Σκάκι: 5 πράγματα που μπορεί να σου μάθει για τον κόσμο των επιχειρήσεων

Το σκάκι αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή και συνάμα ενδιαφέροντα επιτραπέζια παιχνίδια στρατηγικής. Το παιχνίδι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, γύρω στον 6ο αιώνα μ.Χ, ενώ έως τον 10 αιώνα, είχε φτάσει στην Ευρώπη.

Το σκάκι υπήρξε αρκετά δημοφιλές ανάμεσα σε βασιλείς, ευγενείς και στρατιωτικούς, καθώς από νωρίς αναγνώρισαν την δυνατότητα του παιχνιδιού να βελτιώσει τη στρατηγική αντίληψη των παικτών. Σε αυτό το άρθρο θα ανακαλύψουμε πως μπορεί, το σκάκι, να μας μάθει περισσότερα για τον κόσμο των επιχειρήσεων.

Γιατί το σκάκι σχετίζεται με τις επιχειρήσεις

Σκάκι και Opening

Οι περίπου δέκα αρχικές κινήσεις στο σκάκι, ονομάζονται opening. Η θεωρία του παιχνιδιού περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά openings τα οποία ξεκλειδώνουν ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι κάθε φορά. Ο πρώτος και σχετικά εύκολος τρόπος, για να βελτιώσει ένας σκακιστής το παιχνίδι του είναι να μάθει απέξω μερικά openings ή αλλιώς ανοίγματα, ώστε να μειώσει το ποσοστό των λαθών που θα κάνει.

Όπως ακριβώς στο σκάκι, έτσι και στον κόσμο των επιχειρήσεων, όλα είναι θέμα εξάσκησης και μελέτης. Όπως ένας σκακιστής μελετάει ένα opening, έτσι και ένας επιχειρηματίας καλείται να μελετάει καθημερινά, προκειμένου να είναι σε θέση να χειριστεί καλύτερα τις καταστάσεις που θα προκύψουν. Μέσω της μελέτης και της προετοιμασίας ο επιχειρηματίας μειώνει το ποσοστό ρίσκου, και είναι σε θέση να λάβει καλύτερες αποφάσεις.

Mid Game στο Σκάκι

Ένα opening, οδηγεί τον σκακιστή στην σταδιακή επέκταση των κομματιών και των πιονιών του στο ταμπλό. Εκείνο το σημείο, αμέσως μετά από το άνοιγμα, ονομάζεται mid game, και είναι το κομβικό σημείο που ενώνει την αρχή και το τέλος του παιχνιδιού, end game. Σε αυτό το σημείο ο σκακιστής πρέπει να είναι υπομονετικός, και να αρχίσει να «ζυγίζει» τις κινήσεις του, αλλά και αυτές του αντιπάλου του καλύτερα, καθώς η θεωρία έχει μόλις τελειώσει.

Όπως και ένας σκακιστής, έτσι και ο επιχειρηματίας, πρέπει να διαθέτει υπομονή. Έχοντας υπομονή, ένας επιχειρηματίας μπορεί όχι μόνο να εκτιμήσει τις καταστάσεις καλύτερα, αλλά ταυτόχρονα να εκμεταλλευτεί καλύτερα τις ευκαιρίες που θα εμφανιστούν μπροστά του. Μέσω της υπομονής, ο επιχειρηματίας έχει τη δυνατότητα να χτίσει την επιχείρηση του, ή το νέο του project, σχεδιάζοντας με προσοχή και θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους. Η υπομονή στον κόσμο των επιχειρήσεων είναι αρετή.

Γκαμπί

Πολλοί γνώρισαν τη λέξη Γκαμπί, από την γνωστή σειρά του Netflix, το Γκαμπί της Βασίλισσας. Το Γκαμπί της Βασίλισσας βέβαια δεν είναι μόνο τίτλος σειράς, αλλά και τίτλος opening στο σκάκι. Γενικά, στο σκάκι υπάρχουν αρκετά opening με το όνομα γκαμπί. Τι είναι όμως γκαμπί; Το γκαμπί, προέρχεται από την αγγλική λέξη gambit, που με ελεύθερη μετάφραση, σημαίνει ελιγμός ή μανούβρα. Στο σκάκι ένα γκαμπί περιλαμβάνει τη θυσία ενός πιονιού, προκειμένου ο παίκτης να αποκτήσει στρατηγικότερη θέση στο ταμπλό.

Ένας επιχειρηματίας γνωρίζει πως για να πετύχει πρέπει να μάθει να ρισκάρει και να θυσιάζει. Αν ο κόσμος της επιχειρηματικότητας ήταν τόσο εύκολος τότε όλοι μας θα είμασταν επιχειρηματίες. Ένα γκαμπί, στον κόσμο των επιχειρήσεων δεν «παίζεται» αυτόματα, όπως σε μία παρτίδα σκάκι, γιατί τα πλεονεκτήματα που σου δίνει ίσως να μην εμφανίζονται τόσο άμεσα. Παρόλα αυτά, είναι στο χέρι σου, ως επιχειρηματίας, να δημιουργήσεις τις κατάλληλες προϋποθέσεις και να αξιοποιήσεις το γκαμπί σου.

Στρατιώτης σε Βασίλισσα 

Στο σκάκι, όταν ένας στρατιώτης, δηλαδή ένα πιόνι φτάνει στο αντίθετο τέλος του ταμπλό, προάγεται σε βασίλισσα, άλογο, αξιωματικό ή πύργο. Οι περισσότεροι παίκτες βέβαια, επιλέγουν αυτόματα τη βασίλισσα καθώς είναι αδιαμφισβήτητα το πιο ισχυρό κομμάτι στο παιχνίδι.

Μία σωστή επιχείρηση επιτρέπει στους εργαζόμενους να εξελίσσονται συνεχώς. Ένας εργαζόμενος μπορεί να ξεκινήσει ως «στρατιώτης», αλλά μέσω της πορείας του στην επιχείρηση να καταφέρει να εξελιχθεί, παίρνοντας προαγωγή σε μία άλλη θέση. Ένας επιχειρηματίας καλείται να γνωρίζει πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να προάγει τον εργαζόμενο, αξιοποιώντας αποτελεσματικά τα skills που διαθέτει.

Βασιλιάς 

Ο βασιλιάς, είναι το πιο σημαντικό και ταυτόχρονα το πιο αδύναμο κομμάτι σε όλο την παρτίδα. Δεν μπορεί να κινηθεί όπως τα άλλα μεγάλα κομμάτια και ταυτόχρονα δεν γίνεται να προαχθεί σε βασίλισσα, μόλις φτάσει στην απέναντι πλευρά του ταμπλό. Παρόλα αυτά, το παιχνίδι τελειώνει μόλις γίνει ρουά ματ, στον βασιλιά.

Ένας επιχειρηματίας δεν αξίζει τίποτα χωρίς την ομάδα του. Παρόλα αυτά χωρίς εκείνον η εταιρεία δεν είναι σίγουρα η ίδια. Η επιτυχία λοιπόν βασίζεται στην συνεργασία της ομάδας, και την επίτευξη του κοινού στόχου, που καθορίζει το όραμα μίας εταιρείας. Ένας σωστός επιχειρηματίας αναγνωρίζει πως χωρίς την ομάδα του, δεν μπορεί να φτάσει εκεί που θέλει, και πως το «άθλημα» της επιχειρηματικότητας είναι ομαδικό. Στον κόσμο των επιχειρήσεων, δεν υπάρχουν αυθεντίες, και όποιος θεωρεί τον εαυτό του αυθεντία είναι καταδικασμένος να χάσει αυτή την παρτίδα.

Ποιοι επιχειρηματίες αγαπούν το σκάκι;

Αφού αναλύσαμε τη σημασία που έχει το σκάκι στον κόσμο των επιχειρήσεων, αξίζει να αναφερθούμε σε μερικούς επιχειρηματίες, οι οποίοι αγαπούν το συγκεκριμένο επιτραπέζιο παιχνίδι. Συνοπτικά 5 επιχειρηματίες που αγαπούν το σκάκι είναι:

  • Bill Gates
  • George Soros
  • Michael Birch
  • Jim Slater
  • A.G Lafley

Διάβασε επίσης – Startup – 5 βήματα που πρέπει να κάνεις πριν ξεκινήσεις

Ακολούθησε μας στο FacebookInstagram και Twitter.

Απάντηση

More from author

Related posts

spot_img

Latest posts

Στέφανος Τσιτσιπάς: Η Καριέρα, οι Τίτλοι και τα Κέρδη του Σπουδαίου Έλληνα Τενίστα

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς, όνομα συνώνυμο της ελληνικής επιτυχίας στο τένις, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Αυγούστου 1998. Το τένις ήταν στο αίμα του, με...

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ένα αφιέρωμα στον Greek Freak, που σπάει κάθε ρεκόρ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, γνωστός και ως "The Greek Freak", είναι μια πανύψηλη φιγούρα στον κόσμο του επαγγελματικού μπάσκετ, όχι μόνο για τον εντυπωσιακό αθλητισμό...

Blackstone και Digital Realty ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη κέντρων δεδομένων αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Η Blackstone, αμερικανική επενδυτική εταιρεία, συνεργάζεται με την εταιρεία κέντρων δεδομένων Digital Realty για τη δημιουργία κοινής επιχείρησης με σχέδια επένδυσης 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων...

Κάνε εγγραφή για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις!

Κάνε εγγραφή και γίνε μέλος της μεγαλύτερης επιχειρηματικής κοινότητας στην Ελλάδα!

%d