Η Ελλάδα θα αντλήσει έως και 7 δισ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων το 2024

Το 2024, η Ελλάδα σκοπεύει να αντλήσει έως και 7 δισεκατομμύρια ευρώ (7,5 δισεκατομμύρια δολάρια) από τις αγορές χρέους μέσω νέων προσφορών βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ομολόγων. Επιπλέον, η χώρα θα επεκτείνει τη δυνατότητα για τους μικροεπενδυτές να συμμετέχουν σε δημοπρασίες εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, όπως ενημέρωσαν δύο κυβερνητικοί γνώστες το Reuters.

Έπειτα από ένα διάστημα 13 ετών, η Ελλάδα εξασφάλισε και πάλι πιστοληπτική αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας. Η χώρα προβλέπει επίσης τη διευκόλυνση της επαναφοράς ομολόγων μέσω δημοπρασιών ύψους έως 500 εκατ. ευρώ η κάθε μία. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην έγχυση ρευστότητας σε συγκεκριμένα τμήματα της καμπύλης αποδόσεων, όταν αυτό απαιτείται.

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μετέφερε στο Reuters ότι ο εκτιμώμενος στόχος των 7 δισ. ευρώ από τις αγορές ενδέχεται να υποστεί μια μικρή αύξηση, ανάλογα με τις πιθανές μειώσεις των ανεξόφλητων T-bills που βρίσκονται σήμερα σε κυκλοφορία.

Ως έχει, τα κυκλοφορούντα T-bills ανέρχονται σε περίπου 11,5 δισ. ευρώ. Υπάρχουν σκέψεις να μειωθούν κατά περίπου 1,5-2 δισ. ευρώ το επόμενο έτος.

Κατά το τρέχον έτος, η Ελλάδα συγκέντρωσε με επιτυχία περίπου 9 δισ. ευρώ από τις αγορές χρέους, ενώ το 2022 απέκτησε 8,3 δισ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης δημοπρασίας πωλήθηκαν μονοετή έντοκα γραμμάτια, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια που έγιναν δεκτές προσφορές από ιδιώτες αποταμιευτές. Αυτά τα T-bills είχαν απόδοση 3,81%, η οποία είναι σχεδόν διπλάσια από το επιτόκιο που παρουσιάζουν οι ελληνικές τράπεζες στους καταθέτες τους.

Σε μια σχετική εξέλιξη, το Βέλγιο εξασφάλισε πρόσφατα το πρωτοφανές ποσό των 21,9 δισεκατομμυρίων ευρώ από ιδιώτες αποταμιευτές μέσω πώλησης ομολόγων, τοποθετώντας το ως εναλλακτική λύση έναντι των τραπεζικών καταθέσεων. Ωστόσο, δεύτερος αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν σχεδιάζει να εκδώσει τέτοια ομόλογα, αλλά οι καταθέτες είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν στις δημοπρασίες μονοετών T-bills.

Διαβάστε επίσης – White-Label E-commerce: Τι είναι και ποια πλεονεκτήματα έχει

Ακολούθησε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

More from author

Απάντηση

Related posts

Latest posts

Optima Bank: Η IPO και ο στόχος των 150 εκατ. ευρώ

Η Optima Bank αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα, με την είσοδο της στο χρηματιστήριο Αθηνών. Έτσι έως και σήμερα 29 Απριλίου, η διαδικασία της...

5 δοκιμασίες που σε κάνουν καλύτερο επιχειρηματία

Ο δρόμος της επιχειρηματικότητας είναι φορτωμένος με προκλήσεις και αβεβαιότητες, καθιστώντας τον ένα από τα πιο απαιτητικά και ανταποδοτικά ταξίδια που μπορεί κανείς να...

5 βιβλία πάνω στην επιχειρηματικότητα

Η επιχειρηματικότητα είναι ένα διαρκώς εξελισσόμενο ταξίδι και η μάθηση από τις εμπειρίες και τις γνώσεις επιτυχημένων επιχειρηματιών μπορεί να αποτελέσει ανεκτίμητη πηγή. Είτε...

Want to stay up to date with the latest news?

We would love to hear from you! Please fill in your details and we will stay in touch. It's that simple!

Αρέσει σε %d bloggers: