Θες να δημιουργήσεις το δικό σου eshop; Τότε σίγουρα βρίσκεσαι στην αναζήτηση της κατάλληλης πλατφόρμας για το ηλεκτρονικό σου κατάστημα. Στο σημερινό άρθρο, συγκεντρώσαμε τις καλύτερες πλατφόρμες για να ανοίξεις το eshop σου, καθώς και μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις. Συγκεκριμένα θα ασχοληθούμε με:
Τι είναι μια πλατφόρμα e-commerce;
Πλατφόρμα e-commerce, είναι η ειδική online πλατφόρμα, η οποία βοηθάει επιχειρηματίες και επιχειρήσεις να δημιουργήσουν και να λειτουργήσουν διαδικτυακά, το δικό τους κατάστημα (eshop). Μερικές από τις υπηρεσίες που περιλαμβάνει μία e-commerce πλατφόρμα είναι:
- Η φιλοξενία του eshop
- Η διαδικασία πληρωμής (από πελάτη σε ιδιοκτήτη)
- Λογισμικό για το design του eshop
Με άλλα λόγια, μία πλατφόρμα e-commerce είναι όλα όσα χρειάζεσαι για τη λειτουργία του eshop σου!
Οι καλύτερες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά, τα οποία ενισχύουν το έργο των επαγγελματιών που τις επιλέγουν:
- Έχουν βοηθητικά plugins
- Είναι εύκολες στη λειτουργία
- Είναι φιλικές προς τον χρήστη
- Έχουν οικονομικά πακέτα προσφορών
Δημιουργία eshop – Ποια πλατφόρμα να επιλέξω;
Ποια πλατφόρμα να επιλέξω, αν θέλω να δημιουργήσω το δικό μου eshop; Η αλήθεια είναι πως πλέον υπάρχουν αρκετές επιλογές καθώς υπάρχουν αρκετές πλατφόρμες που ασχολούνται με eshops και προσφέρουν αξιόπιστες και οικονομικές υπηρεσίες. Ας δούμε όμως μερικές από αυτές που ξεχωρίζουν:
Shopify
Το Shopify είναι, αναμφισβήτητα, η καλύτερη πλατφόρμα SaaS για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Η πλατφόρμα διαθέτει εργαλεία και χαρακτηριστικά για πωλήσεις και dropshipping, ώστε να μπορείς να προωθήσεις και να πουλήσεις τα προϊόντα σου απευθείας μέσω website, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε μεγάλες αγορές. Μπορείς επίσης να επιλέξεις ανάμεσα σε πάνω από 100 θέματα για να ξεκινήσεις και να κάνεις customize το κατάστημα σου.
Wix
Το Wix είναι ένα website builder ιδανικό για κατασκευή ιστοσελίδων και καταχώριση domain name. Αν και έχεις τη δυνατότητα να δημιουργήσεις το site σου εντελώς δωρεάν,
θα πρέπει να αναβαθμίσεις το πακέτο υπηρεσιών, σε ένα επί πληρωμή, ώστε να χρησιμοποιήσεις τις extra λειτουργίες του e-commerce που προσφέρει η πλατφόρμα.
Όσον αφορά τη λειτουργικότητα του e-commerce τμήματος πλατφόρμας, το Wix διαθέτει μερικά χρήσιμα εργαλεία. Η πλατφόρμα επιτρέπει στους εμπόρους να παρακολουθούν τις παραγγελίες, να δέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές και να πωλούν προϊόντα σε πολλαπλά channels.
BigCommerce
Το BigCommerce είναι μία από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες e-commerce στην αγορά σήμερα! Εντός τις πλατφόρμας θα βρεις πολλά plugins και νέα χαρακτηριστικά που το καθιστούν ιδανική επιλογή για πολλά επιχειρηματικά μοντέλα ηλεκτρονικού εμπορίου. Σίγουρα έχει τα πλεονεκτήματά του, αλλά οι ανάγκες που έχει το κάθε eshop είναι διαφορετικές. Παρόλα αυτά, το BigCommerce παραμένει μία αρκετά σταθερή επιλογή ανάμεσα σε πολλούς επαγγελματίες του χώρου.
Ποια είναι μερικά από τα κορυφαία eshops;
Η ανάπτυξη του e-commerce και η ενίσχυση του από τις νέες, ειδικά διαμορφωμένες πλατφόρμες, όπως αυτή του shopify, την οποία αναφέραμε παραπάνω, έδωσαν μεγάλη ώθηση σε πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα. Ένα eshop πλέον, δημιουργείται αρκετά πιο εύκολα και ταυτόχρονα, ακολουθώντας τα σωστά βήματα μπορεί να αυξήσει τα έσοδα του. Υπάρχουν μερικά eshops, που αυτή την περίοδο κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά. Ας δούμε όμως μερικά από τα top ελληνικά eshops που αξίζει να γνωρίζεις:
Τι χρειάζομαι για να ανοίξω το δικό μου eshop;
Τι χρειάζομαι για να ανοίξω το δικό μου eshop, λοιπόν; Προκειμένου να ανοίξει κανείς ένα eshop είναι απαραίτητο να έχει:
- βρει το μοντέλο που θα ακολουθήσει. Για παράδειγμα ένα μοντέλο e-commerce είναι αυτό του dropshipping
- να επικοινωνήσει με προμηθευτή (ειδικά στην περίπτωση του dropshipping και print on demand)
- επιλέξει το προϊόν που θα εμπορευτεί
- βρει την πλατφόρμα e-commerce στην οποία θα προωθήσει το προϊόν του
- υπολογίσει το ποσό των χρημάτων που πρέπει να επενδύσει
- κάνει έρευνα ανταγωνισμού, ώστε να βελτιώσει και ο ίδιος την επιχείρηση του
Τέλος για να πετύχει κανείς χρειάζεται να έχει αγάπη και πάθος για αυτό που κάνει, καθώς ένα eshop όπως και κάθε άλλου είδους επιχείρηση, θέλει αφοσίωση και καθημερινή προσπάθεια.
Πως φορολογείται ένα eshop;
Πριν δημιουργήσεις το δικό σου eshop, είναι απαραίτητο να έχεις ενημερωθεί σχετικά με όσα αφορούν τη φορολογία που έχουν τα eshops στην Ελλάδα. Η φορολογία φυσικά, εξαρτάται από το είδος της επιχείρησης που θα επιλέξεις, και στην οποία ουσιαστικά θα ανήκει το ηλεκτρονικό σου κατάστημα. Αυτό συμβαίνει καθώς κάθε εταιρική μορφή φορολογείται με διαφορετικούς συντελεστές.
Για να μάθεις περισσότερα σχετικά με την φορολογία eshop, και το τι ισχύει στην Ελλάδα, διάβασε εδώ.
Διάβασε επίσης – Ο Πάνος Τζιτζινός μιλάει για το νέο του εγχείρημα και τις ευκαιρίες στον χώρο του e-commerce!