Startups: 20 όροι startup που πρέπει να γνωρίζετε

Ο επιχειρηματικός κόσμος είναι γεμάτος από ορολογία, και όταν πρόκειται για νεοσύστατες επιχειρήσεις, δεν υπάρχει διαφορά. Στην πραγματικότητα, φαίνεται ότι υπάρχει μια ολόκληρη νέα γλώσσα που πρέπει να μάθετε.

Αν λοιπόν είστε νέοι στη σκηνή των startup επιχειρήσεων ή απλά θέλετε να ανανεώσετε την ορολογία σας, αυτός ο οδηγός είναι για εσάς. Αλλά πριν εντρυφήσουμε σε αυτούς τους όρους για startup επιχειρήσεις, ας ορίσουμε τι είναι στην πραγματικότητα μια νεοφυής επιχείρηση.

Τι είναι startup;

Μια startup είναι μια νεαρή εταιρεία που ιδρύεται από έναν ή περισσότερους επιχειρηματίες για την ανάπτυξη ενός μοναδικού προϊόντος ή υπηρεσίας και την προώθησή του στην αγορά.

Οι startup επιχειρήσεις συνήθως ξεκινούν αξιοποιώντας ένα καινοτόμο προϊόν, υπηρεσία, πλατφόρμα ή σύστημα, το οποίο πιστεύουν ότι μπορεί να καλύψει ένα κενό ή μια ανάγκη στην αγορά.

Ο κύριος στόχος μιας νεοσύστατης επιχείρησης είναι να αναπτυχθεί γρήγορα ως αποτέλεσμα της προσφοράς κάτι που απαιτεί η αγορά. Τώρα που έχουμε ξεκαθαρίσει τι είναι μια startup, ας προχωρήσουμε σε 20 βασικούς όρους για τις startup που πρέπει να γνωρίζετε.

Για να μάθετε περισσότερα για τις startup επιχειρήσεις, διαβάστε εδώ.

20 startup όροι που πρέπει να γνωρίζετε

1. Bootstrapping: Πρόκειται για τη διαδικασία έναρξης και λειτουργίας μιας επιχείρησης με τη χρήση προσωπικών κεφαλαίων ή λειτουργικών εσόδων.

2. Burn Rate: Πρόκειται για τον ρυθμό με τον οποίο μια επιχείρηση δαπανά τα κεφάλαιά της περιμένοντας την κερδοφόρα λειτουργία της. Συνήθως αναφέρεται σε όρους μετρητών που δαπανώνται ανά μήνα.

3. Κεφάλαια εκκίνησης/κεφάλαιο: Το αρχικό κεφάλαιο που χρησιμοποιείται για την έναρξη μιας επιχείρησης, το οποίο συχνά προέρχεται από τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία των ιδρυτών, τους φίλους ή την οικογένεια.

4. Επενδυτής-άγγελος: Ένα άτομο που παρέχει κεφάλαιο για μια startup επιχείρηση με αντάλλαγμα μετατρέψιμο χρέος ή μετοχές ιδιοκτησίας.

5. Επιχειρηματικό κεφάλαιο: Χρήματα που παρέχονται από επενδυτές σε νεοσύστατες επιχειρήσεις που πιστεύουν ότι έχουν μακροπρόθεσμες δυνατότητες ανάπτυξης.

6. Χρηματοδότηση σειράς Α, Β, Γ: Οι όροι αυτοί αναφέρονται στα διάφορα στάδια των γύρων χρηματοδότησης μιας νεοσύστατης επιχείρησης. Κάθε γύρος είναι ένα είδος χρηματοδοτικής εκδήλωσης που αποσκοπεί στην άντληση κεφαλαίων για μια εταιρεία.

7. Μονόκερος: Μια νεοσύστατη επιχείρηση που αποτιμάται σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Ο όρος επινοήθηκε το 2013 από την κεφαλαιούχο επιχειρηματικών κεφαλαίων Aileen Lee.

8. Exit Strategy (Στρατηγική εξόδου): Πρόκειται για το σχέδιο μιας startup επιχείρησης να πουλήσει τη συμμετοχή της στην εταιρεία ή να σταματήσει να επενδύει πόρους στην επιχείρηση.

9. MVP (Minimum Viable Product, ελάχιστο βιώσιμο προϊόν): Πρόκειται για ένα προϊόν με μόλις αρκετά χαρακτηριστικά για να προσελκύσει τους πρώτους πελάτες και να επικυρώσει μια ιδέα προϊόντος νωρίς στον κύκλο ανάπτυξης του προϊόντος.

10. Pivot: Αναφέρεται σε μια αλλαγή στρατηγικής που βοηθά μια νεοσύστατη επιχείρηση να δοκιμάσει μια νέα προσέγγιση όσον αφορά το επιχειρηματικό μοντέλο ή το προϊόν της νεοσύστατης επιχείρησης, αφού λάβει άμεση ή έμμεση ανατροφοδότηση.

11. Disruptive (“ανατρεπτική”): Πρόκειται για έναν όρο που χρησιμοποιείται για να περιγράψει καινοτομίες που διαταράσσουν καθιερωμένες αγορές ή δημιουργούν νέες.

12. Lean Startup: Μια μεθοδολογία για την ανάπτυξη επιχειρήσεων και προϊόντων, με στόχο τη συντόμευση των κύκλων ανάπτυξης προϊόντων με την υιοθέτηση ενός συνδυασμού πειραματισμού με γνώμονα την επιχειρηματική υπόθεση, επαναληπτικών κυκλοφοριών προϊόντων και επικυρωμένης μάθησης.

13. Crowdfunding: Η πρακτική της χρηματοδότησης ενός έργου ή εγχειρήματος με τη συγκέντρωση χρημάτων από μεγάλο αριθμό ανθρώπων, συνήθως μέσω του διαδικτύου.

14. Scalability (επεκτασιμότητα): Αναφέρεται στην ικανότητα μιας νεοσύστατης επιχείρησης να αναπτύσσεται χωρίς να παρεμποδίζεται από τη δομή της ή τους διαθέσιμους πόρους της όταν αντιμετωπίζει αυξημένη παραγωγή.

15. Elevator Pitch: Μια σύντομη, πειστική ομιλία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κεντρίσετε το ενδιαφέρον για τη νεοσύστατη επιχείρησή σας. Θα πρέπει να είναι τόσο συνοπτική που θα μπορούσατε να την εκφωνήσετε σε κάποιον σε μια διαδρομή με ασανσέρ.

16. Churn Rate (Ποσοστό αποχώρησης): Το ετήσιο ποσοστιαίο ποσοστό με το οποίο οι πελάτες σταματούν να εγγράφονται σε μια υπηρεσία ή οι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν μια θέση εργασίας.

17. Market Traction: Απόδειξη ότι ένα προϊόν ή μια υπηρεσία είναι ικανή να είναι επιτυχής στην αγορά.

18. Freemium: Ένα επιχειρηματικό μοντέλο όπου οι βασικές υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν, αλλά τα χρήματα χρεώνονται για τα ιδιόκτητα χαρακτηριστικά και τη λειτουργικότητα.

19. Sweat Equity: Η συνεισφορά σε ένα έργο ή μια επιχείρηση με τη μορφή προσπάθειας και εργασίας. Είναι η εργασία που κάνει κάποιος που είναι ουσιαστικά απλήρωτη με την ελπίδα μελλοντικών κερδών.

20. Equity Financing (χρηματοδότηση με ίδια κεφάλαια): Η διαδικασία άντλησης κεφαλαίων μέσω της πώλησης μετοχών μιας επιχείρησης.

Με λίγα λόγια

Η κατανόηση αυτών των όρων των startup επιχειρήσεων είναι το πρώτο βήμα για την επιτυχή πλοήγηση στον συναρπαστικό κόσμο των startup επιχειρήσεων. Πάρτε λοιπόν αυτό το γλωσσάριο, βάλτε το σελιδοδείκτη, μοιραστείτε το και θυμηθείτε ότι κάθε επιτυχημένος ιδρυτής νεοφυούς επιχείρησης βρισκόταν κάποτε εκεί που βρίσκεστε εσείς τώρα!

Διαβάστε επίσης – Πως θα χτίσετε τη δική σας AI Startup

Ακολουθήστε μας στο Facebook, linkedin και Twitter

More from author

Απάντηση

Related posts

Latest posts

10 κατηγορίες e-commerce και πως θα τις αξιοποιήσετε

Το e-commerce (ηλεκτρονικό εμπόριο) έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο ψωνίζουμε, προσφέροντας ένα τεράστιο φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών που καλύπτουν σχεδόν κάθε...

Πως μπορείτε να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του προϊστάμενου σας

Η εμπιστοσύνη είναι θεμελιώδης πτυχή κάθε επαγγελματικής σχέσης, ειδικά αυτής που έχετε με το προϊστάμενο σας. Το να κερδίζετε την εμπιστοσύνη των προϊσταμένων σας...

Πόσο εύκολο είναι να πείσεις έναν επενδυτή;

Το να πείσετε έναν επενδυτή να χρηματοδοτήσει την επιχείρησή σας ή το έργο σας είναι μια δύσκολη αλλά ουσιαστική πτυχή της επιχειρηματικότητας. Η διαδικασία...

Want to stay up to date with the latest news?

We would love to hear from you! Please fill in your details and we will stay in touch. It's that simple!

Αρέσει σε %d bloggers: