Χρυσή λίρα: Έφτασε σε υψηλό 16 ετών

Η τιμή της χρυσής λίρας συνεχίζει να καταρρίπτει ρεκόρ, ξεπερνώντας πρόσφατα τα 600 ευρώ, καθώς οι επενδυτές επιλέγουν τον χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο αντιμετωπίζοντας την παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα και τις γεωπολιτικές εντάσεις. Αυτή η ανοδική τάση ενισχύθηκε ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη ιρανική επίθεση στο Ισραήλ, προκαλώντας αύξηση της τιμής του πολύτιμου μετάλλου προς τα ιστορικά υψηλά επίπεδα. Αναλυτές προβλέπουν ότι η τιμή του χρυσού μπορεί να κλιμακωθεί μέχρι και τα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά τους επόμενους μήνες.

Στις αρχές Απριλίου, η αγοραστική τιμή της χρυσής λίρας ήταν 580 ευρώ, ενώ τον Δεκέμβριο του 2023, η τιμή από την Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) για τους ιδιώτες ήταν 431,38 ευρώ ανά λίρα, με την τιμή αγοράς να είναι 519,80 ευρώ.

Τα στοιχεία για τις συναλλαγές χρυσών λιρών του πρώτου τριμήνου του 2024 αναμένεται να δημοσιευθούν σύντομα από την ΤτΕ, με προβλέψεις για αυξημένη πώληση από τους κατόχους και μειωμένη ζήτηση από τους αγοραστές.

Παρόλα τα συνεχή ρεκόρ στην τιμή του χρυσού, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2023 οι ιδιώτες αγόρασαν από την ΤτΕ μόνο 2,336 χρυσές λίρες, ενώ πούλησαν 10,046 λίρες. Για το σύνολο του 2023, οι πωλήσεις της ΤτΕ σε ιδιώτες έφτασαν τις 10,798 λίρες και οι αγορές από ιδιώτες τις 39,435 λίρες.

Από το 2002 και μετά, οι Έλληνες έχουν ρευστοποιήσει πάνω από 3 εκατομμύρια χρυσές λίρες Αγγλίας και έχουν πραγματοποιήσει αγορές περίπου 1,5 εκατομμυρίου λιρών. Το 2011, έτος οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, καταγράφηκε η μεγαλύτερη πώληση λιρών από την ΤτΕ με 78,462 λίρες ενώ την ίδια περίοδο έγιναν και οι περισσότερες ρευστοποιήσεις με 94,256 λίρες.

Απάντηση

More from author

spot_img

Latest posts

Αυτοί είναι οι δέκα πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο τον Μάιο 2024

Ο Bernard Arnault, τιτάνας της βιομηχανίας πολυτελών αγαθών με επικεφαλής εταιρείες όπως η Louis Vuitton και η Christian Dior ανάμεσα σε δεκάδες άλλες που...

Johnson & Johnson: Συμφωνία Διακανονισμού 6,5 Δισεκατομμυρίων Δολαρίων για Αγωγές Προϊόντων Υψηλού Κινδύνου

Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι προτίθεται να καταβάλει 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει δεκάδες χιλιάδες αγωγές που συνδέονται με τα...

Aegean: Συγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Aegean ανακοίνωσε ότι, κατόπιν της εκλογής του νέου δωδεκαμελούς Διοικητικού Συμβουλίου και του ορισμού των ανεξάρτητων μελών του, σύμφωνα με τις διατάξεις του...

Κάνε εγγραφή για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις!

Κάνε εγγραφή και γίνε μέλος της μεγαλύτερης επιχειρηματικής κοινότητας στην Ελλάδα!

Discover more from Greeco

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading