Βρεθήκαμε στο TEDxAthens 2023 – Το κορυφαίο event της χρονιάς

Την Κυριακή 28/05 η ομάδα του Greeco βρέθηκε στο TEDxAthens, ένα πραγματικά μοναδικό event που δεν πρέπει να χάνει κανείς!

Session 1 – Η Αρχή του TEDxAthens 2023

Το Main Stage του TedxAthens ξεκίνησε στις 11 το πρωί, όταν ο Δημήτρης Καλαβρός-Γούσιου και ο Δημήτρης Κόκκορης ανέβηκαν στη σκηνή και μας καλωσόρισαν στο ταξίδι του TedxAthens 2023.

Ξαφνικά μία μπάλα του μπάσκετ κύλισε στη σκηνή, και τα βλέμματα όλων έπεσαν στο άτομο που την έπιασε, την Δώρα Παντέλη! 

Η πρώην καλαθοσφαιρίστρια και νυν αναλύτρια καλαθοσφαίρισης, ανέλαβε τα καθήκοντα co-host, καθώς στη συνέχεια του event είχε και από μία μικρή ιστορία να πει για κάθε έναν από τους ομιλητές που ανέβαιναν στη σκηνή.

#1 Dr Mark van Rijmenam

Έτσι ξεκίνησε το 1ο  session με τον Dr Mark van Rijmenam να ανεβαίνει στη σκηνή.

Ο Dr Mark van Rjmenam, strategist futurist αλλά και ομιλητής σε διεθνές επίπεδο, αιχμαλώτισε το κοινό με γνώσεις σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, το blockchain, το metaverse και φυσικά τις αναδυόμενες τεχνολογίες.

Κατά τη διάρκεια του 1ου session του TedxAthens παρακολουθήσαμε επίσης την Jasmine Harrison, τον Thomas Erikson και τελικά την Dr. Anino Emuwa.

#2 Jasmine Harrison

Η Jasmine Harrison, η οποία είναι μία λάτρης της περιπέτειας από τη Βρετανία, αγαπάει να ταξιδεύει και να έρχεται αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις συνεχώς!

Μάλιστα σε ηλικία μόλις 21 ετών, το 2021, έγινε η νεότερη γυναίκα η οποία κωπηλάτησε μόνη της στον Ατλαντικό Ωκεανό σε 70 ημέρες. Θα μπορούσε να πει κανείς, παρακολουθώντας  την ομιλία της Jasmine Harrison, πως η ίδια είναι πραγματικά η ζωντανή απόδειξη πως το φύλο, η ηλικία και το υπόβαθρο κάποιου δεν μπορούν να εμποδίσουν ένα άτομο με θετικό mindset!

#3 Thomas Erikson

Μετά από την Jasmine Harrison, στη σκηνή ανέβηκε ο συμπεριφοριστής και συγγραφέας, από τη Σουηδία, Thomas Erikson.

Ο ίδιος μάλιστα αποτελεί έναν περιζήτητο ομιλητή σε θέματα όπως η ανθρώπινη συμπεριφορά, η επικοινωνία, η αυτογνωσία και η ηγεσία, έχοντας σπουδαίες γνώσεις τις οποίες είχε την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό που άκουσε την ομιλία του.

Μάλιστα είχαμε την ευκαιρία να αποκτήσουμε τα βιβλία του, κατά τη διάρκεια των breaks.

#4 Dr. Anino Emuwa

Ακολούθησε το TEDx Talk της Dr. Anino Emuwa, η οποία είναι Διευθύντρια της Avandis Consulting, στη Γαλλία και ιδρύτρια του 100 Women @Davos. Η Dr Anino Emuwa είναι επίσης global expert σε θέματα Diversity, Equity και Inclusion.

Η ίδια παρουσίασε ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα χρησιμοποιώντας το ChatGPT. 

Στην αρχή ζήτησε από το εργαλείο να αναλύσει την εργασία ενός γιατρού χρησιμοποιώντας το he για να ορίσει το φύλλο του.

Όταν άλλαξε το pronoun από he σε she, τότε το chatbot άλλαξε την απάντηση του, αναλύοντας το ρόλο μίας νοσοκόμας αντί μίας γιατρού.

Με το πείραμα της όχι μόνο έθιξε με έναν πολύ έξυπνο τρόπο το θέμα της συμπερίληψης και της εργασιακής ισότητας, αλλά τόνισε και τη σημασία σωστής χρήσης και εξέλιξης της τεχνολογίας, που ακόμα παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις. 

Το φανταστικό performance της Iota Phil

Το πρώτο session ολοκληρώθηκε με ένα φανταστικό performance από την Iota Phi, με μοναδικούς ήχους που μάγεψαν και ταυτόχρονα ξεσήκωσαν το κοινό.

Για όσους δεν το γνώριζαν μάλιστα, η ίδια έχει υπάρξει ως opening act σε συναυλίες για καλλιτέχνες όπως οι Muse, η Marina and the Diamonds και οι Florence and the Machine.

TEDxAthens

Ένα «νόστιμο» break

Κατά τη διάρκεια του πρώτου break το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει νόστιμες προτάσεις από γνωστούς σεφ που βρίσκονταν στο event. Συγκεκριμένα απολαύσαμε Πλιγουροσαλάτα από τον Ορέστη Κουκανόπουλο, Μακαρονοσαλάτα από τον Γιάννη Σοφικίτη, Ντάκος από τον Γιώργο Πορφύρη, Σαλάτα με φακές beluga από τον Δημήτρη Παπαπαναγιώτου και ένα απίστευτο Χούμους από τον Νικόλα Ζαχαρόπουλο.

Το Session 2 του TEDxAthens 2023

Μετά από ένα 2ωρο discovery break, το οποίο έδωσε σε όσους παρευρέθηκαν τη δυνατότητα να συζητήσουν, να γνωρίσουν νέα άτομα και να δικτυωθούν, αλλά και να βρεθούν στο Alt Stage και το Lab Stage, και τις πολύ ενδιαφέρουσες θεματικές τους, το Session 2 ξεκίνησε με ένα ακόμα συγκλονιστικό performance από τους Rams Head, το Dance Crew που σίγουρα έχει απασχολήσει τελευταία με το ταλέντο αλλά και την ικανότητα του να μαγνητίζει το πλήθος, όπου κι αν βρεθεί.

Και Ξαφνικά Έπεσε το Ρεύμα!

Το TEDxAthens είχε αναμφισβήτητα εξαιρετική οργάνωση, κάτι που δεν φάνηκε μόνο σε όσα είχε προβλέψει η ομάδα του, αλλά και σε όσα δεν γινόταν να προβλέψει.

Κατά τη διάρκεια του Session το φως ξαφνικά έπεσε. Ε και; Όταν οι άνθρωποι παράγουν ενέργεια το αποτέλεσμα είναι πάντα συγκινητικό!

Έτσι, το TedxAthens όχι μόνο δεν σταμάτησε, αλλά έγινε ακόμη πιο ενδιαφέρον, αληθινό και μοναδικό.

Ο Δημήτρης Καλαβρός ανέβηκε στη σκηνή αναφέροντας με χιούμορ:

«Βρισκόμουν με έναν φίλο μου και παρακολουθούσα την ομιλία και με ρώτησε, αν μετά από τόσα χρόνια που το διοργανώνω έχω άγχος για το event. Εγώ του απάντησα, πως τί άγχος να έχω πλέον, το ρεύμα θα πέσει;» και το κοινό ξέσπασε σε γέλια!

Έτσι ξεκίνησε μία μικρή άτυπη συναυλία στην οποία συμμετείχε όλο το κοινό. Για να φωτίσουν μάλιστα τη σκηνή, οι θεατές έβγαλαν τα κινητά τους, άναψαν το φακό και ξαφνικά, όλος ο χώρος φωτίστηκε από μικρές ακτίνες φωτός, κάνοντας το θέαμα ανατριχιαστικό.

Η συνέχεια του Session 2 

#1 Γιώργος Χατζηγεωργίου

Στο δεύτερο session, στη σκηνή ανέβηκε ο Γιώργος Χατζηγεωργίου, συνιδρυτής της ZOE, ο οποίος μοιράστηκε την αποστολή του με το κοινό:

Να συμβάλει στη βελτίωσης της υγείας εκατομμυρίων ανθρώπων μέσα από τη μετάβαση από την καταμέτρηση θερμίδων και την κατανάλωση τροφών που «δηλητηριάζουν» την υγεία μας, στην αλήθεια της εξατομικευμένης συμβουλευτικής που βασίζεται στον τρόπο με τον οποίο κάθε τροφή επηρεάζει το σώμα και την υγεία μας.

#2 Dr. Tunc Tiyaki

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο παγκόσμιας φήμης, σύμβουλος πλαστικών επεμβάσεων Dr. Tunc Tiryaki.

O Dr Tunc Tiryaki είναι μάλιστα πρόεδρος των Ανθρωπιστικών προγραμμάτων του ISAPS και ιδρυτής των Ομάδων Χειρουργικής Αρωγής ISAPS-LEAP.

Τον διαδέχτηκε ο Lorenzo Quinn και τέλος η σκηνοθέτης, συγγραφέας και performer, Ελένη Ευθυμίου.

#3 Lorenzo Quinn

Ο Lorenzo Quinn, είναι γνωστός για τα έργα σύγχρονης γλυπτικής τα οποία συνδυάζουν μοντέρνα υλικά με παραδοσιακές τεχνικές.

Τα γλυπτά του μάλιστα φέρουν ένα ισχυρό κοινωνικό και πολιτικό μήνυμα, καθώς αναφέρονται σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

#4 Ελένη Ευθυμίου

Στο τέλος του session 2 στη σκηνή ανέβηκε η σκηνοθέτης, συγγραφέας και performer. Ελένη Ευθυμίου. Σύμφωνα με την ίδια μάλιστα, το θέατρο είναι η συνεχής έρευνα των συνδέσεων ανάμεσα στην ανρθώπινη κατάσταση και την κοινωνία.

Το performance από τους Song House Athens

Μόλις ολοκληρώθηκαν τα talks του δεύτερου session το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει το μαγευτικό performance των Song House Athens, του μουσικού project-community του οποίου ο στόχος είναι η στήριξη της ελληνικής μουσικής βιομηχανίας.

Το session 3 του TEDxAthens 2023

Μετά από ακόμα ένα δίωρο διάλλειμα για συζητήσεις και networking το κοινό υποδέχθηκε στη σκηνή τον Good Job Nicky, ο οποίος με το performance του σήμανε την έναρξη του τρίτου και τελευταίου session του event της χρονιάς.

#1 Emine Dzaparova

Με την ολοκλήρωση του performance, στη σκηνή ανέβηκε η Emine Dzaparova, η πρώτη αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών της Ουκρανίας, η οποία αναφέρθηκε στην εισβολή της Ρωσίας, στη χώρα της την Ουκρανία, αλλά και την σκληρή πραγματικότητα του πολέμου.

#2 Patrick Alley

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Patrick Alley, συγγραφέας του “Very Bad People” και co-founder του Global Witness. 

Η Global Witness, μάλιστα, πλέον εστιάζει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, κάτι για το οποίο είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν οι ακροατές κατά τη διάρκεια του Talk.

#3 Lindsey Mcinerney

Ακολούθησε η Lindsey Mcinerney, Founder του Sixth Wall/Black Sun Labs, η οποία αφιέρωσε μεγάλο μέρος της καριέρας της βοηθώντας τους ανθρώπους να κατανοήσουν τον αντίκτυπο των καινοτόμων τεχνολογιών και να τις υιοθετήσουν έγκαιρα.

Μετά από την Lindsey Mcinerney, τον λόγο πήρε ο σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρίτος.

#4 Λευτέρης Χαρίτος

Το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει και το Ted Talk του σκηνοθέτη Λευτέρη Χαρίτου, ο οποίος έχει σκηνοθετήσει πολλές σειρές μυθοπλασίας αλλά και ντοκιμαντέρ στην ελληνική τηλεόραση. Όπως το «1821» και το «Άμυνα Ζωής».

#5 Ηλίας Παπανικολός 

Τέλος το session έκλεισε με το talk του Ηλία Παπανικολού, γνωστού στο ελληνικό κοινό, για την σημαντική πορεία του στο hip hop και ραπ μουσική, με το όνομα «Εισβολέας».

Closing Party

Μετά από την ολοκλήρωση όλων των sessions και των μοναδικών ομιλιών που είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε, ακολούθησε το Closing Party, από το Bombay Sapphire Gin, με μουσική από το Athens Voice Radio 102.5 και τη Λιάνα Μαστάθη, το οποίο έκλεισε όμορφα τη βραδιά. 

TEDxAthens

Η εμπειρία μας στο TEDxAthens 2023

Το TedxAthens ήταν πραγματικά το απόλυτο event της χρονιάς, μέσα από την εξαιρετική οργάνωση όλων των μελών του, τους προσκεκλημένους που έκλεψαν τις εντυπώσεις, την φανταστική μουσική συνοδεία αλλά και όσους επέλεξαν να βρίσκονται εκεί για να παρακολουθήσουν και φυσικά να στηρίξουν με το δικό τους τρόπο την διοργάνωση! 

Αν μπορούσαμε να περιγράψουμε το φετινό TedxAthens με μία λέξη, αυτή θα ήταν ταξίδι. 

Ένα μοναδικό ταξίδι που χάρισε στο κοινό τροφή για σκέψη, πρόσφερε νέα ερεθίσματα και έφερε κοντά όλους όσους βρίσκονταν εκεί.

Κάτι ακόμα μοναδικό, που κατάφερε να μας διδάξει το φετινό TedxAthens, είναι πως το ανθρώπινο πνεύμα, η εφευρετικότητα και η καλή διάθεση μπορούν να ξεπεράσουν οποιαδήποτε δυσκολία, όσο απρόβλεπτη και αν είναι.

Εμείς ανανεώνουμε το ραντεβού μας, ανυπομονώντας να ζήσουμε ακόμα μία μοναδική εμπειρία στο TedxAthens του 2024!

Διαβάστε επίσης – Ο Δημήτρης Καλαβρός μιλάει για το TEDxAthens, τις startups και το digital transformation

Ακολουθήστε μας στο Facebook, linkedin και Twitter

More from author

Απάντηση

Related posts

Latest posts

5 επιχειρηματικά προβλήματα που μπορεί να λύσει το ChatGPT

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, και ένα από τα πιο ευέλικτα εργαλεία που εμφανίστηκαν είναι το ChatGPT. Βασισμένο σε...

5 λιγότερο ανταγωνιστικές αγορές για να ξεκινήσετε

Η επιχειρηματικότητα μπορεί να είναι ένα συναρπαστικό και ικανοποιητικό ταξίδι, αλλά η πλοήγηση σε άκρως ανταγωνιστικές αγορές μπορεί να είναι αποθαρρυντική, ιδίως για τους...

Πώς θα βγάλω χρήματα από το κινητό μου;

Τα κινητά μας τηλέφωνα έχουν γίνει ισχυρά εργαλεία για κάτι περισσότερο από απλή επικοινωνία και ψυχαγωγία. Με μια πληθώρα εφαρμογών, υπηρεσιών και ευκαιριών, μπορείτε...

Want to stay up to date with the latest news?

We would love to hear from you! Please fill in your details and we will stay in touch. It's that simple!

Αρέσει σε %d bloggers: