στα 80 εκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα οι συνδρομητές του Netflix το 2006 φτάνουν τους 6.3 εκατομμύρια. Παρά την επιτυχία και παρατηρώντας πως η τάση ενοικίασης DVD δεν θα μπορούσε να ανταγωνιστεί την άνοδο του διαδικτύου, το 2007, το Netflix μετατρέπεται σε μία πλατφόρμα streaming. Η πλατφόρμα γίνεται προσβάσιμη από τηλεοράσεις, υπολογιστές και ταμπλέτες. Η υπηρεσία συμπεριλαμβάνεται στη συνδρομή του παραδοσιακού DVD delivery του Netflix, με μόλις 6 δολάρια.
Τρία χρόνια αργότερα, το 2010, το Netflix αρχίζει και ρίχνει μεγαλύτερο βάρος στο streaming. Συγκεκριμένα, ο Reed Hastings, μιλώντας με επενδυτές το 2010 αναφέρει «Πριν από τρία χρόνια ήμασταν μια εταιρεία DVD μέσω ταχυδρομείου που προσέφερε τη δυνατότητα streaming. Τώρα είμαστε μια εταιρεία streaming που προσφέρει επίσης DVD μέσω ταχυδρομείου.»
Οι παραγωγές του Netflix και τα προφίλ
Η αλλαγή της κατεύθυνσης της εταιρείας, και η μετατροπή της σε streaming platform, αποτέλεσε βασικό συστατικό για την επιτυχία της. Το 2012 μάλιστα, το Netflix ξεκινάει να δημιουργεί τις δικές του παραγωγές. Η πρώτη σειρά που δημιουργήθηκε από το Netflix ήταν το Lilyhammer. Το 2013, ακολούθησε η γνωστή σε όλους House of Cards, η οποία ξεπέρασε τις προσδοκίες. Την ίδια χρονιά μάλιστα, το Netflix δημιούργησε τα προφίλ χρήστη, τα οποία πρόσθεσε σε όλους τους λογαριασμούς των συνδρομητών του. Η συγκεκριμένη προσθήκη βοήθησε την πλατφόρμα, επιτρέποντας της να προτείνει στους χρήστες, πιο στοχευμένα, ταινίες οι οποίες ανταποκρίνονται στα γούστα τους.
Οι ανταγωνιστές του Netflix
Στον χώρο των επιχειρήσεων, το Netflix αποτέλεσε μία από τις πιο καινοτόμες εταιρείες startup. Η αγορά στην οποία δραστηριοποιήθηκε μετά από το 2010 η εταιρεία, αυτή του streaming, υπήρξε blue ocean. Blue ocean ή αλλιώς μπλε ωκεανός, ονομάζεται η αγορά την οποία δεν έχουν εκμεταλλευτεί ακόμα μεγάλες εταιρείες. Μία τέτοια αγορά παρουσιάζει μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης. Παρόλα αυτά, μία αγορά blue ocean γρήγορα μετατρέπετε σε red ocean, κόκκινο δηλαδή ωκεανό. Αυτό συμβαίνει καθώς πολλές εταιρείες σπεύδουν να μιμηθούν το παράδειγμα επιτυχίας εταιρειών όπως το Netflix. Τέτοιες εταιρείες, στον τομέα του streaming, οι οποίες ακολούθησαν αυτό το παράδειγμα, είναι η Disney και η Amazon.
Netflix εναντίον Disney εναντίον Amazon
Η Disney, όντας ήδη κορυφαία στον τομέα παραγωγής ταινιών, δημιούργησε την πλατφόρμα Streaming, Disney Plus, στην οποία φιλοξενεί παλιές και νέες δημιουργίες της εταιρείας. Παράλληλα, η Disney είναι ο κύριος ιδιοκτήτης του Hulu, μίας ακόμα πλατφόρμας streaming. Η Amazon, από την άλλη, χωρίς να έχει το υπόβαθρο της Disney, και δημιουργώντας το PrimeVideo, ακολούθησε πιο πιστά την πορεία του Netflix. Άλλοι ανταγωνιστές του Netflix, τους οποίους αξίζει να αναφέρουμε είναι το YoutubeTV, το ESPN plus και το HBO Max.
Το Netflix σήμερα
Το Netflix, σήμερα, έχει μετατραπεί σε έναν κολοσσό στον τομέα του streaming και της παραγωγής περιεχομένου. Η εταιρεία βρίσκεται σε 190 χώρες, σε όλον τον κόσμο, έχοντας πάνω από 209 εκατομμύρια συνδρομητές. Έχοντας πάνω από 15,000 ταινίες, ως επιλογή για τους χρήστες της, το κέρδος της εταιρείας ξεπερνά τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Πλέον η εταιρεία δίνει στους χρήστες της την επιλογή να παίξουν ακόμα και παιχνίδια εντός της πλατφόρμας.
Αν και ο ανταγωνισμός που δέχεται η εταιρεία, είναι σίγουρα μεγαλύτερος από ποτέ, το Netflix έχει καταφέρει να υπερασπιστεί αρκετά αποτελεσματικά τους χρήστες του. Παρόλα αυτά, είναι γεγονός πως έχοντας περισσότερους μεγάλους «παίκτες» σε μία αγορά, η εταιρεία έχει χάσει μεγάλο μέρος της διαπραγματευτικής της ικανότητας. Πλέον πολλοί από τους παραγωγούς ταινιών, μπορούν να μετακινήσουν τη δουλειά τους σε μία άλλη πλατφόρμα. Αυτό ωθεί τις εταιρείες του χώρου να κάνουν καλύτερες προσφορές και προτάσεις συνεργασίας. Ταυτόχρονα η ίδια περίπτωση ισχύει και για τους χρήστες των streaming platforms. Ένας χρήστης πλέον μπορεί να διατηρεί λογαριασμούς σε πολλαπλές πλατφόρμες, ή απλώς να αλλάζει, πηγαίνοντας στην πλατφόρμα που τον συμφέρει περισσότερο ως προς το κόστος και την παροχή υπηρεσιών.