Ο Πάνος Τζιτζινός μιλάει για το νέο του εγχείρημα και τις ευκαιρίες στον χώρο του e-commerce!

Ο Πάνος Τζιτζινός, founder του e-commerce agency, Cartlyfts, και του Candelinas, μιλάει στην ομάδα του greeco, σχετικά με τη πρωτοβουλία του να δημιουργήσει ένα κλειστό group συναντήσεων, ανάμεσα σε ιδιοκτήτες ελληνικών e-commerce επιχειρήσεων, για πρώτη φορά στην Ελλάδα!

Το bachelor πτυχίο του Πάνου ήταν πάνω στον αυτοματισμό. Ενώ σπούδαζε στη σχολή του, εργαζόταν σε μπαρ. Ακολούθησε το εξωτερικό και οι σπουδές του στο supply chain management στην Ολλανδία. Εκείνη την περίοδο άρχισε το πρώτο του e-shop, πάνω στο print on demand. Δημιούργησε το Cartlyfts το 2019, ενώ εργαζόταν ως marketing assistant. Τέσσερα χρόνια αργότερα, στην ομάδα του Cartlyfts εργάζονται πλέον 8 άτομα. Το 90% μάλιστα των πελατών της εταιρείας, είναι από το εξωτερικό.

Για τον Πάνο, δύο παράγοντες οδήγησαν στην επιτυχία του project. Πρώτον η δικτύωση που είχε το project στην αγορά, ειδικά στις αγορές των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά και της Αυστραλίας. Και δεύτερον, η εξειδίκευση της ομάδας. Επιλέγοντας να κάνουν focus σε 2-3 πράγματα, κατάφεραν να δημιουργήσουν το δικό τους οικοσύστημα. Για τον Πάνο Τζιτζινό, υπάρχει κάτι το οποίο είναι ακόμη πιο σημαντικό από το να αναλαμβάνεις δουλειές. Αυτό είναι, το να ξέρεις πότε πρέπει να απορρίψεις ορισμένες από αυτές.

Ποια ήταν η πρώτη σου επαγγελματική επαφή με το ecommerce; Πρόκειται για έναν απαιτητικό χώρο; 

Η πρώτη μου επαφή με το ecommerce ήταν το καλοκαίρι του 2017 όταν και ξεκίνησα το πρώτο μου eshop σε Shopify. Δοκίμασα το μοντέλο print on demand, όπου οι συνεργάτες μου τότε τύπωναν tshirts, και διάφορα άλλα merch όπως κούπες, φούτερ κτλ. Μόλις εγώ τους έστελνα παραγγελία.

Γενικά είναι απαιτητικός χώρος όπως κάθε επάγγελμα και κλάδος, απαιτεί skills σε διάφορα domains, (retail, digital marketing, supply chain management, business skills, technology (shopify και άλλα tools) που αυξάνουν κάπως την πολυπλοκότητα αλλά το κάνουν ταυτόχρονα και τόσο ενδιαφέρον.

Η αλήθεια είναι πως το e-commerce έχει τεράστιο ανταγωνισμό. Υπάρχουν πολλά brands, τα οποία καλύπτουν σχεδόν όλες τις κατηγορίες προϊόντων. Επομένως, εκτός αν κάποιος δημιουργήσει μία νέα ανάγκη από το μηδέν, το οποίο είναι πολύ σπάνιο, θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπος με πολλούς ανταγωνιστές.

Ο χώρος πάντως έχει αρκετές ευκαιρίες, τις οποίες μπορούν να αξιοποιήσουν όσοι θέλουν να ασχοληθούν. Το πιο ενθαρρυντικό από όλα, είναι το γεγονός πως πλέον μπορείς να ξεκινήσεις το δικό σου e-shop με πολύ μικρό budget, κάτι που δεν ήταν εφικτό στα προηγούμενα χρόνια. Πλέον υπάρχουν πρακτικές όπως το print on demand και το dropshipping, τα οποία χρειάζονται πολύ μικρό αρχικό κεφάλαιο.

Επιπλέον, κανείς δεν πρέπει να υποτιμά τη δύναμη που έχουν τα social media στο e-commerce. Πριν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένας επαγγελματίας έπρεπε να πληρώσει μεγάλα χρηματικά ποσά για να διαφημιστεί σε τηλεόραση και περιοδικά. Τα social media προσφέρουν μια οικονομική και αρκετά πιο αποτελεσματική εναλλακτική.

Τέλος, αν και η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει κάποια αρνητικά, είναι αδύνατο να παραβλέψει κανείς το πόσο εξέλιξε το e-commerce. Για παράδειγμα, πριν από 15 χρόνια, πριν δημιουργηθεί το Shopify, η δημιουργία ενός e-shop δεν ήταν σε καμία περίπτωση απλή δουλειά.

Τι οδήγησε στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία; Υπάρχουν ήδη ιδιοκτήτες οι οποίοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν; 

Έψαχνα καιρό για ένα community στην Ελλάδα με επαγγελματίες του χώρου που έχουν «παιδευτεί» στο κλάδο και διατίθενται να μοιραστούν τις γνώσεις τους και τις εμπειρίες τους. Δεν το έβρισκα και έτσι είπα να το δημιουργήσω εγώ. Ναι υπάρχουν ήδη 7 ενδιαφερόμενοι οπότε μάλλον θα ξεκινήσουμε σύντομα!

Τι θεωρείς πως κερδίζει ένας ιδιοκτήτης e-shop συμμετέχοντας σε αυτές τις συναντήσεις; 

Γενικά το παιχνίδι της επιχειρηματικότητας είναι μοναχικό, και οι στιγμές που συναντιέσαι με άλλους επαγγελματίες του χώρου που έχουν ίδιες ανησυχίες, προβλήματα, φιλοδοξίες βοηθάνε να μοιραστείς κάπως το βάρος που έχεις καθημερινά. Εκτός από αυτό, πρακτικά το να μιλάς με επιχειρηματίες που ασχολούνται με τον ίδιο κλάδο, προσφέρει ανταλλαγή ιδεών και μία πηγή πληροφοριών που δύσκολα την βρίσκεις.

Αναφέρεσαι στη δυνατότητα των συμμετεχόντων να μοιραστούν τις πρακτικές τους. Γιατί κάποιος να θελήσει να βοηθήσει έναν πιθανό ανταγωνιστή;

Γενικά, πιστεύω πως χτίζεις το μεγαλύτερο κτήριο με το να δουλέψεις ώστε να γίνεις εσύ ο καλύτερος όχι με το να γκρεμίσεις το κτήριο του ανταγωνιστή.  Η αγορά είναι πολύ μεγάλη και έχει χώρο για όλους τους καλούς.

Ο ανταγωνισμός στο ecommerce είναι μεγάλος. Οι Έλληνες επιχειρηματίες εκτός από τον εγχώριο ανταγωνισμό έχουν να συναγωνιστούν με μεγάλα eshops του εξωτερικού. Ποιοι είναι οι λόγοι, για τους οποίους θεωρείς πως το ελληνικό κοινό αξίζει να εμπιστευτεί τα “localeshops;

Κατά την γνώμη μου, ο καταναλωτής αγοράζει περισσότερο την εμπειρία παρά το προϊόν. Αν οι Ελληνικές επιχειρήσεις καταφέρουν να χτίσουν εμπειρία που είναι πελατοκεντρική τότε ο καταναλωτής θα τους προτιμήσει, και ας μην μπορούν να ανταγωνιστούν τις χαμηλότερες ίσως τιμές ξένων ανταγωνιστών.

Υπάρχουν ήδη πολλά eshops τα οποία δραστηριοποιούνται εντός της ελληνικής αγοράς. Πόσο «φιλική» θεωρείς πως είναι η αγορά του ecommerce για κάποιον που ξεκινάει; 

Πιστεύω πως όλοι οι κλάδοι έχουν ήδη πλεόνασμα από επιχειρήσεις. Είναι στο χέρι της κάθε νέας προσπάθειας να ξεχωρίσει μέσα από το καλό προϊόν και την άριστη εμπειρία για τους πελάτες τους.

Ένα από τα αγαπημένα quotes του Πάνου Τζιτζινού είναι:

Dont dream it, be it

Αν μπορούσες να δώσεις μόνο μία συμβουλή, σε κάποιον που ξεκινάει τώρα, το δικό του eshop, ποια θα ήταν;

Με απασχολεί ιδιαιτέρως ο τρόπος σκέψης του επιχειρηματία παρά οι τακτικές που χρησιμοποιεί για να αυξήσει τους τζίρους της επιχείρησης του, οπότε η συμβουλή μου θα ήταν να σκεφτεί μακροχρόνια σε ορίζοντα 10ετίας για κάθε απόφαση που παίρνει σχετική με την επιχείρηση και να έχει πάντα γνώμονα τι χρειάζεται ο πελάτης του.

Αν μπορούσα να δώσω ένα παράδειγμα θα ήταν το εξής: όντας επιχειρηματίας θα χρειαστεί να πάρεις αποφάσεις. Αυτή είναι άλλωστε η σημαντικότερη δουλειά ενός επιχειρηματία. Χρειάζεσαι τον ανάλογο τρόπο σκέψης. Αν σκέφτεσαι μόνο βραχυπροθέσμα, για το επόμενο 3μηνο, χάνεις από την προοπτική ενός καλυτέρου αποτελέσματος μακροπρόθεσμα. Για παράδειγμα, πιστεύω πως δεν είναι σωστό, αν έχεις κάποιο άμεσο κέρδος, να ενθουσιάζεσαι και να ξοδεύεις όσα χρήματα περισσεύουν. Πιστεύω πως αν θες να χτίσεις κάτι μακροπρόθεσμα, το μεγαλύτερο ποσό του κέρδους σου, το επενδύεις στην επιχείρηση, έχοντας ως στόχο να την μεγαλώσεις.

Πως θα μπορούσε το Cartlyfts να βοηθήσει, ουσιαστικά, έναν ιδιοκτήτη που θέλει να μεγαλώσει το eshop του; 

Σίγουρα με την δημιουργία ενός Shopify store που έχει χτιστεί με τρόπο να εξυπηρετεί τις ανάγκες του τελικού καταναλωτή και να βρίσκει αυτό που θέλει εύκολα και γρήγορα.

Στο Cartlyfts, αν και είμαστε ένα νέο agency, προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε συνεχώς. Αυτό που μας διακρίνει είναι η εξειδίκευση που έχουμε. Δουλεύοντας στην πλατφόρμα του Shopify, έχουμε φτάσει στο σημείο που γνωρίζουμε τα θετικά και τα αρνητικά της. Ακόμα μεγαλύτερη, είναι η γνώση που έχουμε στην ελληνική εκδοχή της πλατφόρμας του Shopify, για την οποία μπορούμε να δώσουμε λύσεις σε ό,τι πρόβλημα και αν προκύψει.

Ποιο θεωρείς πως θα μπορούσε να είναι το μέλλον της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας;

Πιστεύω πως μπορεί να εξελιχθεί σε μία δυναμική κοινότητα που συναντιέται συχνά, ανταλλάσσει ιδέες, λύνει προβλήματα παρέα, και προοδεύει μέσα από την επικοινωνία των μελών της.

Οι συναντήσεις θα γίνονται είτε από κοντά είτε διαδικτυακά. Θα μπορούσε να υπάρξει μελλοντικά η δυνατότητα, παρακολούθησης των συναντήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί από ενδιαφερόμενους, μέσω video;

Είναι κάτι που το σκέφτομαι σοβαρά, να γίνεται δηλαδή εγγραφή όλων των sessions μας σε video και να μπορεί να τα παρακολουθήσει όποιος θέλει on demand. Πιστεύω θα βοηθούσε πολύ κόσμο στον κλάδο, να δει τι προβλήματα αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις που βρίσκονται σε επόμενα στάδια από τις δικές τους και να προετοιμαστούν καταλλήλως.

Διάβασε επίσης – Dropshipping – Τι είναι και πως λειτουργεί; 

Ακολούθησε μας στο FacebookInstagram και Twitter.

Απάντηση

More from author

Related posts

spot_img

Latest posts

SumUp: Νέα χρηματοδότηση 285 εκατ. ευρώ

Η SumUp, μια fintech εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες πληρωμών και σχετικές υπηρεσίες σε περίπου 4 εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις στην Ευρώπη, την Αμερική και την...

Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας: Έκδοση πράσινων ομολόγων

Σε έκδοση πράσινων ομολόγων της τάξεως των 50 δισεκατομμυρίων γιουάν προχώρησε η Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας (ICBC). Τα ομόλογα αυτά έχουν σκοπό...

Κίνα: Υποχώρηση πληθωρισμού κατά το μήνα Νοέμβριο

Κατά το μήνα Νοέμβριο υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Κίνα. Ο ρυθμός της υποχώρησης αυτής αποτελεί τον ταχύτερο των τελευταίων τριών ετών στην Κίνα. Σε...

Κάνε εγγραφή για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις!

Κάνε εγγραφή και γίνε μέλος της μεγαλύτερης επιχειρηματικής κοινότητας στην Ελλάδα!

%d