Η Οικονομία Διαμοιρασμού είναι μια καινοτόμος προσέγγιση στην οικονομία η οποία βασίζεται στη διαμοιραστική χρήση και κοινή συμμετοχή σε πόρους και αγαθά.
Στο σημερινό άρθρο, εκτός από τον ορισμό του Sharing Economy θα αναφερθούμε στον τρόπο που λειτουργεί αλλά και σε διάσημες εταιρείες που έχουν ακολουθήσει το συγκεκριμένο μοντέλο. Συγκεκριμένα θα ασχοληθούμε με:
Τι είναι η Οικονομία Διαμοιρασμού;
Η οικονομία διαμοιρασμού ή αλλιώς sharing economy είναι ένα επιχειρηματικό μοντέλο το οποίο επιτρέπει στα άτομα να μοιράζονται περιουσιακά στοιχεία και τις δεξιότητες που διαθέτουν, μεταξύ τους με αντάλλαγμα χρήματα ή άλλες μορφές αποζημίωσης.
Αυτό μπορεί να κυμαίνεται από την κοινή χρήση υλικών αγαθών, όπως αυτοκίνητα και σπίτια, μέχρι υπηρεσίες όπως η φροντίδα παιδιών και η φροντίδα κατοικίδιων ζώων.
Η οικονομία διαμοιρασμού χαρακτηρίζεται από συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές συναλλαγές που πραγματοποιούνται μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών.
Πώς λειτουργεί η Οικονομία Διαμοιρασμού
Η οικονομία διαμοιρασμού (sharing economy) καθίσταται δυνατή μέσω της χρήσης τεχνολογικών πλατφορμών οι οποίες συνδέουν τον ένα χρήστη με τον άλλο.
Αυτές οι πλατφόρμες περιλαμβάνουν συνήθως μια online αγορά, όπου οι χρήστες Α μπορούν να προσφέρουν τα περιουσιακά τους στοιχεία ή τις δεξιότητές τους προς ενοικίαση και οι χρήστες Β μπορούν να επιλέξουν να τα νοικιάσουν.
Η πλατφόρμα ενεργεί ως μεσάζων, διεκπεραιώνοντας τις πληρωμές, διαμεσολαβώντας σε διαφορές και παρέχοντας μία ασφαλή και αξιόπιστη διαδικασία και για τις δύο πλευρές.
Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της οικονομίας διαμοιρασμού είναι ότι επιτρέπει στα άτομα να αξιοποιούν περιουσιακά στοιχεία που δεν χρησιμοποιούνται ή να κερδίζουν χρήματα από δεξιότητες που διαφορετικά θα έμεναν αχρησιμοποίητες.
Για παράδειγμα, κάποιος που οδηγεί το αυτοκίνητό του μόνο μερικές φορές την εβδομάδα μπορεί να το νοικιάσει σε μια πλατφόρμα κοινής χρήσης αυτοκινήτων όπως η Turo, κερδίζοντας χρήματα από το αχρησιμοποίητο περιουσιακό του στοιχείο.
Διάσημες εταιρείες sharing economy
Υπάρχουν πολλές εταιρείες οι οποίες έχουν χτιστεί πάνω στο μοντέλο της οικονομίας διαμοιρασμού και έχουν αποκτήσει ευρεία αναγνώριση και επιτυχία τα τελευταία χρόνια. Ορισμένες από τις πιο διάσημες εταιρείες sharing economy, είναι οι εξής:
Airbnb
Η Airbnb είναι μια πλατφόρμα που επιτρέπει στους ανθρώπους να νοικιάζουν τα σπίτια ή τα δωμάτιά τους σε ταξιδιώτες. Έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές αλυσίδες στον κόσμο, με εκατομμύρια καταχωρίσεις σε περισσότερες από 220 χώρες.
Uber
Η Uber είναι μια πλατφόρμα η οποία συνδέει οδηγούς με επιβάτες που χρειάζονται διαδρομή. Λειτουργεί σε περισσότερες από 700 πόλεις παγκοσμίως και έχει φέρει επανάσταση στον κλάδο των ταξί.
TaskRabbit
Το TaskRabbit είναι μια πλατφόρμα που συνδέει άτομα που χρειάζονται βοήθεια σε εργασίες, όπως καθαριότητα και οικιακές εργασίες , με άτομα που είναι διαθέσιμα να εκτελέσουν αυτές τις εργασίες.
Turo
Η Turo είναι μια πλατφόρμα κοινής χρήσης αυτοκινήτων που επιτρέπει σε άτομα να νοικιάζουν τα προσωπικά τους αυτοκίνητα σε άλλους. Λειτουργεί σε περισσότερες από 6.000 πόλεις παγκοσμίως.
Το μέλλον της οικονομίας διαμοιρασμού
Η οικονομία διαμοιρασμού είναι ακόμη μια σχετικά νέα έννοια και υπάρχει μεγάλη συζήτηση σχετικά με το μέλλον της. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες τάσεις που υποδηλώνουν ότι η οικονομία διαμοιρασμού ή αλλιώς sharing economy θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται τα επόμενα χρόνια:
Επέκταση σε νέες αγορές
Η οικονομία διαμοιρασμού είναι πιθανό να συνεχίσει να επεκτείνεται σε νέες αγορές, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι ανακαλύπτουν τα οφέλη της κοινής χρήσης των περιουσιακών στοιχείων και των δεξιοτήτων τους. Αυτό ήδη περιλαμβάνει κοινή χρήση πολλών αγαθών, από ρούχα μέχρι χώρους γραφείων, όπως το παράδειγμα της εταιρείας WeWork.
Ενσωμάτωση με άλλες τεχνολογίες
Η οικονομία διαμοιρασμού είναι πιθανό να ενσωματωθεί περισσότερο με άλλες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το Blockchain. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιστοίχισης των χρηστών μεταξύ τους και διεκπεραίωσης των συναλλαγών.
Μεγαλύτερη εστίαση στη βιωσιμότητα
Καθώς ο κόσμος αποκτά μεγαλύτερη περιβαλλοντική συνείδηση, η οικονομία διαμοιρασμού είναι πιθανό να διαδραματίσει όλο και πιο σημαντικό ρόλο στην προώθηση της βιωσιμότητας. Δίνοντας τη δυνατότητα στα άτομα να μοιράζονται περιουσιακά στοιχεία και πόρους, η οικονομία διαμοιρασμού μπορεί να συμβάλει στη μείωση των αποβλήτων και στην ελαχιστοποίηση της ανάγκης για νέους πόρους.
Συμπερασματικά
η οικονομία διαμοιρασμού είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο επιχειρηματικό μοντέλο που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτονται για την ιδιοκτησία και την κατανάλωση. Δίνοντας τη δυνατότητα στα άτομα να μοιράζονται τα περιουσιακά τους στοιχεία, τους πόρους και τις δεξιότητές τους μεταξύ τους, η οικονομία διαμοιρασμού έχει δημιουργήσει έναν πιο βιώσιμο και αποτελεσματικό κόσμο
Διάβασε επίσης – SEO: Τι είναι και πως μπορεί να βοηθήσει μία επιχείρηση;