Dropshipping – Τι είναι και πως λειτουργεί;

Το e-commerce, ή αλλιώς ηλεκτρονικό εμπόριο αποτελεί μία μεγάλη και κερδοφόρα αγορά, με εκατομμύρια επιχειρηματίες. Τα τελευταία χρόνια, μία νέα πρακτική e-commerce έχει αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα. Αυτή η πρακτική είναι το Dropshipping, το οποίο αφαιρεί την ανάγκη αρχικού κεφαλαίου και ταυτόχρονα μειώνει το ρίσκο, για αρκετούς επίδοξους επιχειρηματίες.

Στο σημερινό άρθρο θα δούμε πως λειτουργεί και θα αναλύσουμε τα πλεονεκτήματα του Dropshipping. Συγκεκριμένα θα εξετάσουμε τις παρακάτω θεματικές:

Τι είναι το Dropshipping

Τι είναι το Dropshipping λοιπόν; Το Dropshipping είναι μία σύγχρονη μέθοδος που χρησιμοποιείται στο e-commerce, ή αλλιώς ηλεκτρονικό εμπόριο. Το Dropshipping επιτρέπει ουσιαστικά σε έναν έμπορο να πουλάει προϊόντα μέσω του e-shop του, χωρίς όμως να διαθέτει κάποια αποθήκη ή στοκ. Αυτό γίνεται κατόπιν συνεργασίας με έναν χονδρέμπορο, στον οποίο ανήκει το στοκ.

Ουσιαστικά ο Reseller, δηλαδή ο έμπορος, διαφημίζει τα προϊόντα του dropshipper στη σελίδα του, και το κοινό του. Το κοινό του Reseller επιλέγει μέσω της σελίδας του, τα προϊόντα που επιθυμεί να αγοράσει. Ο Reseller ενημερώνει τον Dropshipper ο οποίος αναλαμβάνει να στείλει τα προϊόντα. Ο Reseller κερδίζει ένα ποσοστό επί της πώλησης των προϊόντων.

Πως λειτουργεί το Dropshipping;

Το Dropshipping αποτελείται ουσιαστικά από 3 παράγοντες. Αυτοί οι παράγοντες είναι ο πελάτης, ή αλλιώς customer, ο έμπορος, ή αλλιώς reseller και ο χονδρέμπορος ή αλλιώς dropshipper.

Πως λειτουργεί λοιπόν, το Dropshipping; Το Dropshipping λειτουργεί ως εξής:

  • Ο Reseller, ξεκινάει μία συνεργασία με τον Dropshipper. Έτσι, ο πρώτος προωθεί τα προϊόντα του δεύτερου στο e-shop του. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως δεν είναι απαραίτητη η διαφήμιση του Dropshipper. Αν και ο πελάτης αγοράζει ουσιαστικά το προϊόν του, άμεση επικοινωνία έχει με τον Reseller, στον οποίο κάνει την πληρωμή.
  • Ο Reseller, επενδύει στη διαφήμιση της σελίδας του, τραβώντας την προσοχή του αγοραστικού κοινού.
  • Ο Πελάτης επισκέπτεται τη σελίδα και αγοράζει το προϊόν της επιλογής του.
  • Ο Reseller ενημερώνει τον Dropshipper ο οποίος αποστέλλει το προϊόν στον πελάτη.
  • Από τα χρήματα που εισπράττει ο Reseller ένα μεγάλο ποσό καταλήγει στον Dropshipper, στον οποίο ανήκουν τα προϊόντα. Ουσιαστικά ο Reseller μόλις λάβει την παραγγελία και τα χρήματα από τον πελάτη, αγοράζει το προϊόν σε τιμή χονδρικής. Η διαφορά της τιμής χονδρικής με την τιμή που πληρώνει ο πελάτης, είναι το κέρδος του.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του Dropshipping;

Το Dropshipping έχει σίγουρα ορισμένα σημαντικά πλεονεκτήματα τα οποία αξίζει να αναφέρουμε:

  1. Το dropshipping δεν απαιτεί μεγάλο αρχικό κεφάλαιο
  2. Επομένως το ρίσκο που παίρνει κανείς αρχίζοντας είναι αρκετά μικρό
  3. Δεν χρειάζεται να υπάρχει στοκ/αποθήκη
  4. Δεν υπάρχουν έξοδα delivery, καθώς την αποστολή αναλαμβάνει ο Dropshipper και όχι ο Reseller
  5. Τέλος, υπάρχει μεγάλη ποικιλία προϊόντων, ανάλογα τον Dropshipper

Ποιες εταιρείες κάνουν Dropshipping;

Σήμερα, κάποιος μπορεί να βρει πολλές εταιρείες Dropshipping, στις οποίες μπορεί να αναζητήσει τα προϊόντα που θέλει, και να ακολουθήσει με τη σειρά του το επιτυχημένο μοντέλο. Ας δούμε ενδεικτικά μερικές από αυτές τις εταιρείες:

Dropshipping ή παραδοσιακό e-shop;

Ποια μέθοδο λοιπόν αξίζει να επιλέξει κάποιος; Dropshipping ή παραδοσιακό e-shop; Αν και οι δύο πρακτικές αφορούν τον χώρο του e-commerce, διαφέρουν αρκετά. Η κύρια διαφορά ενός dropshipping e-shop με ένα παραδοσιακό e-shop είναι πως το δεύτερο διαθέτει το δικό του στοκ. Αυτό σημαίνει πως έχει επενδύσει το απαραίτητο budget ώστε να αγοράσει προϊόντα, και έπειτα να τα πουλήσει. Σε αντίθεση με το παραδοσιακό e-shop, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, ο reseller δεν αγοράζει τα προϊόντα, παρά παίζει το ρόλο του μεσάζοντα. Αυτό σημαίνει πως δεν χρειάζεται να επενδύσει κάποιο κεφάλαιο, πέρα από το απαραίτητο ποσό για να δημιουργήσει ένα e-shop, και φυσικά ένα ποσό χρημάτων στο online marketing.

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει μόνο μία σωστή μέθοδος. Για όποιον διαθέτει ένα αρχικό κεφάλαιο, κατασκευάζει μόνος του τα προϊόντα του, ή σκοπεύει να αγοράσει στοκ προϊόντων με χαμηλό κόστος, τότε το e-shop φαντάζει μία λογική επιλογή. Από την άλλη για όποιον δεν θέλει να επενδύσει χρήματα από την αρχή, ή σκοπεύει να εμπορευτεί ακριβά προϊόντα για τα οποία δεν έχει το απαραίτητο κεφάλαιο, το dropshipping ίσως είναι η λύση.

More from author

Απάντηση

Related posts

Latest posts

5 επιχειρηματικά προβλήματα που μπορεί να λύσει το ChatGPT

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, και ένα από τα πιο ευέλικτα εργαλεία που εμφανίστηκαν είναι το ChatGPT. Βασισμένο σε...

5 λιγότερο ανταγωνιστικές αγορές για να ξεκινήσετε

Η επιχειρηματικότητα μπορεί να είναι ένα συναρπαστικό και ικανοποιητικό ταξίδι, αλλά η πλοήγηση σε άκρως ανταγωνιστικές αγορές μπορεί να είναι αποθαρρυντική, ιδίως για τους...

Πώς θα βγάλω χρήματα από το κινητό μου;

Τα κινητά μας τηλέφωνα έχουν γίνει ισχυρά εργαλεία για κάτι περισσότερο από απλή επικοινωνία και ψυχαγωγία. Με μια πληθώρα εφαρμογών, υπηρεσιών και ευκαιριών, μπορείτε...

Want to stay up to date with the latest news?

We would love to hear from you! Please fill in your details and we will stay in touch. It's that simple!

Αρέσει σε %d bloggers: