CEO – Τι είναι και ποιες αρμοδιότητες έχει;

CEO (chief executive officer) ή αλλιώς Διευθύνων Σύμβουλος αποτελεί το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος μίας εταιρείας.  Πως μπορεί όμως κάποιος να γίνει CEO και ποιες είναι οι βασικότερες αρμοδιότητες της συγκεκριμένες θέσης μέσα σε μια εταιρεία; Στο συγκεκριμένο άρθρο θα απαντήσουμε στις παραπάνω ερωτήσεις και θα εξετάσουμε τις εξής θεματικές:

Τι είναι CEO ή Διευθύνων Σύμβουλός;

Ο CEO, ή αλλιώς Διευθύνων Σύμβουλος, είναι το υψηλότερο στέλεχος μιας εταιρείας. Οι βασικές αρμοδιότητες ενός CEO περιλαμβάνουν:

 • τη λήψη σημαντικών εταιρικών αποφάσεων,
 • τη διαχείριση των συνολικών λειτουργιών αλλά και των πόρων μιας εταιρείας,
 • το ρόλο του κύριου σημείου επικοινωνίας μεταξύ του διοικητικού συμβουλίου και του C-suite

Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως σε πολλές περιπτώσεις, ο CEO είναι και το δημόσιο πρόσωπο της εταιρείας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος εκλέγεται από το διοικητικό συμβούλιο και τους μετόχους της εταιρείας. Δίνει αναφορά για την πρόοδο της εταιρείας καθώς και τους στόχους της, στον πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο, οι οποίοι με τη σειρά τους διορίζονται από τους μετόχους.

Ο ρόλος του CEO διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία ανάλογα με το μέγεθος της, την κουλτούρα της και την εταιρική της δομή.

Στις μεγάλες εταιρείες, οι διευθύνοντες σύμβουλοι συνήθως ασχολούνται μόνο με στρατηγικές αποφάσεις πολύ υψηλού επιπέδου καθώς και με εκείνες που κατευθύνουν τη συνολική ανάπτυξη της εταιρείας.

Για παράδειγμα, οι διευθύνοντες σύμβουλοι μπορεί να ασχολούνται με:

 • τη στρατηγική
 • την οργάνωση
 • την εταιρική κουλτούρα

Σε μικρότερες εταιρείες, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι είναι συχνά πιο πρακτικοί και εμπλέκονται σε αρκετά μεγαλύτερο βαθμό με τις καθημερινές λειτουργίες.

Επίσης ένας CEO είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία και τη διατήρηση του οράματος μίας εταιρείας. Αυτό μάλιστα συμβαίνει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε startup εταιρείες στις οποίες CEO είναι συχνά ένας από τους founders.

Ποιες είναι οι αρμοδιότητες ενός CEO;

Οι αρμοδιότητες ενός CEO διαφέρουν σημαντικά μεταξύ εταιρειών, κλάδων και μεγεθών οργανισμών. Σε γενικές γραμμές, ένας διευθύνων σύμβουλος αναμένεται να αναλάβει τα ακόλουθα καθήκοντα:

 • Επιβλέπει τη στρατηγική κατεύθυνση ενός οργανισμού
 • Εφαρμόζει τις αλλαγές και τα προτεινόμενα σχέδια
 • Συμμετέχει στις υποχρεώσεις των μέσων ενημέρωσης και στις δημόσιες σχέσεις
 • Αλληλοεπιδρά με άλλα ηγετικά στελέχη (C-Suite)
 • Ενημερώνει το διοικητικό συμβούλιο
 • Παρακολουθεί τις επιδόσεις της εταιρείας.
 • Θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία σωστής εργασιακής κουλτούρας

Πως μπορεί να γίνει κάποιος CEO; 

Πως μπορεί λοιπόν να γίνει κάποιος CEO; Σίγουρα η διαδικασία για να γίνει κάποιος Διευθύνων Σύμβουλος μίας εταιρείας δεν είναι εύκολη. Πολλές φορές CEO είναι ο ιδρυτής της εταιρείας. Επομένως ένας τρόπος για να γίνει κάποιος CEO είναι να αποφασίσει να ιδρύσει την δική του εταιρεία, κάτι που φυσικά απαιτεί ρίσκο και εντατική προσπάθεια.

Ένας άλλος τρόπος είναι να φτάσει στη θέση του CEO, μέσα από την εταιρεία, ξεκινώντας από μία κατώτερη θέση όπως πχ μία θέση στο Marketing ή στο HR.

Τέλος ένας ακόμα τρόπος είναι να προσληφθεί από την εταιρεία για τη συγκεκριμένη θέση. Αυτό φυσικά προϋποθέτει γερό βιογραφικό, ή εμπειρία σε αντίστοιχη θέση.

C Suite – Τι είναι;

Το C Suite είναι ένας όρος τον οποίο χρησιμοποιούμε ώστε να περιγράψουμε τις ανώτερες διοικητικές θέσεις μία εταιρείας. Στο C Suite περιλαμβάνονται εταιρικοί ρόλοι όπως αυτοί του CEO και του CFO.

Αν θες να μάθεις περισσότερα σχετικά με το C Suite, διάβασε εδώ.

Διάβασε επίσης – Τι είναι HR και γιατί έχει σημασία για μία εταιρεία;

Ακολούθησε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

More from author

Απάντηση

Related posts

Latest posts

5 είδη επιχειρήσεων που δεν υπάρχουν πλέον

Το επιχειρηματικό τοπίο βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη, διαμορφωμένο από τις τεχνολογικές εξελίξεις, τις οικονομικές αλλαγές και τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών. Καθώς νέοι κλάδοι...

Γιατί το να δουλεύετε γρήγορα είναι το συστατικό της επιτυχίας;

Η ικανότητα να δουλεύετε γρήγορα έχει γίνει καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη επιτυχίας σε διάφορες πτυχές της ζωής. Είτε πρόκειται για τον επιχειρηματικό κόσμο,...

Ποια πόλη στην αρχαία Ελλάδα ήταν το κέντρο της επιχειρηματικότητας;

Η Αρχαία Ελλάδα, που συχνά εξυμνείται ως το λίκνο του δυτικού πολιτισμού, φιλοξενούσε πολυάριθμες πόλεις-κράτη, η καθεμία με μοναδικά πολιτιστικά, πολιτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά....

Want to stay up to date with the latest news?

We would love to hear from you! Please fill in your details and we will stay in touch. It's that simple!

Αρέσει σε %d bloggers: