Ο Bill Gates εξηγεί γιατί δεν πρέπει να φοβόμαστε την τεχνητή νοημοσύνη

Ο Bill Gates, συνιδρυτής της Microsoft, τονίζει συχνά την πίστη του στις μετασχηματιστικές δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, συγκρίνοντας μοντέλα όπως το ChatGPT με την πρωτοποριακή εφεύρεση των προσωπικών υπολογιστών.

Αν και αναγνωρίζει ότι η έλευση αυτής της τεχνολογίας θα μπορούσε να επιφέρει ανησυχίες όπως τα deepfakes, οι μεροληπτικοί αλγόριθμοι και η ακαδημαϊκή ανεντιμότητα, ο Gates είναι βέβαιος ότι αυτές οι προκλήσεις δεν είναι ανυπέρβλητες.

Σε μια πρόσφατη ανάρτηση στο blog του, ο Gates προβληματίστηκε για τις διάφορες προοπτικές σχετικά με τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης, γράφοντας: “Κανείς δεν έχει όλες τις απαντήσεις. Ωστόσο, το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης δεν φαίνεται τόσο ζοφερό όσο φοβούνται κάποιοι ή τόσο ρόδινο όσο οραματίζονται άλλοι”.

Η ισορροπημένη άποψη του Gates για τους κινδύνους που συνδέονται με την ΤΝ θα μπορούσε να κατευθύνει τη συζήτηση από τις καταστροφικές προβλέψεις προς πιο στοχευμένες ρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν τους σημερινούς κινδύνους. Η προοπτική αυτή έρχεται σε μια εποχή που οι παγκόσμιες κυβερνήσεις παλεύουν με το πώς να ρυθμίσουν την τεχνολογία ΤΝ και να μετριάσουν τις πιθανές παγίδες.

Ο Γκέιτς είναι μια αξιοσημείωτη αυθεντία στο θέμα της τεχνητής νοημοσύνης και της ρύθμισής της, διατηρώντας στενή σχέση με τη Microsoft, η οποία έχει επενδύσει στο OpenAI και έχει ενσωματώσει το ChatGPT της σε εμβληματικά προϊόντα όπως το Office.

Στην ανάρτησή του στο ιστολόγιό του, ο Γκέιτς χρησιμοποιεί ιστορικές αντιδράσεις στις τεχνολογικές εξελίξεις για να υποστηρίξει ότι οι άνθρωποι έχουν προσαρμοστεί με επιτυχία σε μεγάλες αλλαγές στο παρελθόν και θα το κάνουν και με την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Αναφερόμενος στον αντίκτυπο των φορητών αριθμομηχανών και των υπολογιστών στις σχολικές αίθουσες, ο Gates συγκρίνει την πιθανή επίδραση της AI στην εκπαίδευση. Υποστηρίζει μια ρυθμιστική προσέγγιση για την ΤΝ παρόμοια με την εισαγωγή “ορίων ταχύτητας και ζωνών ασφαλείας” για τα αυτοκίνητα.

Ο Gates αναγνωρίζει τις πιθανές προκλήσεις που προκύπτουν από την υιοθέτηση της ΤΝ, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στην απασχόληση και της τάσης της ΤΝ να κατασκευάζει πληροφορίες. Εκφράζει την ανησυχία του για τα deepfakes, τα οποία χρησιμοποιούν την ΤΝ για τη δημιουργία πειστικών ψεύτικων βίντεο που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για δόλιους σκοπούς ή για παρεμβάσεις στις εκλογές.

Ωστόσο, πιστεύει επίσης ότι θα βελτιωθούμε στον εντοπισμό των deepfakes, επισημαίνοντας τους ανιχνευτές deepfake που αναπτύσσονται από την Intel και την DARPA. Προτείνει κανονισμούς που θα καθορίζουν τη νομιμότητα της δημιουργίας deepfakes.

Επιπλέον, ο Gates εξετάζει την πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί ο κώδικας που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό ευπαθειών λογισμικού για σκοπούς hacking και προτείνει τη δημιουργία ενός διεθνούς ρυθμιστικού φορέα, παρόμοιου με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας.

Διαβάστε επίσης – Πεκίνο: Ρυθμίσεις εξαφανίζουν 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια από την Alibaba 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, linkedin και Twitter

Απάντηση

More from author

Related posts

spot_img

Latest posts

Στέφανος Τσιτσιπάς: Η Καριέρα, οι Τίτλοι και τα Κέρδη του Σπουδαίου Έλληνα Τενίστα

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς, όνομα συνώνυμο της ελληνικής επιτυχίας στο τένις, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Αυγούστου 1998. Το τένις ήταν στο αίμα του, με...

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ένα αφιέρωμα στον Greek Freak, που σπάει κάθε ρεκόρ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, γνωστός και ως "The Greek Freak", είναι μια πανύψηλη φιγούρα στον κόσμο του επαγγελματικού μπάσκετ, όχι μόνο για τον εντυπωσιακό αθλητισμό...

Blackstone και Digital Realty ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη κέντρων δεδομένων αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Η Blackstone, αμερικανική επενδυτική εταιρεία, συνεργάζεται με την εταιρεία κέντρων δεδομένων Digital Realty για τη δημιουργία κοινής επιχείρησης με σχέδια επένδυσης 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων...

Κάνε εγγραφή για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις!

Κάνε εγγραφή και γίνε μέλος της μεγαλύτερης επιχειρηματικής κοινότητας στην Ελλάδα!

%d