Πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε αξία, που ισοδυναμεί με ολόκληρη την οικονομία των Κάτω Χωρών, έχουν χάσει οι μεγάλες κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας από την έναρξη της ρυθμιστικής καταστολής του τομέα από την κυβέρνηση πριν από δύο χρόνια, όπως αναφέρουν τα στοιχεία της Refinitiv.
Οι επενδυτές αισιοδοξούν ότι οι άκαμπτοι κανονισμοί που εμπόδισαν την ανάπτυξη από τα τέλη του 2020 θα αρχίσουν να χαλαρώνουν, ιδίως μετά τις ενδείξεις της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (PBOC) που υποδηλώνουν πιθανή αλλαγή πολιτικής. Την Παρασκευή, η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι τα περισσότερα από τα πρωταρχικά ζητήματα με τις χρηματοοικονομικές λειτουργίες των εταιρειών πλατφόρμας έχουν αντιμετωπιστεί και η ρυθμιστική προσοχή θα στραφεί πλέον στον τομέα συνολικά, αντί να στοχεύει σε μεμονωμένες εταιρείες.
Ο κρατικός σχεδιαστής της Κίνας επαίνεσε την Tencent Holdings, τη μεγαλύτερη εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών στον κόσμο, και τον γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba Group την Τετάρτη για τη σημαντική συμβολή τους στην τεχνολογική καινοτομία στη χώρα. Αυτός ο έπαινος αποτελεί άλλη μια ένδειξη ότι οι αρχές αναζωπυρώνουν τη θετική τους στάση απέναντι στον τεχνολογικό τομέα. Οι παρατηρητές του κλάδου αναφέρουν την ακύρωση της αρχικής δημόσιας εγγραφής (IPO) της θυγατρικής της Alibaba, Ant Group, ύψους 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Νοέμβριο του 2020 ως το έναυσμα για τα εκτεταμένα ρυθμιστικά μέτρα στις τεχνολογικές εταιρείες της ηπειρωτικής Κίνας, οι οποίες είχαν αυξηθεί γρήγορα τόσο σε μέγεθος όσο και σε επιρροή.
Από τότε, εκτιμάται ότι 1,1 τρισ. δολάρια έχουν εξαφανιστεί από την κεφαλαιοποίηση της Alibaba Group, της Tencent, της Meituan (του κινεζικού κολοσσού της παράδοσης φαγητού), της μηχανής αναζήτησης Baidu Inc και της πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου JD.com, οι οποίες είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.
Διαβάστε επίσης – Mobbing: Τι είναι και πως θα το αντιμετωπίσετε