Συνέντευξη για εργασία: 5 κοινά λάθη και πως θα τα αποφύγετε

Ποια είναι μερικά από τα πιο κοινά λάθη που κάνουμε σε συνέντευξη για εργασία; Είναι γεγονός πως οι συνεντεύξεις για εργασία μπορεί να είναι μια αγχωτική εμπειρία για πολλούς.

Ως υποψήφιος, θέλετε να κάνετε μια εξαιρετική πρώτη εντύπωση και να αναδείξετε τις ικανότητές σας στον πιθανό εργοδότη σας.

Ωστόσο, μερικές φορές, ακόμη και οι πιο καταρτισμένοι υποψήφιοι μπορεί να κάνουν λάθη κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης.

Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε πέντε συνηθισμένα λάθη κατά τη συνέντευξη για εργασία που κάνουν πολλοί άνθρωποι και θα σας δώσουμε πρακτικές συμβουλές για το πώς να τα αποφύγετε, ώστε να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας σας.

5 κοινά λάθη σε συνέντευξη για εργασία

#1 Καθυστέρηση ή έλλειψη προετοιμασίας 

Λάθος: Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι υποψήφιοι είναι να φτάνουν αργά ή απροετοίμαστοι για μια συνέντευξη.

Αυτό δεν αφήνει μόνο κακή εντύπωση αλλά δείχνει επίσης έλλειψη επαγγελματισμού και σεβασμού στο χρόνο του συνεντευκτή.

Λύση: Να προγραμματίζετε πάντα εκ των προτέρων τη διαδρομή σας προς τον τόπο της συνέντευξης και να επιδιώκετε να φτάσετε τουλάχιστον 15 λεπτά νωρίτερα.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας πολλαπλά αντίγραφα του βιογραφικού σας σημειώματος, έναν κατάλογο συστατικών επιστολών και οποιαδήποτε άλλα σχετικά έγγραφα.

Προετοιμαστείτε ερευνώντας την εταιρεία, κατανοώντας την περιγραφή της θέσης εργασίας και εξασκώντας τις συνήθεις ερωτήσεις της συνέντευξης.

#2 Κακή γλώσσα του σώματος

Λάθος: Πολλοί άνθρωποι υποτιμούν τη σημασία της γλώσσας του σώματος κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης.

Το να χαζεύετε, να αποφεύγετε την οπτική επαφή και να σταυρώνετε τα χέρια σας μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε αδιάφοροι ή χωρίς αυτοπεποίθηση.

Λύση: Εξασκηθείτε στη θετική γλώσσα του σώματος, διατηρώντας οπτική επαφή, καθισμένοι ευθυτενείς και χρησιμοποιώντας ανοιχτές χειρονομίες.

Χαμογελάστε και γνέψτε όταν χρειάζεται για να δείξετε πως είστε συγκεντρωμένοι σε αυτόν που σας κάνει τη συνέντευξη. Να θυμάστε ότι η γλώσσα του σώματός σας μπορεί να επικοινωνήσει εξίσου με τα λόγια σας.

#3 Μιλάτε πολύ ή πολύ λίγο

Λάθος: Είναι εύκολο να αγχωθείτε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης και να αρχίσετε να φλυαρείτε ή να δίνετε μακροσκελείς απαντήσεις.

Από την άλλη πλευρά, το να δίνετε σύντομες, αόριστες απαντήσεις μπορεί επίσης να είναι προβληματικό και να εμποδίζει τις πιθανότητές σας να αναδείξετε τις ικανότητές σας.

Λύση: Εξασκηθείτε στην τέχνη της επικοινωνίας. Όταν απαντάτε σε ερωτήσεις, δώστε σχετικές πληροφορίες και παραδείγματα για να υποστηρίξετε τις δηλώσεις σας, αλλά αποφύγετε να ξεφεύγετε από τα συνηθισμένα.

Προσέξτε τις ενδείξεις αυτού που σας παίρνει τη συνέντευξη, όπως κάποιο νεύμα ή τις ερωτήσεις παρακολούθησης, για να εκτιμήσετε αν παρέχετε αρκετές πληροφορίες.

#4 Παραμέληση ερωτήσεων

Λάθος: Πολλοί υποψήφιοι παραλείπουν να κάνουν ερωτήσεις κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, γεγονός που μπορεί να τους κάνει να φαίνονται αδιάφοροι ή απροετοίμαστοι.

Λύση: Προετοιμάστε έναν κατάλογο με προσεκτικές ερωτήσεις που θα θέσετε στον υπεύθυνο της συνέντευξης.

Αυτό όχι μόνο θα δείξει το ενδιαφέρον σας για τον ρόλο και την εταιρεία, αλλά θα σας δώσει και πολύτιμες πληροφορίες για το αν η θέση είναι κατάλληλη για εσάς.

Ρωτήστε για την εταιρική κουλτούρα, τις ευκαιρίες ανάπτυξης και τις προσδοκίες για τον ρόλο.

#5 Κριτική σε προηγούμενους εργοδότες

Λάθος: Το να μιλάτε αρνητικά για προηγούμενους εργοδότες ή συναδέλφους αποτελεί κόκκινο πανί για τους υπεύθυνους της συνέντευξης, καθώς μπορεί να υποδηλώνει έλλειψη επαγγελματισμού ή αδυναμία καλής συνεργασίας με άλλους.

Λύση: Επικεντρωθείτε στα θετικά από τις προηγούμενες εμπειρίες σας και τονίστε τι μάθατε και πώς εξελιχθήκατε επαγγελματικά. Εάν ερωτηθείτε για προκλήσεις ή συγκρούσεις, διαμορφώστε την απάντησή σας με εποικοδομητικό τρόπο, τονίζοντας την επίλυση και τα διδάγματα που πήρατε.

Εν κατακλείδι

Αποφεύγοντας αυτά τα αρκετά κοινά λάθη σε συνέντευξη για εργασία μπορείτε να βελτιώσετε σημαντικά τις πιθανότητές σας να κάνετε θετική εντύπωση στον πιθανό εργοδότη σας.

Θυμηθείτε να φτάνετε νωρίς και προετοιμασμένοι, να διατηρείτε θετική γλώσσα του σώματος, να επικοινωνείτε, να κάνετε προσεκτικές ερωτήσεις και να διατηρείτε επαγγελματική συμπεριφορά καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης.

Με αυτόν τον τρόπο, θα είστε σε καλό δρόμο για να πιάσετε τη δουλειά των ονείρων σας.

Διαβάστε επίσης – Startup: Πώς θα βρείτε το κατάλληλο όνομα;

Ακολουθήστε μας στο Facebook, linkedin και Twitter

More from author

Απάντηση

Related posts

Latest posts

5 είδη επιχειρήσεων που δεν υπάρχουν πλέον

Το επιχειρηματικό τοπίο βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη, διαμορφωμένο από τις τεχνολογικές εξελίξεις, τις οικονομικές αλλαγές και τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών. Καθώς νέοι κλάδοι...

Γιατί το να δουλεύετε γρήγορα είναι το συστατικό της επιτυχίας;

Η ικανότητα να δουλεύετε γρήγορα έχει γίνει καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη επιτυχίας σε διάφορες πτυχές της ζωής. Είτε πρόκειται για τον επιχειρηματικό κόσμο,...

Ποια πόλη στην αρχαία Ελλάδα ήταν το κέντρο της επιχειρηματικότητας;

Η Αρχαία Ελλάδα, που συχνά εξυμνείται ως το λίκνο του δυτικού πολιτισμού, φιλοξενούσε πολυάριθμες πόλεις-κράτη, η καθεμία με μοναδικά πολιτιστικά, πολιτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά....

Want to stay up to date with the latest news?

We would love to hear from you! Please fill in your details and we will stay in touch. It's that simple!

Αρέσει σε %d bloggers: