Τι είναι το C Suite και γιατί η καλύτερη κατανόηση του μπορεί να βοηθήσει μία επιχείρηση; Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθούμε στο C Suite, τον ορισμό αλλά και τις θέσεις τις οποίες περιλαμβάνει.
Τι είναι το C Suite;
Το C Suite ή αλλιώς επίπεδο C, είναι ένας όρος τον οποίο χρησιμοποιούμε προκειμένου να περιγράψουμε τις ανώτερες διοικητικές θέσεις μία εταιρείας. Στο C Suite περιλαμβάνονται εταιρικοί ρόλοι όπως αυτοί του CEO και του CFO. Το γράμμα C στην αρχή της συντομογραφίας, σημαίνει chief η ελεύθερη μετάφραση του οποίου ορίζεται ως προϊστάμενος ή υπεύθυνος.
Οι 7 Βασικοί ρόλοι του C Suite;
Ποιες θέσεις σε έναν οργανισμό απαρτίζουν το C Suite. Ας δούμε 7 από τις βασικότερες θέσεις. Συγκεκριμένα οι 7 θέσεις, τις οποίες θα αναλύσουμε στη συνέχεια είναι:
- CEO
- COO
- CFO
- CMO
- CTO
- CIO
- CPO
CEO – Διευθύνων σύμβουλος #1
CEO (chief executive officer) ή αλλιώς Διευθύνων σύμβουλος αποτελεί το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος μίας εταιρείας. Ένας CEO συνήθως είναι το πρόσωπο της εταιρείας και συχνά συμβουλεύεται τα υπόλοιπα μέλη του C-suite για συμβουλές σχετικά με σημαντικές αποφάσεις. Πως μπορεί όμως κάποιος να γίνει CEO; Η αλήθεια είναι πως οι διευθύνοντες σύμβουλοι μπορούν να προέρχονται από οποιοδήποτε επαγγελματικό υπόβαθρο. Βασική προϋπόθεση όμως είναι να έχουν καλλιεργήσει σημαντικές ηγετικές ικανότητες και δεξιότητες καθώς και την ικανότητα λήψης αποφάσεων κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους πορείας.
COO – Γενικός Διευθυντής Επιχειρήσεων #2
Ως το στέλεχος C Suite ανθρώπινου δυναμικού (HR), ο COO (chief operating officer) διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης. Επικεντρώνεται σε τομείς όπως οι προσλήψεις, η κατάρτιση, η μισθοδοσία, οι νομικές και οι διοικητικές υπηρεσίες. Ο COO είναι συνήθως δεύτερος στην ιεραρχία μετά τον CEO της εταιρείας.
CFO – Οικονομικός Σύμβουλος #3
Η θέση του CFO (chief financial officer) Οικονομικού Συμβούλου αποτελεί μία από τις κορυφαίες θέσεις εντός μίας εταιρείας, ιδανική για λογιστές αλλά και οικονομικούς αναλυτές που θέλουν να ανελιχθούν. Η διαχείριση χαρτοφυλακίου, η λογιστική, η επενδυτική έρευνα και η χρηματοοικονομική ανάλυση είναι μερικές από τις αρμοδιότητες ενός CFO. Οι οικονομικοί σύμβουλοι συνεργάζονται στενά με τους διευθύνοντες συμβούλους για την εύρεση αλλά και αξιοποίηση νέων επιχειρηματικών ευκαιριών.
CMO – Διευθυντής Marketing #4
Ο CMO (chief marketing officer) ξεκινάει την καριέρα του από θέσεις πωλήσεων ή μάρκετινγκ. Ένας CMO είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία της στρατηγικής marketing μίας εταιρείας, καθώς και τον συντονισμό ολόκληρου του τμήματος marketing. Όπως συμβαίνει και στην περίπτωση των άλλων ρόλων του C Suite, ο διευθυντής marketing συνεργάζεται και ενημερώνει τακτικά τον CEO της εταιρείας.
CTO – Διευθυντής Τεχνολογιών #5
Ο CTO (chief technology officer) ή αλλιώς Διευθυντής Τεχνολογιών είναι υπεύθυνος για τις τεχνολογικές ανάγκες ενός οργανισμού καθώς και για την έρευνα και ανάπτυξη του. Ο CTO εξετάζει τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ανάγκες ενός οργανισμού και χρησιμοποιεί το διαθέσιμο κεφάλαιο για να κάνει επενδύσεις που αποσκοπούν στην επίτευξη των στόχων του οργανισμού. Ο CTO συνεργάζεται συνήθως άμεσα με τον διευθύνοντα σύμβουλο (CEO) της επιχείρησης.
CIO – Διευθυντής Συστημάτων Πληροφορικής #6
Ως ηγέτης στην τεχνολογία πληροφοριών, ένας CIO (chief information officer) ξεκινά συνήθως ως επιχειρηματικός αναλυτής. Οι τεχνικές δεξιότητες ενός CIO περιλαμβάνου προγραμματισμό, κωδικοποίηση, διαχείριση έργων και χαρτογράφηση. Οι CIO είναι συνήθως ικανοί να εφαρμόζουν αυτές τις λειτουργικές δεξιότητες στη διαχείριση ρίσκου (risk management), την business strategy της εταιρείας, και τις οικονομικές της δραστηριότητες. Σε πολλές εταιρείες, οι CIOs μπορεί επίσης να αναφέρονται ως υπεύθυνοι τεχνολογίας (CTOs), στην περίπτωση που δεν υπάρχουν και οι 2 θέσεις.
CPO – Επικεφαλής Προϊόντος #7
Ο επικεφαλής προϊόντος, ή CPO, είναι υπεύθυνος για τις ομάδες ανάπτυξης προϊόντων της εταιρείας, συνεργαζόμενος στενά με τη διαχείριση προϊόντων για το σχεδιασμό και τη δοκιμή νέων προϊόντων. Ένας CPO συνήθως είναι μία από τις βασικότερες θέσεις σε μία startup εταιρεία. Τη θέση μάλιστα, συνήθως αναλαμβάνει ένας από τους founders της εταιρείας.
Ποιες άλλες θέσεις απαρτίζουν το C Suite;
Αναφερθήκαμε σε ορισμένες από τις βασικότερες και ταυτόχρονα πιο γνωστές θέσεις στο C Suite. Ποιες άλλες θέσεις όμως υπάρχουν; Ας αναφέρουμε μερικές συνοπτικά:
- Chief Compliance Officer (CCO)
- Chief Human Resources Manager (CHRM)
- Chief Legal Officer (CLO)
- Chief Security Officer (CSO)
- Chief Green Officer (CGO)
- Chief Analytics Officer (CAO)
- Chief Data Officer (CDO)
- Chief Knowledge Officer (CKO)
Ας αναλύσουμε 3 από τις παραπάνω κατηγορίες, περισσότερο:
CHRM – Επικεφαλής Ανθρώπινου Δυναμικού
Ο CHRO, είναι η υψηλότερη θέση στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού μιας εταιρείας, συνήθως κάτω από τον COO. Ένας CHRO επιβλέπει τις προσλήψεις, τη διαχείριση ταλέντων και την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού.
CSO – Επικεφαλής Ασφαλείας
Ο επικεφαλής ασφαλείας, ή CSO (chief security officer) είναι υπεύθυνος για τα μέτρα ασφαλείας σε μία εταιρεία, διασφαλίζοντας ότι οι φυσικές και ψηφιακές πληροφορίες καθώς και τα δεδομένα της εταιρείας είναι ασφαλή.
CLO – Νομικός Σύμβουλος
Ο νομικός σύμβουλος μίας εταιρείας, ή CLO, εκτελεί χρέη γενικού συμβούλου, κρατώντας ενήμερα όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη, για τους νόμους, τα διατάγματα και προσφέροντας νομικές συμβουλές όπου θεωρείται απαραίτητο.
Διάβασε επίσης – Τι είναι HR και γιατί έχει σημασία για μία εταιρεία;
Ακολούθησε μας στο Facebook, Instagram και Twitter.