Το subscription box αποτελεί έναν αρκετά οικονομικό και σχετικά εύκολο τρόπο να δημιουργήσεις ένα σταθερό παθητικό εισόδημα. Βέβαια, υπάρχουν πολλά παραδείγματα συνδρομητικών κουτιών τα οποία έχουν εξελιχθεί σε μεγάλες και κερδοφόρες εταιρείες.
Όποιος και αν είναι ο στόχος σου, στο σημερινό άρθρο θα αναλύσουμε τα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσεις ώστε να αρχίσεις ένα επιτυχημένο subscription box.
Τι είναι το subscription box
Το subscription box είναι ένα συνδρομητικό κουτί το οποίο αποστέλλεται αυτόματα στον καταναλωτή. Ενώ πολλά από τα αντικείμενα σε ένα καλά σχεδιασμένο subscription box είναι πρακτικά, η ίδια η παράδοση έχει σχεδιαστεί για να είναι μια εμπειρία, δίνοντας στον καταναλωτή κάτι για να περιμένει με ανυπομονησία κάθε φορά που το κουτί φτάνει στην πόρτα του.
Περιεχόμενο subscription box
Τι περιεχόμενο μπορεί να έχει λοιπόν ένα subscription box; Η αλήθεια είναι πως ένα subscription box μπορεί να περιέχει από ανδρικά ξυραφάκια, σε κόμικς, πούρα ή ακόμα και φαγητό. Τις περισσότερες φορές, σημασία δεν έχει το περιεχόμενο του κουτιού, δηλαδή το προϊόν, αλλά το πως νιώθει ο παραλήπτης όταν λαμβάνει το box.
Subscription box – παραδείγματα επιτυχημένων boxes
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα επιτυχημένων boxes, οι δημιουργοί των οποίων έχουν καταφέρει να κερδίσουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Παρατηρώντας μάλιστα, όσα συνδρομητικά κουτιά έχουν πετύχει, κάνει το έργο, εκείνου που θέλει να αρχίσει το δικό του, αρκετά πιο εύκολο. Ας δούμε λοιπόν μερικά από τα πιο επιτυχημένα παραδείγματα στον χώρο του subscription box.
Dollar Shave Club – Το Dollar Shave Club αποτελεί ένα πολύ επιτυχημένο subscription box. Το συγκεκριμένο box έχει ως περιεχόμενο ξυραφάκια!
Bark Box – Το απόλυτο subscription box για όσους θέλουν να κάνουν ένα δώρο στο κατοικίδιο τους. Ο subscriber μπορεί να τροποποιήσει το περιεχόμενο του κουτιού ανάλογα με την ηλικία του σκύλου του.
KiwiCo – Το KiwiCo αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα boxes για παιδιά!
Subscription box – πως λειτουργεί;
Πως λειτουργεί λοιπόν ένα subscription box; Τα βήματα είναι αρκετά απλά. Συγκεκριμένα:
- Ο ενδιαφερόμενος επισκέπτεται τη σελίδα του subscription box
- Επιλέγει το περιεχόμενο και το κουτί που του αρέσει περισσότερο
- Πατάει συνδρομή, και περιμένει να φτάσει στην πόρτα του
Στην περίπτωση που κάποιος το επιθυμεί, μπορεί να διακόψει τη συνδρομή. Επιπλέον πολλά boxes σου δίνουν τη δυνατότητα να κάνεις customize, δηλαδή να προσαρμόσεις το περιεχόμενο του κουτιού ανάλογα με τις ανάγκες σου.
Γιατί να γίνει κάποιος συνδρομητής σε ένα subscription box;
Γιατί γίνεται κάποιος συνδρομητής ενός subscription box όταν μπορεί να αγοράσει αυτό που θέλει σε ένα e-shop; Η αλήθεια είναι πως κάποιος δεν γίνεται συνδρομητής απλώς για το περιεχόμενο ενός κουτιού. Γίνεται συνδρομητής για την εμπειρία που έρχεται μαζί με το subscription box. Βέβαια, είναι αλήθεια πως ένα συνδρομητικό κουτί μπορεί να σε διευκολύνει από το να χρειάζεται να παραγγείλεις ένα προϊόν ξανά και ξανά. Παρόλα αυτά, το συναίσθημα του να ανήκεις σε ένα community, το να λαμβάνεις ειδικά προϊόντα, τα οποία έρχονται στην πόρτα σου, καθώς και το να νιώθεις πως κάνεις ένα μικρό δώρο στον εαυτό σου, μία φορά το μήνα, είναι ανεκτίμητο.
Subscription Box: 7 βήματα για να ξεκινήσεις
Πως θα αρχίσεις ένα subscription box; Ακολουθούν 7 σημαντικά βήματα, που θα σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις!
Βήμα #1 – Βρες ένα niche
Προκειμένου να δημιουργήσεις ένα επιτυχημένο subscription box, πρέπει να ξέρεις με ακρίβεια πιο είναι το target audience σου. Όσο πιο εξειδικευμένη είναι η επιχείρησή σου, τόσο πιο εύκολα μπορείς να βρεις τους νέους σου subscribers. Αν προσπαθήσεις να δημιουργήσετε ένα συνδρομητικό κουτί που όλοι θέλουν, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην το αγοράσει κανείς. Καλύτερα να δημιουργήσεις ένα μικρό αλλά πιστό κοινό, παρά ένα μεγάλο κοινό που δεν πρόκειται να ανανεώσει τη συνδρομή του!
Βήμα #2 – Κάνε έρευνα ανταγωνισμού
Η ύπαρξη ανταγωνισμού, δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό. Ειδικά στον κόσμο των επιχειρήσεων ο ανταγωνισμός μπορεί να σου προσφέρει πολλά περισσότερα από όσα πιστεύεις. Το βασικότερο είναι πως με μία απλή έρευνα, έχεις τη δυνατότητα να δεις τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία που έχει ένα ανταγωνιστικό subscription box, καθώς και ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας του. Το να κατανοήσεις τον ανταγωνισμό σου, είναι το πρώτο βήμα προς την επιτυχία της επιχείρησης σου.
Βήμα #3- Επέλεξε τους προμηθευτές σου
Ανάλογα με τα προϊόντα που θα συμπεριλάβεις στο subscription box, θα χρειαστεί να αναπτύξεις συνεργασίες με έναν ή περισσότερους διαφορετικούς προμηθευτές. Αυτοί οι προμηθευτές δεν πρέπει μόνο να είναι αξιόπιστοι, αλλά και να κατανοούν τι ακριβώς κάνεις, ώστε να μπορούν να σε βοηθήσουν στην πορεία. Πριν οποιαδήποτε συνεργασία πάντως, πρέπει να έχεις κάνει την ανάλογη έρευνα, ώστε να σιγουρευτείς ποια από τα προϊόντα είναι καλής ποιότητας, καθώς και ποιοι προμηθευτές καλύπτουν τις ανάγκες του subscription box και των συνδρομητών σου.
Βήμα #4 – Δημιούργησε ένα κουτί-δείγμα
Το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία ενός κουτιού-δείγματος. Φτιάχνοντας ένα sample, θα προσελκύσεις αρκετούς ενδιαφερόμενους, οι οποίοι θα είναι πιο δεκτικοί στο να δοκιμάσουν το περιεχόμενο του subscription box σου.
Βήμα #5 – Χτίσε την ιστοσελίδα σου
Μία καλή ιστοσελίδα μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ειδικά για σελίδες subsription box, μπορείς να βρεις αρκετά εύκολα, έτοιμα templates μέσα από το envato. Ένα από τα καλύτερα templates για subscription box είναι το the crate.
Βήμα #6 – Επένδυσε στο online marketing
Το word of mouth δεν είναι ποτέ αρκετό, ειδικά στην αρχή μίας επιχειρηματικής δραστηριότητας. Επενδύοντας στο online marketing, ένας επιχειρηματίας μπορεί να προωθήσει σε νέους πελάτες, το subscription box του. Ένας επίσης έξυπνος τρόπος είναι η δημιουργία blog post ή αλλιώς άρθρων, τα οποία θα διαφημίζουν το κουτί.
Βήμα #7 – Ξεκίνα να δέχεσαι παραγγελίες!
Έχοντας ακολουθήσει τα παραπάνω βήματα είσαι πλέον έτοιμος να ξεκινήσεις να δέχεσαι τις πρώτες παραγγελίες σου! Αν σκέφτεσαι μάλιστα, να κάνεις σύσταση εταιρείας, σου προτείνουμε να ακολουθήσεις την εταιρική μορφή της ΙΚΕ, ή αλλιώς Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας. Περισσότερες λεπτομέρειες για την ίδρυση, τα πλεονεκτήματα και τη φορολογία μίας ΙΚΕ, θα βρεις εδώ.
Διάβασε επίσης: Dropshipping – Τι είναι και πως λειτουργεί;