Startup – 5 βήματα που πρέπει να κάνεις πριν ξεκινήσεις

Ο χώρος των startup αποτελεί έναν κόσμο αρκετά θελκτικό για πολλούς επίδοξους επιχειρηματίες. Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι ξεκινούν με μία μεγαλειώδη ιδέα, και πολύ ενθουσιασμό. Γρήγορα όμως κανείς, συνειδητοποιεί πως ο ενθουσιασμός, αν και καλός, δεν εξασφαλίζει την επιτυχία μίας startup. Ακόμα και μια τέλεια ιδέα δε θα μας απαραίτητα σε ένα καλό αποτέλεσμα. Εξάλλου μία ιδέα παραμένει μία ιδέα, αν δεν την υλοποιήσουμε. Αν και σίγουρα ο δρόμος για την δημιουργία μίας επιτυχημένης startup είναι μεγάλος και δύσκολος, η σωστή προετοιμασία μπορεί να κάνει τη διαφορά. Στο σημερινό άρθρο συγκεντρώσαμε όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν ξεκινήσεις μία startup.

1. Κάνε καλή έρευνα αγοράς για την ιδέα της startup σου

Μία καλή ιδέα σίγουρα σου δίνει ένα σημαντικό κίνητρο. Αφού σκεφτείς όμως την ιδέα, πρέπει να κάνεις μία καλή έρευνα αγοράς, ώστε να εντοπίσεις αν η ιδέα σου είναι μοναδική ή αν υπάρχει ήδη και υλοποιείται από άλλες εταιρείες. Μία σωστή έρευνα αγοράς δεν σου επιτρέπει να δεις μόνο αν υπάρχει η ιδέα σου. Σου επιτρέπει να κατανοήσεις ακόμα και τους λόγους για τους οποίους δεν υπάρχει. Είναι πολλές οι περιπτώσεις κατά τις οποίες εταιρείες startup ξεκίνησαν να ασχολούνται με μία ιδέα η οποία είχε δοκιμαστεί αλλά αποτύχει στο παρελθόν. Αυτό φυσικά συνέβη διότι δεν είχαν κάνει καλή έρευνα αγοράς. Επομένως, το να μην υπάρχει μία ιδέα δεν είναι απαραίτητα καλό.

Από την άλλη το να υπάρχει ήδη μία ιδέα, η οποία υλοποιείται στην αγορά, δεν αποκλείει την startup μας από το να ασχοληθεί με αυτή. Αντιθέτως, πολλές startup βασίζονται στο να βελτιώνουν υπάρχουσες υπηρεσίες ή υπάρχοντα προϊόντα και όχι να τα εφευρίσκουν από την αρχή. Υπέρμαχος της συγκεκριμένης νοοτροπίας μάλιστα υπήρξε ο Steve Jobs, ιδρυτής της Apple, και μία από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές προσωπικότητες όλων των εποχών. Ο ίδιος μάλιστα σε μία επίσκεψη του στην Ιαπωνία είχε δηλώσει: «Θαυμάζω τους Ιάπωνες, όχι γιατί είναι καλοί στο να εφεύρουν κάτι, αλλά στο να το επανεφεύρουν».

2. Εντόπισε τον βασικό ανταγωνισμό της startup σου

Η έρευνα αγοράς θα οδηγήσει με τη σειρά της και στον εντοπισμό του βασικού ανταγωνιστή μίας startup. Πολλές είναι οι φορές κατά τις οποίες οι ανταγωνιστές είναι πάνω από ένας. Εντοπίζοντας τους ανταγωνιστές μας, μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα από το να ελέγξουμε αν η ιδέα μας υπάρχει. Ένα βασικό πλεονέκτημα της έρευνας ανταγωνισμού είναι η δυνατότητα να ελέγξουμε τι κάνουν οι άλλες επιχειρήσεις καλύτερα. Όπως πολλοί επιχειρηματίες υποστηρίζουν, η έρευνα ανταγωνισμού μπορεί να δώσει σημαντικό πλεονέκτημα σε μία startup. Ουσιαστικά οι ανταγωνιστές μίας startup έχουν ξοδέψει τεράστια χρηματικά ποσά, μέχρι να βρουν το συστατικό της επιτυχίας. Με την έρευνα ανταγωνισμού η startup αποκτά τις παραπάνω γνώσεις εντελώς δωρεάν. Στόχος της είναι πλέον να βελτιώσει με τη σειρά της ακόμα περισσότερο αυτά που παρέχει ο ανταγωνισμός. Εναλλακτικά, να τα διαφοροποιήσει κάνοντας μικρές αλλαγές.

3. Μάθε να κριτικάρεις πρώτος την ιδέα σου

Όσο περισσότερο μιλάμε σε κάποιον για την ιδέα μας, τόσο περισσότερο την «ερωτευόμαστε». Είναι γεγονός πως η ιδέα μας, πάνω από όλα αρέσει σε εμάς τους ίδιους. Παρόλα αυτά, ένας entrepreneur πρέπει να μάθει να κριτικάρει την ιδέα του πρώτος. Μόνο έτσι θα είναι πραγματικά στη θέση να την υπερασπιστεί, όταν αυτό είναι απαραίτητο. Έτσι, καλό είναι να παραμένουμε ανοιχτόμυαλοι και έτοιμοι να βελτιωθούμε. Στη χειρότερη τον περιπτώσεων, πρέπει οι ίδιοι να είμαστε στη θέση να σκοτώσουμε την ιδέα μας και να προχωρήσουμε σε μία άλλη. Όπως αναφέραμε προηγουμένως, εξάλλου, μία ιδέα δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία ιδέα.

Υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις στις οποίες πολλοί founders δεν εγκατέλειψαν μία ιδέα όταν έπρεπε. Στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτών, κατέληξαν με αρκετά χρέη. Το σημαντικότερο όμως είναι πως έχασαν τη θέληση τους να συνεχίσουν και να βελτιωθούν. Γιατί, ακριβώς, κατέληξαν να επενδύσουν τεράστιο μέρος του χρόνου και της καθημερινότητας τους στην υλοποίηση της. Στην περίπτωση μίας ιδέας που έχει μέλλον και μπορεί να υλοποιηθεί σωστά, το να θυσιάζει κανείς τον χρόνο του μπορεί να τον οδηγήσει σε σπουδαία αποτελέσματα. Στην περίπτωση όμως μίας κακής ιδέας, αυτό μπορεί να οδηγήσει στο ακριβώς αντίθετο.

4. Υπολόγισε το κόστος που θα έχει η startup

Κάτι που πολλοί founders συχνά αμελούν, είναι να υπολογίσουν το κόστος που θα έχει η startup τους κατά το πρώτο διάστημα της λειτουργίας της. Σίγουρα μία startup, μπορεί να αρχίσει με μία σχετικά μικρή επένδυση. Παρόλα αυτά, αυτό που πρέπει να γνωρίζει κανείς, είναι πως τα έξοδα μίας startup διαφέρουν, ανάλογα με το προϊόν, τις υπηρεσίες και τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται. Επομένως, χρήσιμο είναι όταν ένας founder μπορεί να υπολογίσει το κόστος. Σίγουρα είναι δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια. Παρόλα αυτά, ένας καλός λογιστής, θα μπορέσει να συμβουλέψει και να καθοδηγήσει αποτελεσματικά τον founder. Ο υπολογισμός του κόστους έναρξης και των πρώτων εξόδων μίας startup είναι βασική προϋπόθεση για την μακροπρόθεσμη επιτυχία της.

5. Αναζήτησε πιθανούς επενδυτές για τη startup

Συνήθως η αναζήτηση επενδυτών ξεκινάει αφού η startup έχει εδραιωθεί και δημιουργήσει κάποιο προϊόν ή υπηρεσία. Παρόλα αυτά υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες η χρηματοδότηση από έναν επενδυτή γίνεται ακόμα και πριν την ίδρυση της εταιρείας. Αυτού του είδους η χρηματοδότηση γίνεται με μορφή συνεργασίας. Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι αυτό του Netflix. Όταν ο Marc Randolph παρουσίασε την ιδέα του Netflix, στον Reed Hastings, ο δεύτερος του πρότεινε να τον χρηματοδοτήσει ώστε να ιδρύσει την εταιρεία. Ο δεύτερος έλαβε το 70% του ποσοστού του Netflix, αν και δεν σκέφτηκε την ιδέα πίσω από την εταιρεία.

Φυσικά, βασική προϋπόθεση είναι να γνωρίζει κανείς ήδη τον επενδυτή, ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο. Σπανίως, ένας επενδυτής θα δώσει χρήματα για μία ιδέα κάποιου που δεν γνωρίζει. Αν όμως γνωρίζει και εμπιστεύεται το συγκεκριμένο άτομο, οι πιθανότητες επένδυσης αυξάνονται σημαντικά.

More from author

Απάντηση

Related posts

Latest posts

5 επιχειρηματικά προβλήματα που μπορεί να λύσει το ChatGPT

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, και ένα από τα πιο ευέλικτα εργαλεία που εμφανίστηκαν είναι το ChatGPT. Βασισμένο σε...

5 λιγότερο ανταγωνιστικές αγορές για να ξεκινήσετε

Η επιχειρηματικότητα μπορεί να είναι ένα συναρπαστικό και ικανοποιητικό ταξίδι, αλλά η πλοήγηση σε άκρως ανταγωνιστικές αγορές μπορεί να είναι αποθαρρυντική, ιδίως για τους...

Πώς θα βγάλω χρήματα από το κινητό μου;

Τα κινητά μας τηλέφωνα έχουν γίνει ισχυρά εργαλεία για κάτι περισσότερο από απλή επικοινωνία και ψυχαγωγία. Με μια πληθώρα εφαρμογών, υπηρεσιών και ευκαιριών, μπορείτε...

Want to stay up to date with the latest news?

We would love to hear from you! Please fill in your details and we will stay in touch. It's that simple!

Αρέσει σε %d bloggers: