Η εξαγορά του Twitter, από τον Elon Musk, υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές κινήσεις, αν όχι η μεγαλύτερη, αυτών των δύο πρώτων δεκαετιών του 21ου αιώνα. Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, γνωστός και ως «ο πιο πλούσιος άνδρας στον κόσμο», αγόρασε το Twitter για 44 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η εξαγορά του Twitter αποτέλεσε μία κίνηση, η οποία κατακρίθηκε από πολλούς. Για τον περισσότερο κόσμο, τα 44 δισεκατομμύρια δολάρια που ξόδεψε ο Musk αποτέλεσαν μία σπατάλη χρημάτων, ή μάλλον ένα μεγάλο καπρίτσιο. Εξάλλου, με την άνοδο πλατφόρμων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Instagram και το Tiktok, το Twitter μάλλον δεν αποτελεί την πρώτη επιλογή, πολλών χρηστών. Το ερώτημα λοιπόν παραμένει το ίδιο: «Τι είχε στο μυαλό του ο Elon Musk, αγοράζοντας το Twitter»;
Ο Elon Musk, το Twitter και ο Donald Trump
Μία απάντηση στο παραπάνω ερώτημα μπορεί να δώσει κανείς, αφού παρατηρήσει την Αμερικανική πολιτική σκηνή, πριν από την εκλογή του Προέδρου Joe Biden. Ο προκάτοχος της θέσης του Μπάιντεν, Ντόναλτν Τράμπ, αποτέλεσε, και συνεχίζει να αποτελεί μία από τις πιο αμφιλεγόμενες πολιτικές περσόνες του 21ου αιώνα. Ο Trump, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης πολιτικής εκστρατείας του, η οποία τον οδήγησε στην προεδρία υπήρξε ενεργός χρήστης των social media.
Αποκορύφωμα της επιρροής του Trump, υπήρξε η κατηγορία από πολλούς, έναντι του Facebook. Συγκεκριμένα πολλοί πολέμιοι του Trump υποστήριξαν πως κέρδισε τις εκλογές εξαιτίας των fake news που επικρατούσαν στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Στις αρχές του 2021, το Facebook και το Twitter απέκλεισαν τον Trump. Δύο εβδομάδες αργότερα, ο Joe Biden νίκησε στις εκλογές και ανέλαβε Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Ο Elon Musk – Tο παιχνίδι ισχύος μέσω του Twitter
Για πολλούς ο αποκλεισμός του Trump από το Twitter αποτέλεσε σημαντικό πλεονέκτημα για τους δημοκρατικούς, κερδίζοντας τους τις εκλογές. Και όντως ακόμα και οι πολέμιοι του Trump πιστεύουν πως αν δεν είχε αποκλειστεί, ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά. Ο Elon μπορεί πιθανώς να καθορίσει τη μοίρα ολόκληρων των ΗΠΑ. Έχοντας πλέον τον πρώτο λόγο στο Twitter, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας μπορεί να αποφασίσει ακόμα και την επιστροφή του Donald Trump. Ο Musk αναγνωρίζοντας την δύναμη μίας πλατφόρμας social media, αγόρασε το Twitter όχι για να αυξήσει τα κέρδη του, αλλά την επιρροή του. Όντως τα 44 δισεκατομμύρια δολάρια αποτελούν τεράστιο ποσό. Η δυνατότητα όμως να επηρεάσεις την πολιτική σκηνή μίας υπερδύναμης, αποτελούν κάτι ακόμα μεγαλύτερο.
Elon Musk – Αλλάζει το Twitter
Από την αρχή της ενασχόλησής του με το Twitter, ο Elon Musk έκανε εμφανή τη διάθεση του για ριζικές αλλαγές. Συγκεκριμένα ο επιχειρηματίας:
1.Ξεκίνησε να μειώνει το προσωπικό της εταιρείας. Πολλές πηγές υποστηρίζουν πως ο Musk θέλει να απολύσει έως και το 50% της εταιρείας, των 7,500 εργαζομένων.
2.Κατήργησε τη λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου, απολύοντας αρκετά από τα μέλη του. Ανάμεσα στα άτομα που έχασαν τη δουλειά τους ήταν και ο τότε CEO της εταιρείας Parag Agrawal.
3. Άλλαξε τον τρόπο επικύρωσης ενός προφίλ στο Twitter. Έως τώρα, μόνο τα 420,000 προφίλ στο Twitter ήταν επικυρωμένα, κουβαλώντας πάνω τους το μπλε διακριτικό σήμα. Αυτός ο αριθμός είναι εξαιρετικά χαμηλός, αν αναλογιστεί κανείς πως πάνω από 230 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν το Twitter. Συγκεκριμένα, αυτό που πρότεινε ο Musk είναι η δυνατότητα επικύρωσης μέσω συνδρομής. Το κόστος της συνδρομής αυτής θα ανέρχεται στα 8 δολάρια, μηνιαίως.
4. Έφερε μαζί του πάνω από 50 εργαζόμενους της Tesla, πολλοί εκ των οποίων εργάζονται ως προγραμματιστές, προκειμένου να τον βοηθήσουν να κάνει τις αλλαγές που επιθυμεί, άμεσα.
Η μεγαλύτερη πρόκληση του Elon Musk
Οι αλλαγές που σκοπεύει να φέρει ο Elon Musk, τόσο στην εσωτερική λειτουργία, όσο και στις υπηρεσίες, είναι σίγουρα μεγάλες. Παρόλα αυτά, το σημαντικότερο, το οποίο φαίνεται να βρίσκεται στο στόχαστρο του Musk είναι η κουλτούρα της εταιρείας. Το Twitter ξεκίνησε ως μία startup το 2006, από τους Jack Dorsey, Noah Glass, Biz Stone, και Evan Williams. Ο Jack Dorsey μάλιστα, είναι ένας από τους στενούς φίλους του Elon Musk.
Όπως είναι λογικό όμως η εταιρεία εξελίχθηκε, ενώ οι founder της παρέδωσαν τα ινία στους συνεχιστές τους. Αυτό και μόνο αποτέλεσε, όπως είναι λογικό μία αλλαγή στην κουλτούρα της πλατφόρμας. Από startup εταιρεία, όχι μόνο εδραιώθηκε ως μία μεγάλη και επιτυχημένη εταιρεία, αλλά απομακρύνθηκε ουσιαστικά, από τα μέλη τα οποία τη δημιούργησαν.
Παρόλα αυτά, ακόμα και αυτή η αλλαγή μοιάζει μικρή, ως προς την αλλαγή την οποία δέχεται τώρα η εταιρεία. Ο Musk υπήρξε ξεκάθαρος άλλωστε από την αρχή. Δε θεωρεί πως η εταιρεία λειτουργεί σωστά, κάτι το οποίο δεν της επιτρέπει να φτάσει τις πραγματικές της δυνατότητες. Για τον Musk λοιπόν η πρόκληση είναι η αλλαγή της κουλτούρας του Twitter.
Το μέλλον του Twitter
Ποιο θα είναι το μέλλον του Twitter; Σίγουρα οι αλλαγές που έχει κάνει και αυτές που σκοπεύει να κάνει ο Musk θα ανανεώσουν την εταιρεία. Έχοντας στο portfolio του τεράστιες επιτυχίες, όπως αυτή της Tesla, ο Elon Musk είναι ένας επιχειρηματίας ο οποίος σίγουρα γνωρίζει καλά τη δουλειά του. Έχοντας στη διάθεση του μια πολύ έμπειρη ομάδα, και ένα μεγάλο κεφάλαιο, σίγουρα κάνουν τη ζωή του αρκετά πιο εύκολη. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς, πως κάθε επιχειρηματική κίνηση, ακολουθείται από ένα ρίσκο. Και στην περίπτωση του Musk το ρίσκο είναι αρκετά μεγάλο. Το Twitter εξάλλου καλείται όχι μόνο να αλλάξει αρκετά μεγάλο μέρος από τη δομή του, αλλά και να ανταγωνιστεί μεγάλες αντίπαλες εταιρείες.
Όπως λένε στις Ηνωμένες Πολιτείες “Only Time Will Tell”. Πάντως ένα είναι σίγουρο. Ο Elon Musk, μία προσωπικότητα με τεράστια πλέον επιρροή, δύσκολα τα παρατάει. Έτσι όπως και στο παράδειγμα της SPACE X, στην οποία ρίσκαρε με χρεοκοπία μέχρι να πετύχει, δύσκολα θα εγκαταλείψει το Twitter.