Τεκμαρτή φορολόγηση επαγγελματιών: Οδηγεί στη σύσταση νέων εταιρειών

Η επικείμενη αναμόρφωση στην φορολογική κατάσταση των επαγγελματιών πρόκειται να ενθαρρύνει νέες συμπράξεις και ενοποιήσεις ανάμεσα σε επαγγελματίες με παρόμοιες ή συναφείς ενασχολήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε., η Ελλάδα βρίσκεται στις χώρες με υψηλό αριθμό ατομικών επιχειρήσεων και αυτοεργαζόμενων, μια πραγματικότητα που συνέβαλε στη δημιουργία ενός μεγάλου ελλείμματος ΦΠΑ, το οποίο αγγίζει τα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Με πάνω από 750.000 αυτοαπασχολούμενους να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, η επιτήρησή τους αποτελεί μια τεράστια πρόκληση. Οι 170.000 από αυτούς που καταγράφουν ζημιές ή μη εισοδήματα είναι δύσκολο να ελεγχθούν πλήρως, δεδομένου ότι οι ελεγκτές δεν ξεπερνούν τους 1.200. Εξάλλου, κανένα μέρος του κόσμου δεν πραγματοποιεί πλήρη έλεγχο στους φορολογούμενους, αλλά εφαρμόζει δειγματοληπτικές και κριτήρια βάσει ανάλυσης κινδύνου.

Το να παρακολουθήσεις την επιχειρηματική δράση ενός επαγγελματία αποδεικνύεται πιο περίπλοκο σε σύγκριση με μια εταιρεία. Όπως επισημαίνουν οι λογιστές, οι εταιρείες υπόκεινται σε πιο αυστηρή εποπτεία, καθώς καταχωρούν κάθε συναλλαγή των τραπεζικών τους λογαριασμών και το ισοζύγιό τους είναι ευκολότερο να αναλυθεί.

Αντίθετα, όσοι χρησιμοποιούν απλογραφικά βιβλία δεν υποχρεούνται σε αντίστοιχη λεπτομέρεια, και η παρακολούθηση του ταμείου τους είναι σχεδόν αδύνατη.

Κατά συνέπεια, η εφορία προτιμά να εστιάζει σε επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία αντί για αυτές με απλογραφικά. Μάλιστα, ενδέχεται στο μέλλον να περιοριστούν σημαντικά οι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις που διατηρούν απλογραφικά βιβλία.

Όσον αφορά την τροποποίηση της φορολόγησης, αναμένεται να οδηγήσει στην αποκάλυψη περισσότερης φορολογητέας ύλης και κατ’ επέκταση σε αύξηση των δημοσίων εσόδων. Οι υπεύθυνοι του οικονομικού τομέα εκτιμούν ότι οι αλλαγές που θα γίνουν θα εισπράξουν πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ το 2024, ένα ποσό που θα μειωθεί σε 600 εκατομμύρια με την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Στοιχεία της ΑΑΔΕ αναδεικνύουν ότι από τους 750.000 ελεύθερους επαγγελματίες, περίπου 500.000 έχουν εισοδήματα μόνο από την ασκήση του επαγγέλματός τους, με το 54% να δηλώνουν μηδενικά εισοδήματα και το 85% να καταγράφει ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ.

More from author

Related posts

spot_img

Latest posts

Η ΕΚΤΕΡ υπογράφει σύμβαση για ανέργεση μουσικού σχολείου

Η ΕΚΤΕΡ υπέγραψε χτες, 28/11, σύμβαση με τον Δήμο της Κορίνθου για ανέργεση μουσικού σχολείου. Η σύμβαση που υπογράφτηκε ανέρχεται στα 7,551 εκατ. ευρώ....

Η Hewlett Packard Enterprise ανακοίνωσε τα καθαρά κέρδη της

Η τεχνολογική εταιρεία Hewlett Packard Enterprise προέβει σε ανακοίνωσει των κερδών και των εσόδων της. Συγκεκριμένα, η εταιρεία Hewlett Packard Enterprise σημείωσε καθαρά κέρδη...

Το μεγαλύτερο Zara έρχεται στην Ελλάδα

Η Inditex, στην οποία ανήκουν τα brands Zara, Zara Home, Massimo Dutti, Pull & Bear, Stradivarius, Oysho και Bershka και Uterque, το Φεβρουάριο θα...

Κάνε εγγραφή για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις!

Κάνε εγγραφή και γίνε μέλος της μεγαλύτερης επιχειρηματικής κοινότητας στην Ελλάδα!

Αρέσει σε %d bloggers: