Manchester City: Τα έσοδα, η αποτίμηση και ο αντίκτυπος των πρωταθλητών

Τη σεζόν 2022-23, η Manchester City όχι μόνο πέτυχε το τρεμπλ, αλλά και γιόρτασε αυτή την επιτυχία με οικονομικά αποτελέσματα ρεκόρ. Ο σύλλογος ανακοίνωσε τα υψηλότερα έσοδα και καθαρά κέρδη που είχε ποτέ, σηματοδοτώντας μια χρονιά απαράμιλλης επιτυχίας εντός και εκτός γηπέδου. Με τα έσοδα να φτάνουν τα 712,8 εκατομμύρια λίρες (889,4 εκατομμύρια δολάρια), η αύξηση αντιπροσωπεύει σημαντική αύξηση 16,3% σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν. Τα καθαρά κέρδη εκτοξεύτηκαν στο εντυπωσιακό ποσό των 80,4 εκατομμυρίων λιρών, σχεδόν διπλασιάζοντας τα σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Κατανομή εσόδων και εμπορική επιτυχία

Η οικονομική ανάπτυξη της Manchester City είναι διαφοροποιημένη σε πολλαπλές ροές. Τα εμπορικά έσοδα προηγούνται με 341,4 εκατομμύρια λίρες, ακολουθούμενα από τα έσοδα από τη μετάδοση με 299,4 εκατομμύρια λίρες και τα έσοδα από τις ημέρες των αγώνων με 71,9 εκατομμύρια λίρες. Μόνο τα έσοδα από τις ημέρες των αγώνων σημείωσαν αύξηση 32% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, γεγονός που υποδηλώνει μια ισχυρή βάση φιλάθλων και μια επιτυχημένη εμπειρία στις ημέρες των αγώνων. Επιπλέον, τα έσοδα από τη ραδιοτηλεοπτική μετάδοση γνώρισαν σημαντική αύξηση κατά 20,2%, κυρίως λόγω των εξαιρετικών επιδόσεων του συλλόγου στους τελικούς του Champions League και του FA Cup.

Αποτίμηση του brand της Manchester City και ηγετική θέση στην αγορά

Η οικονομική ισχύς του συλλόγου αντικατοπτρίζεται στην αξία του εμπορικού του σήματος, η οποία ανέρχεται στο εντυπωσιακό ποσό των 1,51 δισεκατομμυρίων λιρών, ξεπερνώντας άλλους ποδοσφαιρικούς γίγαντες όπως η Ρεάλ Μαδρίτης και η Manchester United. Αυτή η αποτίμηση χάρισε στη Μάντσεστερ Σίτι την πρώτη θέση στη λίστα Brand Finance Football 50, μια διάκριση που αναγνωρίζει τη δεκαετή κυριαρχία του συλλόγου στο γήπεδο και την τρομερή παραγωγή εσόδων. Επιπλέον, η City διατήρησε τη θέση της στην κορυφή της Deloitte Football Money League για δύο συνεχόμενα έτη, οδηγώντας τους ευρωπαϊκούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους σε έσοδα.

Οικονομική έκθεση της Manchester City

Αποτίμηση της ομάδας:

 • Έσοδα: £712,8 εκατομμύρια
 • Κέρδη: 80,4 εκατ. στερλίνες

Οικονομικές επιδόσεις:

 • Ετήσια έσοδα (Καθαρά): 1,7 εκατ: £712,8 εκατ.
 • Λειτουργικά έσοδα (κέρδη): 12,7 εκατ: £80,4 εκατ.
 • Αξία μάρκας (2023): 1,51 δισ. ευρώ

Δαπάνες:

Μισθοδοσία παικτών (συμπεριλαμβανομένων των φόρων): £154,37 εκατομμύρια

Καθαρές δαπάνες για μεταγραφές παικτών (καλοκαίρι 2022/23): 18,36 εκατ. στερλίνες κέρδος

 • Μισθοδοσία εκτελεστικού προσωπικού: 4,6 εκατ. στερλίνες
 • Συνολικό χρέος: 473 εκατ. στερλίνες
 • Πληρωμές χρέους (Ετήσια): 477.000 ευρώ: £18,9 εκατ.
 • Δαπάνες σταδίου (σεζόν): 18,9 εκατ: £272,461.9
 • Αμοιβές πρακτόρων (παράθυρο μεταγραφών): £35,04 εκατ.
 • Κόστος μάρκετινγκ: 18 εκατ.
 • Κόστος μεταφοράς: 4,1 εκατ.
 • Κατανομή εμπορικών εσόδων:
 • Έσοδα από χορηγίες: £258 εκατ.

Αποδοτικότητα και δέσμευση:

 • Κοινωνικά μέσα προβολής βίντεο: 6,9 δισεκατομμύρια (107% αύξηση σε ετήσια βάση)
 • Τηλεοπτικό κοινό: 786 εκατομμύρια σε όλες τις διοργανώσεις (28% αύξηση σε ετήσια βάση)
 • Αύξηση των μελών: Αύξηση της επίσημης λέσχης υποστηρικτών κατά 33%

Οι οικονομικές επιδόσεις της Manchester City αναδεικνύουν ένα επιτυχημένο μείγμα επιτυχίας εντός γηπέδου και στρατηγικών εμπορικών προσπαθειών, αντανακλώντας σημαντική αύξηση των εσόδων και των κερδών. Η αύξηση σε διάφορες ροές εσόδων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ενημέρωσης, των χορηγιών και των εσόδων από τις ημέρες των αγώνων, υπογραμμίζει την εμπορική δυναμική του συλλόγου.

Επενδύσεις και οικονομική συμμόρφωση

Παρά την οικονομική της επιτυχία, η Manchester City αντιμετώπισε έλεγχο σχετικά με τις οικονομικές πρακτικές της. Στις αρχές του 2023, κατηγορήθηκε από την Premier League για παραβάσεις των οικονομικών κανόνων. Ο σύλλογος αντέδρασε θετικά, καλωσορίζοντας την επανεξέταση από μια ανεξάρτητη επιτροπή για να παρουσιάσει στοιχεία που θα υποστήριζαν την οικονομική του θέση.

Manchester City – Επιτυχία στο γήπεδο και ο αντίκτυπός της

Οι επιχειρηματικοί θρίαμβοι της Manchester City έχουν συνδυαστεί με την επιτυχία της στο γήπεδο, με τον προπονητή Πεπ Γκουαρντιόλα να οδηγεί την ομάδα σε διαδοχικούς τίτλους στην Premier League, στην κατάκτηση του Κυπέλλου Αγγλίας και στον πρώτο τίτλο Champions League στην ιστορία της. Τα επιτεύγματα αυτά συνέβαλαν στην αύξηση των εσόδων του συλλόγου, αποδεικνύοντας τη συμβιωτική σχέση μεταξύ της αθλητικής επιτυχίας και των οικονομικών επιδόσεων.

Το μέλλον της Manchester City

Ο πρόσφατος οικονομικός απολογισμός της Manchester City αποτελεί παράδειγμα ενός επιτυχημένου μοντέλου όπου οι αθλητικοί θρίαμβοι αξιοποιούνται για οικονομικά κέρδη. Η στρατηγική προσέγγιση του συλλόγου για τη δημιουργία εσόδων, την επένδυση σε ταλέντα και την οικοδόμηση του εμπορικού σήματος τον έχει καθιερώσει ως δύναμη όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και στις επιχειρήσεις του αθλητισμού.

Διαβάστε επίσης – Dallas Mavericks: Τα έσοδα, η αποτίμηση και η επένδυση στην ομάδα 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, linkedin και Twitter

More from author

Related posts

spot_img

Latest posts

Η ΕΚΤΕΡ υπογράφει σύμβαση για ανέργεση μουσικού σχολείου

Η ΕΚΤΕΡ υπέγραψε χτες, 28/11, σύμβαση με τον Δήμο της Κορίνθου για ανέργεση μουσικού σχολείου. Η σύμβαση που υπογράφτηκε ανέρχεται στα 7,551 εκατ. ευρώ....

Η Hewlett Packard Enterprise ανακοίνωσε τα καθαρά κέρδη της

Η τεχνολογική εταιρεία Hewlett Packard Enterprise προέβει σε ανακοίνωσει των κερδών και των εσόδων της. Συγκεκριμένα, η εταιρεία Hewlett Packard Enterprise σημείωσε καθαρά κέρδη...

Το μεγαλύτερο Zara έρχεται στην Ελλάδα

Η Inditex, στην οποία ανήκουν τα brands Zara, Zara Home, Massimo Dutti, Pull & Bear, Stradivarius, Oysho και Bershka και Uterque, το Φεβρουάριο θα...

Κάνε εγγραφή για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις!

Κάνε εγγραφή και γίνε μέλος της μεγαλύτερης επιχειρηματικής κοινότητας στην Ελλάδα!

Αρέσει σε %d bloggers: