KRS – Η εξάωρη εργασία «σάρωσε» στα Finance & Accounting Awards

Η εταιρεία της KRS «σάρωσε» στα φετινά Finance & Accounting Awards κερδίζοντας όχι μόνο 10 από αυτά, αλλά και βραβείο κατηγορίας Grand, το οποίο αποτελεί την υψηλότερη διάκριση που μπορεί να κερδίσει μία εταιρεία του χώρου.

Η ιστορία πίσω από το 6ωρο

Η εταιρεία της KRS δοκίμασε για πρώτη φορά την 6ωρη εργασία τον Οκτώβριο του 2021. Στην αρχή το 6ωρο εφαρμόστηκε στην εταιρεία κάθε Παρασκευή. Οι προετοιμασίες, βέβαια, για τη μετάβαση της εταιρείας σε έναν νέο τρόπο λειτουργίας, ξεκίνησαν ήδη από το 2019.

Λίγοι όμως μπορούν να φανταστούν την ιστορία πίσω από την υιοθέτηση της 6ωρης εργασίας.

Το 2017, ο Κωνσταντίνος Ράικος, ιδρυτής και CEO της KRS, πέρασε ένα σοβαρό θέμα υγείας. Δύο χρόνια αργότερα, το 2019, η Ανθή, μέλος της οικογένειας της KRS, διαγνώστηκε με Καρκίνο. Η Ανθή έχασε τη μάχη, το 2021 χωρίς να προλάβει να περάσει όσο χρόνο θα ήθελε με την οικογένεια της. 

Η ιστορία της Ανθής, αλλά και η περιπέτεια υγείας του, δεν άλλαξε μόνο  την αντιμετώπιση του κ. Ράικου προς τη ζωή, αλλά έμελλε να αλλάξει την νοοτροπία μίας ολόκληρης εταιρείας, και μελλοντικά ίσως την κουλτούρα πολλών ελληνικών εταιρειών.

Ο ίδιος σκέφτηκε πως ήρθε η ώρα, η εταιρεία του να φέρει την αλλαγή επισπεύδοντας τη διαδικασία.  Έτσι, από το 2022, το 6ωρο καθιερώθηκε και στις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας.

Η δημιουργία ενός WinWin εργασιακού περιβάλλοντος

Ο Κωνσταντίνος Ράικος πιστεύει πως σε μία εταιρεία πρέπει να υπάρχει ένα Win – Win εργασιακό περιβάλλον, στο οποίο και οι δύο πλευρές, εργαζόμενος και εργοδότης είναι κερδισμένοι. Η περιπέτεια υγείας που πέρασε, καθώς και η δυνατότητα του να διαβάσει την αγορά εργασίας τον οδήγησαν στην εφαρμογή, αυτού που καμία άλλη ελληνική εταιρεία δεν είχε τολμήσει.

Εργάζεται καλύτερα όποιος εργάζεται πιο αποτελεσματικά

Έχοντας μεγαλώσει σε μία κοινωνία για την οποία η επιτυχία είναι συνώνυμη της σκληρής δουλειάς, είναι πολύ δύσκολο να δεχτούμε πως δουλεύοντας λιγότερο, μπορούμε να δουλέψουμε καλύτερα.

Και όμως, αυτό πλέον αποτελεί μία καθημερινή πραγματικότητα για την ομάδα της KRS. Οι εργαζόμενοι όχι μόνο εργάζονται 6 ώρες την ημέρα, αλλά αμείβονται με αποδοχές 8ωρου!

Μέσω του πειράματος του 6ωρου, η ομάδα της KRS ανακάλυψε πως δουλεύοντας λιγότερο, αλλά με μεγαλύτερη συγκέντρωση, μπορεί να αποδώσει πολύ περισσότερο, και να εργαστεί πιο αποτελεσματικά.

Η δουλειά μας δεν είναι όλη μας η ζωή

Όπως έχει δηλώσει αρκετές φορές ο κ. Ράικος, το εργασιακό περιβάλλον στην KRS είναι σίγουρα απαιτητικό. Πώς γίνεται όμως σε ένα απαιτητικό περιβάλλον να μειώνονται οι ώρες εργασίας και όχι να αυξάνονται;

Για την KRS το 6ωρο αποτελεί πλέον μέρος της φιλοσοφίας και της κουλτούρας της εταιρείας. Η εταιρεία είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της, και οι εργαζόμενοι της δεν ζουν μόνο για να δουλεύουν. Έχουν προσωπική ζωή και υποχρεώσεις εκτός γραφείου.

Παράλληλα οι εργαζόμενοι έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις 2 ώρες που κερδίζουν καθημερινά για την προσωπική τους ανάπτυξη. Η προσωπική ανάπτυξη ενός εργαζόμενου επηρεάζει ολόκληρο το σύνολο της εταιρείας, καθώς μία εταιρεία δεν είναι μόνο ο χώρος ή τα βραβεία που έχει κερδίσει, αλλά οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτή.

Στόχος της KRS είναι να διασφαλίζει πως οι εργαζόμενοι της διατηρούν αυτή την ισορροπία στη ζωή τους, και πως κάθε μέρα έρχονται με ενέργεια και διάθεση στην εταιρεία.

Αυτό είναι ίσως το συστατικό της επιτυχίας πίσω από την εφαρμογή του 6ωρου, για την KRS. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι της.

Η διαφορά ανάμεσα στη δουλειά και στην εργασία

Εκτός από την εφαρμογή του 6ωρου, ο Κωνσταντίνος Ράικος, έχει συνδυάσει την εταιρική κουλτούρα της KRS με τη συνεχή εκπαίδευση μέσω σεμιναρίων και coaching.

Σε ένα από αυτά τα σεμινάρια, η Νίνα Καλούτσα, ειδικός φωνής και δημόσιας ομιλίας, απεύθυνε στους εργαζόμενους της KRS την εξής ερώτηση: «Ποια είναι η διαφορά μεταξύ εργασίας και δουλειάς;».

Οι εργαζόμενοι απάντησαν: «Η εργασία ισούται με την παραγωγή έργου και είναι δημιουργική. Η δουλειά από την άλλη είναι ακόμα μία μορφή δουλείας.»

Όντως για τους 20 πλέον εργαζόμενους της KRS, η διαφορά μεταξύ των δύο αυτών λέξεων είναι εμφανής, καθώς και οι ίδιοι αντιμετωπίζουν το γραφείο τους ως χώρο εργασίας και όχι δουλειάς.

Η εταιρεία που εργάζεται πιο «έξυπνα», έκανε τη διαφορά

KRS
Χριστίνα Μπουγιούκου-Internal Auditor/KRS

Η εταιρική κουλτούρα της KRS αποτελεί πλέον βασικό «πυλώνα» της νοοτροπίας των εργαζόμενων της. Αυτό πλέον αντανακλάται και στις επιτυχίες της KRS. Φέτος η εταιρεία κέρδισε 10 βραβεία στα Finance & Accounting Awards του 2023, σαρώνοντας κυριολεκτικά!

Η ιστορία του 6ωρου, το οποίο έθεσε τις βάσεις για μία πολύ παραγωγική και αφοσιωμένη ομάδα, μπορεί να αποτελέσει το success story για πολλές ακόμα εταιρείες που θέλουν να ακολουθήσουν τον δρόμο που πάλεψε για να δημιουργήσει, η εταιρεία του Κωνσταντίνου Ράικου.

Ένα πάντως είναι σίγουρο, το 6ωρο, το οποίο έφερε στην Ελλάδα για πρώτη φορά η KRS, ήρθε για να μείνει!

KRS
Σπύρος Ράικος – Accounting and Payroll Supervisor/KRS

Διάβασε επίσης – Humanis – Πως μπορεί ένας εξωτερικός HR partner να ενισχύσει την επιχείρηση μου;

Ακολούθησε μας στο FacebookInstagram και Twitter

More from author

Απάντηση

Related posts

Latest posts

10 κατηγορίες e-commerce και πως θα τις αξιοποιήσετε

Το e-commerce (ηλεκτρονικό εμπόριο) έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο ψωνίζουμε, προσφέροντας ένα τεράστιο φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών που καλύπτουν σχεδόν κάθε...

Πως μπορείτε να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του προϊστάμενου σας

Η εμπιστοσύνη είναι θεμελιώδης πτυχή κάθε επαγγελματικής σχέσης, ειδικά αυτής που έχετε με το προϊστάμενο σας. Το να κερδίζετε την εμπιστοσύνη των προϊσταμένων σας...

Πόσο εύκολο είναι να πείσεις έναν επενδυτή;

Το να πείσετε έναν επενδυτή να χρηματοδοτήσει την επιχείρησή σας ή το έργο σας είναι μια δύσκολη αλλά ουσιαστική πτυχή της επιχειρηματικότητας. Η διαδικασία...

Want to stay up to date with the latest news?

We would love to hear from you! Please fill in your details and we will stay in touch. It's that simple!

Αρέσει σε %d bloggers: