Ο Κωνσταντίνος Ράικος, founder και CEO της KRS Financial, και η Ντόρα Αγγελοπούλου, founder και CEO της Game Tree, βρέθηκαν την Τρίτη, 9 Μάϊου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών μετά από επίσημη πρόσκληση του Καθηγητή Οργανωσιακής Συμπεριφοράς, κύριου Νικολάου Ιωάννη.
Η Game Tree
Αφού ο κύριος Νικολάου παρουσίασε τους δύο ομιλητές, τον λόγο πήρε πρώτη η Ντόρα Αγγελοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στην εμπειρία της στο learning and development αλλά και την εξειδίκευση της στο soft skill training, από το 2010.
Η κυρία Αγγελοπούλου, απευθύνθηκε στους φοιτητές, με τον δικό της ξεχωριστό και πάντα πολύ προσιτό τρόπο, υποστηρίζοντας πως το δικό της μεταπτυχιακό υπήρξε πραγματικά καταλυτικό για την ενασχόληση της με τον συγκεκριμένο κλάδο και φυσικά την ίδρυση της εταιρείας της.
Η ίδια αναφέρθηκε και στην εταιρεία την οποία έχει ιδρύσει, την Game Tree, η οποία δραστηριοποιείται στην Εκπαίδευση & Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα soft και social skills αλλά και το όραμα της εταιρείας, το οποίο στοχεύει στην παροχή μοναδικών, εξειδικευμένων εκπαιδευτικών υπηρεσιών.
Η Game Tree, όπως ανέφερε στοχεύει σε υπηρεσίες που πραγματικά έχουν αξία για μία εταιρεία, τονίζοντας το πόσο προσεκτική πρέπει να είναι η μελέτη των αναγκών του κάθε πελάτη, αλλά και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει.
Οι Υπηρεσίες της Game Tree περιλαμβάνουν:
- In-house training
- Online learning (Zoom)
- eLearning Solutions
- Annual L&d Plan
- Learning Consulting
Η Ντόρα Αγγελοπούλου συνέχισε παρουσιάζοντας μερικές από τις συνεργασίες της εταιρείας αλλά και τη διάκριση της, καθώς υπήρξε η μοναδική ελληνική εταιρεία που έφτασε στο top 5, ανάμεσα σε 400 εταιρείες, στο Learning Technology Awards, το 2021.
Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση της εταιρείας, αναφέρθηκε σε πρακτικές και θεωρίες πάνω στο training, αλλά και στη στενή συνεργασία, η οποία μετράει ήδη 4 χρόνια, με τον Κωνσταντίνο Ράικο και την KRS, δίνοντας του τον λόγο.
Η παρουσίαση για την KRS
Ο Κωνσταντίνος Ράικος αναφέρθηκε στο όραμα, τις αξίες, το startup background της εταιρείας αλλά και την κουλτούρα της KRS.
Μίλησε για τις καινοτομίες που έχει φέρει η εταιρεία στο χώρο, όπως η εφαρμογή του Παρασκευά Φορολογά, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η εταιρεία πριν λίγα χρόνια, όταν το turnover έφτανε το 75%.
«Όταν κάποιος αποχωρούσε το έπαιρνα προσωπικά, ήταν σαν να σε εγκαταλείπει» ανέφερε ο κύριος Ράικος. «΄Έτσι αποφάσισα κάθε φορά που φεύγει ένα μέλος να του κάνουμε το τραπέζι, να καθόμαστε μαζί και να τον αποχαιρετούμε ως ομάδα» για να το απενοχοποιούμε, συνέχισε παρουσιάζοντας την νοοτροπία της KRS, όσον αφορά την αποχώρηση των εργαζομένων.
Ο ίδιος μοιράστηκε την εμπειρία του από τη συνεργασία με την Ντόρα Αγγελοπούλου, αλλά και το πως εργάστηκαν μαζί ώστε να δημιουργήσουν το κατάλληλο e-learning induction για τα νέα μέλη της εταιρείας.
Όντως, όπως ο ίδιος αποκάλυψε, η συνεργασία του με την Game Tree, αλλά και η αφοσίωση της ομάδας, σε συνδυασμό και με άλλες δράσεις που δημιούργησε παράλληλα η KRS, μείωσαν τον χρόνο προσαρμογής από 6 μήνες σε ελάχιστες μέρες.
Μία από τις δράσεις που αποτέλεσε πρωτοβουλία του CEO της KRS, είναι και τα workshops της εταιρείας, των οποίων στόχος είναι όχι μόνο η εκπαίδευση των εργαζομένων αλλά και η ενδυνάμωση της ομάδας της εταιρείας.
Η αναφορά στο 6ωρο και το όραμα του Κωνσταντίνου Ράικου
Οι φοιτητές του τμήματος, φυσικά, γνώριζαν ήδη αρκετά για τη δράση του Κωνσταντίνου Ράικου καθώς και για την εφαρμογή του 6ωρου, στην εταιρεία του. Η KRS εξάλλου υπήρξε η πρώτη ελληνική εταιρεία που το δοκίμασε αλλά και εφάρμοσε με επιτυχία, χάρις στο όραμα αλλά και την επιμονή του ιδρυτή της.
Έτσι η συζήτηση πήρε μία πολύ ενδιαφέρουσα τροπή!
Ο Κωνσταντίνος Ράικος αναφέρθηκε στο 6ωρο μιλώντας ανοιχτά για τις προκλήσεις που έπρεπε να αντιμετωπίσει η εταιρεία για να το υιοθετήσει αλλά και τον «πόλεμο» που δέχθηκε το πρώτο διάστημα, από ανταγωνιστές που όπως του έλεγαν «χαλάει την αγορά».
Παρόλα αυτά όπως ο ίδιος τόνισε το εξάωρο και η εφαρμογή του είναι από μόνη της μία στάση ζωής. Εξάλλου αν και το εξάωρο καθιερώθηκε στην εταιρεία από την 1 Ιανουαρίου του 2022, οι προετοιμασίες που έκανε ο κύριος Ράικος μαζί με την ομάδα του είχαν ξεκινήσει από το 2020.
Ο ίδιος σημείωσε πως το 6ωρο έχει ευνοήσει ιδιαίτερα τις γυναίκες εργαζόμενες της εταιρείας, καθώς τους επιτρέπει να βρουν χρόνο για την προσωπική τους ζωή, αλλά και να κάνουν οικογένεια, για όσες το επιθυμούν.
Ανέφερε επίσης πως πλέον οι εργαζόμενοι λαμβάνουν δώρο σε μορφή επιδόματος, στην περίπτωση που παντρευτούν ή κάνουν παιδί. Επίσης λαμβάνουν μπόνους για τα 3, 5 και 10 χρόνια παραμονής τους στην εταιρεία.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης οι φοιτητές του τμήματος είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να θέσουν ερωτήματα στον CEO και founder της KRS, αλλά και να κατανοήσουν καλύτερα το όραμα του για την 6ωρη εργασία.
Η Ερώτηση του Καθηγητή Ιωάννη Νικολάου στους φοιτητές του
Αφού ο Κωνσταντίνος Ράικος ολοκλήρωσε την αναφορά του στην 6ωρη εργασία, ο καθηγητής Ιωάννης Νικολάου απευθύνθηκε στους φοιτητές τους κάνοντας τους την εξής ερώτηση: «Θα φανταζόσασταν την εταιρείας σας να υιοθετεί το 6ωρο;»
Η ερώτηση, όπως αναμενόταν πυροδότησε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση ανάμεσα σε φοιτητές και ομιλητές, με τους πρώτους να αναφέρουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες τους, αλλά και το πόσο δύσκολο θεωρούν πως θα ήταν η μετατροπή του 8ωρου σε 6ωρο, με τις ίδιες αποδοχές.
Το δεύτερο μέρος – Το Case Study της KRS
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου μέρους της ομιλίας, η Ντόρα Αγγελοπούλου ζήτησε από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές να χωριστούν σε μικρές ομάδες, μελετώντας το case study της KRS και προτείνοντας οι ίδιοι τρόπους με τους οποίους θα αντιμετώπιζαν μερικές από τις προκλήσεις που αντιμετώπιζε τότε η λογιστική εταιρεία.
Τα δεδομένα που είχαν οι ομάδες στη διάθεση τους ήταν τα εξής:
- Η KRS αναπτύχθηκε με γρήγορους ρυθμούς
- Πέρασε σε μία φάση με εκτενή ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού της
- Οι νεοεισερχόμενοι χρειάζονταν μεγάλο χρόνο προσαρμογής και εκπαίδευσης
- Έπρεπε να βρεθεί μία εκπαιδευτική παρέμβαση που θα εισήγαγε τους νεοεισερχόμενους στην κουλτούρα της KRS, σε σύντομο χρονικό διάστημα και με σαφή οριοθέτηση.
Οι φοιτητές με τη σειρά τους παρουσίασαν ενδιαφέρουσες ιδέες, νέες προτάσεις και οπτικές, οι οποίες αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης με τους δύο ομιλητές να δίνουν το feedback τους αλλά και να σχολιάζουν ποιες από αυτές υιοθέτησαν σε πραγματικό χρόνο βάσει των αναγκών της εταιρείας.
Μία φράση που θα μας μείνει αξέχαστη είναι αυτή της Ντόρας Αγγελοπούλου η οποία όπως ανέφερε, σχολιάζοντας την πελατοκεντρική φύση της KRS, «η καλή εξυπηρέτηση είναι πράξη καλοσύνης».
Η ίδια απευθύνθηκε στους φοιτητές, τονίζοντας πως το βασικότερο συστατικό, προκειμένου η συνεργασία τους με μία εταιρεία ως HR, να φέρει καρπούς, είναι η ίδια η εταιρεία να είναι έτοιμη να στηρίξει τις αλλαγές. Δεν αρκεί όπως ανέφερε μόνο μία σωστή διοίκηση ή ένας ικανός training provider, αλλά ένας καλός συνδυασμός.
Τέλος, οι δύο ομιλητές έδωσαν τον λόγο σε δύο εργαζόμενους της KRS, η οποίοι παρευρέθηκαν για να παρακολουθήσουν την ομιλία. Τα 2 μέλη της εταιρείας αναφέρθηκαν στην εμπειρία τους, στο ξεχωριστό e-learning induction της εταιρείας, το οποίο έχει δημιουργήσει η Game Tree, στο πόσο πολύ τους έχει βοηθήσει η κουλτούρα της KRS, μέσω των workshops, αλλά και το όραμα του CEO κύριου Ράικου για ισορροπία ανάμεσα σε εργασία και προσωπική ζωή, ώστε να εξελιχθούν μέσω της εταιρείας.
Οι εντυπώσεις μας
Από τη δική μας πλευρά, το γεγονός πως καταφέραμε να παρευρεθούμε σε αυτό το μοναδικό session αποτέλεσε μία ιδιαίτερη εμπειρία.
Το πάθος των μεταπτυχιακών φοιτητών για το αντικείμενο τους, η γνώσεις των 2 ομιλητών, η εξαιρετική συνεργασία που διατηρούν μεταξύ τους, αλλά και η αναφορά στην 6ωρη εργασία από τον κύριο Ράικο, έδωσαν ακόμη μεγαλύτερη σημασία στη φράση «για να πετύχεις πρέπει να κάνεις αυτό που αγαπάς».
Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Νικολάου για την πρόσκληση, αλλά και τους δύο ομιλητές που μας επέτρεψαν να ζήσουμε από κοντά αυτή τη μοναδική εμπειρία και να εμπνευστούμε από τις προσωπικές ιστορίες τους.
Διαβάστε επίσης – Κωνσταντίνος Ράικος – Μία επιτυχημένη εταιρεία έχει ευτυχισμένους ανθρώπους