#hate2hateeu: Η ελληνική πλατφόρμα κόντρα στη ρητορική μίσους

Δυστυχώς, η ρητορική μίσους (hate speech) είναι διάχυτη στα social media, με πολλούς χρήστες να έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με πλήθος ρατσιστικών, ομοφοβικών η σεξιστικών μηνυμάτων. Δείγμα ρητορικής μίσους όμως δεν είναι μόνο τα μηνύματα, αλλά και τα σύμβολα.

Σύμβολα μίσους είναι πιθανό να κρύβονται μέσα σε πολύχρωμες εικόνες, σε χαριτωμένα emojis και όπου αλλού ο χρήστης του διαδικτύου δεν μπορεί να φανταστεί. Τα φαινόμενα αυτά εντοπίζει και στη συνέχεια ενημερώνει το κοινό η πλατφόρμα #hate2hateeu.

Πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο τόσο για δημοσιογράφους όσο και χρήστ(ρι)ες των social media, που ενδεχομένως να μην έχουν δώσει σημασία και να προσπερνούν τα σύμβολα.

Οι συντακτικές και επιστημονικές ομάδες, με εποπτεύοντα τον ερευνητή δημοσιογράφο και Εθελοντή Πρεσβευτή Ανθρωπισμού του ΟΗΕ, Αλέξανδρο Τανασκίδη – Λαμπουσνάκη, διαπιστευμένο Ευρωπαίο Εκπαιδευτή Καταπολέμησης Ρητορικής του Μίσους, παρουσιάζουν σταδιακά μία φαρέτρα συμβόλων που κωδικοποίησαν τις μέχρι τώρα γνωστές λέξεις έκφρασης μισαλλοδοξίας των ομάδων επιρροής και άσκησης ή υποκίνησης ριζοσπαστικοποίησης και των πιο ακραίων κοινοτήτων της παγκόσμιας κοινωνίας.

Όπως εξήγησε ο κ. Τανασκίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», τα σύμβολα αυτά δυστυχώς -μέχρι στιγμής- δεν εντοπίζονται από τα αλγοριθμικά φίλτρα ακόμη και των μεγαλύτερων κοινωνικών δικτύων, με αποτέλεσμα να διαρρέουν και να διασπείρουν τη ρητορική μίσους, με τρόπο άρρητο.

«Σκοπός μας είναι να υπάρξει άμεση κινητοποίηση, επομένως θα υπάρχει και ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον κόσμο, που από τον επόμενο μήνα θα μπορούν να στέλνουν ό,τι ύποπτο σύμβολο βρίσκουν ακόμη και στον δρόμο τους και εμείς με την επιστημονική μας ομάδα, η οποία διαθέτει πλήρη κατάρτιση, θα μπούμε στη διαδικασία να ψάξουμε και να βρούμε την ιστορία, από που κρατά η σκούφια του συμβόλου και εν συνεχεία η πλατφόρμα θα παρέχει όλες τις πληροφορίες», ανέφερε ο κ. Τανασκίδης.

Όπως σημειώνει, πεντακόσια και πλέον σύμβολα στο διαδίκτυο έχουν πλημμυρίσει τα social media κι ενώ στην πρώτη τους όψη φαντάζουν αθώα και ως μια μορφή τέχνης πολλές φορές, ταυτόχρονα περνούν μηνύματα μίσους απέναντι σε μια πλειάδα στοχοποιημένων κοινοτήτων, οι οποίες έχουν χαρτογραφηθεί και κατηγοριοποιηθεί μέσα στην πλατφόρμα.

Οι εμπνευστές και δημιουργοί της πλατφόρμας εξηγούν οτι ευάλωτες ομάδες δέχονται μια σύγχρονη μορφή bullying μέσα από σύμβολα, σλόγκανς, αριθμοποιημένους κώδικες, συντομογραφίες, ακόμη και παραποιημένα emojis που εντοπίζονται καθημερινά σε πλήθος δημοσιεύσεων και διαδίδονται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, κάτω από τον μανδύα μιας γενικευμένης «ελευθερίας» του λόγου.

Το έργo αυτοχρηματοδοτείται από τα δύο εθελοντικά portals #echaritygr και #eftalivegr που παλεύουν ενάντια στην διάδοση της ρητορικής του μίσους από ιδρύσεώς τους. Η πλατφόρμα θα παρουσιαστεί την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, σε γνωστό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του 31ου Money Show.

Διάβασε επίσης – Αυτές είναι οι 6 πιο hot εφαρμογές στην ελληνική αγορά

Ακολούθησε μας στο Facebook, Instagram και Twitter.

More from author

Απάντηση

Related posts

Latest posts

10 κατηγορίες e-commerce και πως θα τις αξιοποιήσετε

Το e-commerce (ηλεκτρονικό εμπόριο) έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο ψωνίζουμε, προσφέροντας ένα τεράστιο φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών που καλύπτουν σχεδόν κάθε...

Πως μπορείτε να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του προϊστάμενου σας

Η εμπιστοσύνη είναι θεμελιώδης πτυχή κάθε επαγγελματικής σχέσης, ειδικά αυτής που έχετε με το προϊστάμενο σας. Το να κερδίζετε την εμπιστοσύνη των προϊσταμένων σας...

Πόσο εύκολο είναι να πείσεις έναν επενδυτή;

Το να πείσετε έναν επενδυτή να χρηματοδοτήσει την επιχείρησή σας ή το έργο σας είναι μια δύσκολη αλλά ουσιαστική πτυχή της επιχειρηματικότητας. Η διαδικασία...

Want to stay up to date with the latest news?

We would love to hear from you! Please fill in your details and we will stay in touch. It's that simple!

Αρέσει σε %d bloggers: