3 πρακτικές του Jeff Bezos πίσω από το success story της Amazon

Ο Jeff Bezos ίδρυσε την Amazon, μία από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες στον κόσμο, σήμερα, το 1994, στην ηλικία των 30 ετών. Όπως ο ίδιος υποστήριξε, θεωρούσε πως το όλο εγχείρημα του πιθανώς θα αποτύχαινε. Όταν μάλιστα, για να ιδρύσει την τότε startup, ζήτησε από τους γονείς του χρήματα, και εκείνοι τον ρώτησαν πόσο σίγουρος ήταν, ο Bezos απάντηση: “Πιστεύω πως έχω 30% πιθανότητα να πετύχω”. Τι ήταν αυτό που οδήγησε όμως τον Bezos στο να πετύχει και να δημιουργήσει μία αυτοκρατορία; Στο σημερινό άρθρο συγκεντρώσαμε 3 πρακτικές του Jeff Bezos πίσω από το success story της Amazon.

Ο Jeff Bezos επικεντρώνεται στους πελάτες και όχι στους ανταγωνιστές

Για τον Jeff Bezos, μία εταιρεία είναι ικανή να αντιμετωπίσει οποιονδήποτε ανταγωνιστή. Αυτό μπορεί να συμβεί όμως μόνο έχοντας τους πελάτες της με το μέρος της. Όταν στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της, ξεκίνησε να δημιουργείται ο πρώτος ανταγωνισμός για την εταιρεία, πολλά μέλη και εργαζόμενοι της Amazon, άρχισαν να ανησυχούν. Ο Jeff Bezos όμως πάντα τους καθησύχαζε λέγοντας τους το εξής: “Αποκτήστε εμμονή με τον πελάτη και όχι τον ανταγωνιστή. Μόνο τότε ο δεύτερος δεν θα μπορέσει να μας φτάσει ποτέ”.

Ο Jeff Bezos, μάλιστα, είχε τοποθετήσει μία κενή καρέκλα δίπλα στα γραφεία, κοντά στους εργαζόμενους του, τονίζοντας τους το πρόσωπο που απουσιάζει αλλά ταυτόχρονα βρίσκεται δίπλα τους συνεχώς, τον πελάτη. Έτσι, ο επιχειρηματίας, προσπαθούσε να υπενθυμίζει συνεχώς στους εργαζόμενους του, πως καθήκον τους είναι να εξυπηρετούν όσο καλύτερα γίνεται τον πελάτη, ακόμα και αν δεν τον βλέπουν.

Η εταιρική κουλτούρα είναι απαραίτητο συστατικό, για τον Jeff Bezos

Ο Jeff Bezos πιστεύει πολύ στη δύναμη της εταιρικής κουλτούρας. Ο ίδιος εξάλλου δημιούργησε την εταιρική κουλτούρα που σήμερα έχει η Amazon, από το μηδέν. Σε μία επιστολή που έγραψε μάλιστα, ο Jeff Bezos τόνισε “Ποτέ δεν ισχυριστήκαμε ότι η προσέγγισή μας είναι η σωστή, απλώς ότι είναι η δική μας. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, έχουμε συγκεντρώσει μια μεγάλη ομάδα ατόμων που σκέφτονται με κοινό τρόπο. Ανθρώπους που βρίσκουν την προσέγγισή μας γεμάτη ενέργεια και ουσία”.

Ο Jeff Bezos δεν πιστεύει πως μια εταιρική κουλτούρα είναι καλύτερη από την άλλη. Πιστεύει όμως πως μια εταιρεία μπορεί να πετύχει πολλά περισσότερα αν υιοθετήσει αυτήν που της ταιριάζει.

Ο Jeff Bezos επιλέγει συνειδητά να παίρνει ρίσκα

Η εταιρεία της Amazon χρειάστηκε τρεις προσπάθειες, ώσπου να ξεκινήσει ως μία πλατφόρμα πώλησης και εκπλήρωσης. Αρχικά ο Jeff Bezos δοκίμασε το Amazon Auctions, το οποίο ήταν παρόμοιο με το μοντέλο του eBay. Έπειτα, αυτό μετατράπηκε στο zShops και τελικά στο Amazon Marketplace.

Η Amazon κάθε φορά ρίσκαρε, πειραματίστηκε και τελικά πέτυχε. Η εταιρεία δεν έμεινε στάσιμη παρά τα κέρδη που είχαν οι πρώτες δύο εκδοχές. Ο Jeff Bezos μάλιστα υποστηρίζει : “Με δεδομένη μια πιθανότητα 10% για 100 φορές κέρδος, θα πρέπει κάποιος να παίρνει αυτό το ρίσκο κάθε φορά. Η αποτυχία και η εφεύρεση πάνε πάντα μαζί. Για να εφεύρεις πρέπει να πειραματιστείς, και αν ξέρεις εκ των προτέρων ότι θα πετύχει, δεν πρόκειται για πείραμα”.

Με λίγα λόγια

Ο Jeff Bezos, είναι αναμφισβήτητα ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες όλων των εποχών. Για τον ίδιο η πραγματική επιτυχία μπορεί να επιτευχθεί, αν κάποιος στοχεύσει σε τρεις τομείς:

  • Την ικανοποίηση των πελατών
  • Την δημιουργία εταιρικής κουλτούρας
  • Την ικανότητα να ρισκάρει για να πετύχει

Σήμερα η Amazon, με τη σωστή καθοδήγηση του Bezos και της ομάδας του είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο επιτυχημένες εταιρείες στον κόσμο.

Διάβασε επίσης –  Ο Πάνος Τζιτζινός μιλάει για το νέο του εγχείρημα και τις ευκαιρίες στον χώρο του e-commerce!

Ακολούθησε μας στο FacebookInstagram και Twitter.

More from author

Απάντηση

Related posts

Latest posts

5 είδη επιχειρήσεων που δεν υπάρχουν πλέον

Το επιχειρηματικό τοπίο βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη, διαμορφωμένο από τις τεχνολογικές εξελίξεις, τις οικονομικές αλλαγές και τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών. Καθώς νέοι κλάδοι...

Γιατί το να δουλεύετε γρήγορα είναι το συστατικό της επιτυχίας;

Η ικανότητα να δουλεύετε γρήγορα έχει γίνει καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη επιτυχίας σε διάφορες πτυχές της ζωής. Είτε πρόκειται για τον επιχειρηματικό κόσμο,...

Ποια πόλη στην αρχαία Ελλάδα ήταν το κέντρο της επιχειρηματικότητας;

Η Αρχαία Ελλάδα, που συχνά εξυμνείται ως το λίκνο του δυτικού πολιτισμού, φιλοξενούσε πολυάριθμες πόλεις-κράτη, η καθεμία με μοναδικά πολιτιστικά, πολιτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά....

Want to stay up to date with the latest news?

We would love to hear from you! Please fill in your details and we will stay in touch. It's that simple!

Αρέσει σε %d bloggers: