Η Amazon επενδύει στην τεχνολογία πίσω από το ChatGPT

Η Amazon θέλει να γνωρίζουν οι επενδυτές της ότι δεν μένει πίσω στον συνεχιζόμενο ανταγωνισμό της Big Tech σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη.

Σε μια επιστολή προς τους μετόχους την Πέμπτη, ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon, Andy Jassy, δήλωσε ότι η εταιρεία επενδύει σημαντικούς πόρους στα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) και στη γεννητική τεχνητή νοημοσύνη, την ίδια τεχνολογία που τροφοδοτεί το ChatGPT και παρόμοια chatbots τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Jassy έγραψε στην επιστολή του ότι η Amazon αναπτύσσει τα δικά της LLMs εδώ και αρκετό καιρό και πιστεύει ότι θα βελτιώσουν και θα μεταμορφώσουν σχεδόν κάθε εμπειρία πελάτη. Η εταιρεία σχεδιάζει να συνεχίσει να επενδύει σημαντικά σε αυτά τα μοντέλα σε όλες τις εμπειρίες πελατών, πωλητών, εμπορικών σημάτων και δημιουργών.

Τα σχόλια του Jassy, που αποτελούν μέρος της δεύτερης ετήσιας επιστολής του προς τους μετόχους από τότε που έγινε CEO, υποδηλώνουν την πίεση που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες τεχνολογίας να αποδείξουν την ικανότητά τους να αξιοποιήσουν την ταχέως μεταβαλλόμενη αγορά προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης. Μετά τη δημόσια κυκλοφορία του ChatGPT στα τέλη Νοεμβρίου, η Google, το Facebook και η Microsoft έχουν τονίσει την αυξανόμενη εστίασή τους στην τεχνολογία generative AI, η οποία μπορεί να παράγει ελκυστικά δοκίμια, ιστορίες και οπτικά στοιχεία με βάση τις εισροές των χρηστών.

Σύμφωνα με τον Jassy, η Amazon στοχεύει στην παροχή πιο προσιτών τσιπ μηχανικής μάθησης, έτσι ώστε οι εταιρείες όλων των μεγεθών να μπορούν να έχουν την οικονομική δυνατότητα να εκπαιδεύουν και να αναπτύσσουν τα LLM τους. Τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα εκπαιδεύονται σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων για να παράγουν απαντήσεις σε προτροπές χρηστών.

Ο Jassy εξήγησε σε συνέντευξή του στο CNBC το πρωί της Πέμπτης ότι οι περισσότερες εταιρείες θέλουν να χρησιμοποιούν μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, αλλά η εκπαίδευση των καλύτερων απαιτεί δισεκατομμύρια δολάρια και αρκετά χρόνια. Αντ’ αυτού, οι εταιρείες προτιμούν να εργάζονται με ένα υπάρχον, υψηλής ποιότητας θεμελιώδες μοντέλο και στη συνέχεια να το προσαρμόζουν για τις δικές τους ανάγκες.

Με αυτό το σκεπτικό, η Amazon ανακοίνωσε την Πέμπτη μια νέα υπηρεσία που ονομάζεται Bedrock. Η υπηρεσία αυτή καθιστά τα μοντέλα θεμελίωσης από τις AI21 Labs, Anthropic, Stability AI και Amazon διαθέσιμα στους πελάτες μέσω ενός API, σύμφωνα με ανάρτηση στο blog της Amazon.

Ο Jassy πιστεύει ότι το Bedrock “θα αλλάξει το παιχνίδι για τους ανθρώπους”.

Στην επιστολή του προς τους μετόχους, ο Jassy υπογράμμισε επίσης το CodeWhisperer της AWS, ένα άλλο εργαλείο με τεχνητή νοημοσύνη που, όπως είπε, “φέρνει επανάσταση στην παραγωγικότητα των προγραμματιστών, δημιουργώντας προτάσεις κώδικα σε πραγματικό χρόνο”.

Ο Jassy έγραψε ότι θα μπορούσε να αφιερώσει μια ολόκληρη επιστολή στα LLMs και τη Generative AI, καθώς πιστεύει ότι θα είναι μετασχηματιστικά. Άφησε να εννοηθεί ότι αυτές οι τεχνολογίες θα αποτελέσουν σημαντική συμφωνία για τους πελάτες, τους μετόχους και την Amazon.

Η επιστολή του Jassy αναφέρθηκε επίσης στην καθοδήγηση της Amazon μέσα από μια δύσκολη οικονομική χρονιά, καθώς ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου κατήργησε περίπου 27.000 θέσεις εργασίας σε μια μεγάλη προσπάθεια περικοπής κόστους.

Ο Jassy αναγνώρισε τις πολυάριθμες ταυτόχρονες προκλήσεις του περασμένου έτους και συζήτησε τα μέτρα που έλαβε η Amazon για την επανεκτίμηση ορισμένων επιλογών δωρεάν αποστολής, τη διακοπή ορισμένων ιδεών φυσικών καταστημάτων και τη σημαντική μείωση του συνολικού προσωπικού.

Σε ένα αρχείο τίτλων την Πέμπτη, η Amazon αποκάλυψε ότι το πακέτο αμοιβών του Jassy το 2022 αποτιμήθηκε σε περίπου 1,3 εκατομμύρια δολάρια, χωρίς να χορηγηθούν νέες μετοχές. (Όταν ο Jassy έγινε CEO το 2021, το πακέτο αμοιβών του, που αποτελούνταν κυρίως από απονομές μετοχών, αποτιμήθηκε σε περίπου 212 εκατομμύρια δολάρια).

Παρά τις δυσκολίες της Amazon, ο Jassy εξέφρασε αισιοδοξία και ενθουσιασμό για το μέλλον στην επιστολή του, δηλώνοντας “Πιστεύω ακράδαντα ότι οι καλύτερες μέρες μας είναι μπροστά μας”.

Διαβάστε επίσης – Orthology – Επιλέγοντας τον κατάλληλο IT Partner 

Ακολουθήστε μας στο Facebooklinkedin και Twitter

Απάντηση

More from author

Related posts

spot_img

Latest posts

Sarvam: Συγκέντρωσε χρηματοδότηση 41 εκατ. δολαρίων

Η εταιρεία Sarvam AI ανακοίνωσε ότι έχει συγκεντρώσει 41 εκατομμύρια δολάρια χρηματοδότησης, με αφορμή τους γύρους Seed και Series A. Ο γύρος Series A...

SumUp: Νέα χρηματοδότηση 285 εκατ. ευρώ

Η SumUp, μια fintech εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες πληρωμών και σχετικές υπηρεσίες σε περίπου 4 εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις στην Ευρώπη, την Αμερική και την...

Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας: Έκδοση πράσινων ομολόγων

Σε έκδοση πράσινων ομολόγων της τάξεως των 50 δισεκατομμυρίων γιουάν προχώρησε η Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας (ICBC). Τα ομόλογα αυτά έχουν σκοπό...

Κάνε εγγραφή για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις!

Κάνε εγγραφή και γίνε μέλος της μεγαλύτερης επιχειρηματικής κοινότητας στην Ελλάδα!

%d