Advisory Shares: Τι είναι και πως διαφέρουν από τις κανονικές μετοχές;

Οι μετοχές είναι θεμελιώδεις μονάδες ιδιοκτησίας σε μια εταιρεία και υπάρχουν σε διάφορες μορφές. Ενώ οι κοινές μετοχές είναι ο πιο γνωστός τύπος, οι Advisory Shares (συμβουλευτικές μετοχές) αντιπροσωπεύουν μια μοναδική κατηγορία που εξυπηρετεί συγκεκριμένο σκοπό σε ορισμένες επιχειρηματικές δομές. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τι είναι οι Advisory Shares, τα διακριτά χαρακτηριστικά τους και πώς διαφέρουν από τις κοινές μετοχές.

Τι είναι οι Advisory Shares;

Οι Advisory Shares, που συχνά αναφέρονται ως συμβουλευτικό κεφάλαιο ή μετοχές ιδρυτή, είναι μια ειδική κατηγορία μετοχών που εκδίδονται σε άτομα που παρέχουν συμβουλευτικές ή συμβουλευτικές υπηρεσίες σε μια εταιρεία. Σε αντίθεση με τις κοινές μετοχές, οι Advisory Shares δεν παρέχουν δικαιώματα ιδιοκτησίας ή ψήφου στην εταιρεία. Αντιθέτως, χρησιμεύουν ως μέσο αποζημίωσης των συμβούλων και ευθυγράμμισης των συμφερόντων τους με την επιτυχία της εταιρείας.

Βασικά χαρακτηριστικά των Advisory Shares

#1 Δεν έχουν δικαίωμα ψήφου

Η σημαντικότερη διάκριση μεταξύ των Advisory Shares και των κοινών μετοχών είναι ότι οι Advisory Shares δεν παρέχουν δικαιώματα ψήφου. Οι σύμβουλοι δεν έχουν λόγο στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων ή στη διακυβέρνηση της εταιρείας.

#2 Αποζημίωση για υπηρεσίες

Οι Advisory Shares εκδίδονται συνήθως σε άτομα που παρέχουν πολύτιμες συμβουλές, εμπειρογνωμοσύνη ή υπηρεσίες στην εταιρεία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει εμπειρογνώμονες του κλάδου, μέντορες, συμβούλους ή μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

#3 Περίοδος κατοχύρωσης

Για να δοθούν κίνητρα στους συμβούλους να παραμείνουν δεσμευμένοι με την εταιρεία, οι Advisory Shares υπόκεινται σε χρονοδιάγραμμα κατοχύρωσης. Αυτό σημαίνει ότι οι σύμβουλοι κερδίζουν τις μετοχές τους με την πάροδο του χρόνου, συχνά σταδιακά, αντί να τις λαμβάνουν όλες μαζί.

#4 Περιορισμένη ή μηδενική ιδιοκτησία

Σε αντίθεση με τις κοινές μετοχές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστά ιδιοκτησίας στην εταιρεία, οι Advisory Shares δεν παρέχουν δικαιώματα ιδιοκτησίας. Οι σύμβουλοι δεν λαμβάνουν μερίσματα ή κεφαλαιακά κέρδη από τις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας.

Advisory Shares

#5 Διατάξεις τερματισμού

Οι συμφωνίες Advisory Shares μπορούν να περιλαμβάνουν διατάξεις που επιτρέπουν στην εταιρεία να διεκδικήσει τις μετοχές σε περίπτωση τερματισμού της συμβουλευτικής σχέσης, διασφαλίζοντας ότι οι σύμβουλοι έχουν κίνητρο να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους.

Διαφορές μεταξύ Advisory Shares και κοινών μετοχών

#1 Ιδιοκτησία και δικαιώματα ψήφου

Η κύρια διαφορά είναι τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και ψήφου που συνδέονται με κάθε τύπο μετοχής. Οι κοινές μετοχές αντιπροσωπεύουν ιδιοκτησία και παρέχουν δικαιώματα ψήφου, επιτρέποντας στους μετόχους να συμμετέχουν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Αντίθετα, οι Advisory Shares δεν διαθέτουν αυτά τα δικαιώματα και έχουν καθαρά αντισταθμιστικό χαρακτήρα.

#2 Μερίσματα και κεφαλαιακά κέρδη

Οι κοινοί μέτοχοι δικαιούνται να λαμβάνουν μερίσματα και μπορούν να επωφεληθούν από κεφαλαιακά κέρδη όταν η αξία της εταιρείας αυξάνεται. Οι Advisory Shares δεν παρέχουν αυτά τα οικονομικά οφέλη, δεδομένου ότι δεν συνδέονται με την ιδιοκτησία.

#3 Σκοπός

Οι κοινές μετοχές εκδίδονται συνήθως για την άντληση κεφαλαίων και την παραχώρηση κυριότητας στους επενδυτές, ενώ οι Advisory Shares χρησιμεύουν ως μέσο για την αποζημίωση ατόμων για τις συμβουλευτικές ή γνωμοδοτικές υπηρεσίες τους.

#4 Περίοδος κατοχύρωσης

Οι Advisory Shares συχνά συνοδεύονται από χρονοδιάγραμμα κατοχύρωσης, διασφαλίζοντας ότι οι σύμβουλοι παραμένουν δεσμευμένοι στην εταιρεία για μια συγκεκριμένη περίοδο. Οι κοινές μετοχές δεν έχουν τέτοιες απαιτήσεις κατοχύρωσης.

#5 Ταμειακή ρευστότητα και δυνατότητα μεταβίβασης

Οι κοινές μετοχές είναι γενικά πιο ρευστές και εμπορεύσιμες, ενώ οι Advisory Shares ενδέχεται να υπόκεινται σε περιορισμούς μεταβίβασης και πώλησης.

Advisory Shares

Περιπτώσεις χρήσης για Advisory Shares

Οι Advisory Shares μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύτιμο εργαλείο για νεοσύστατες επιχειρήσεις και εταιρείες αρχικών σταδίων που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση σε βιομηχανική εμπειρογνωμοσύνη και καθοδήγηση χωρίς να παραιτηθούν από την ιδιοκτησία ή τον έλεγχο. Χρησιμοποιούνται συχνά στα ακόλουθα σενάρια:

#1 Μεταδοχή

Οι επιχειρηματίες μπορούν να εκδώσουν Advisory Shares σε έμπειρους μέντορες που παρέχουν καθοδήγηση και τεχνογνωσία καθώς η επιχείρηση αναπτύσσεται.

#2 Συμβουλευτικές υπηρεσίες

Οι επιχειρήσεις μπορούν να αποζημιώνουν συμβούλους ή εμπειρογνώμονες του κλάδου με Advisory Shares για τη στρατηγική συμβολή τους.

#3 Συμβούλιο συμβούλων

Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις και οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν να συστήσουν συμβουλευτικά συμβούλια και να προσφέρουν μετοχές για να προσελκύσουν έμπειρους επαγγελματίες που θα παρέχουν συνεχή υποστήριξη.

#4 Δικτύωση και σχέσεις

Οι Advisory Shares μπορούν να αποτελέσουν έναν τρόπο οικοδόμησης πολύτιμων σχέσεων με άτομα με επιρροή στον κλάδο.

Με λίγα λόγια

Οι Advisory Shares είναι μια μοναδική κατηγορία μετοχών που χρησιμεύουν ως αποζημίωση για συμβουλευτικές ή γνωμοδοτικές υπηρεσίες χωρίς να παρέχουν δικαιώματα ιδιοκτησίας ή ψήφου. Η κατανόηση των διαφορών μεταξύ των Advisory Shares και των κοινών μετοχών είναι ζωτικής σημασίας για τις εταιρείες που επιθυμούν να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά αυτά τα μέσα. Ενώ οι κοινές μετοχές αντιπροσωπεύουν ιδιοκτησία και οικονομικά συμφέροντα, οι Advisory Shares είναι ένα στρατηγικό εργαλείο για την ευθυγράμμιση των συμφερόντων των συμβούλων με την επιτυχία μιας εταιρείας και την αξιοποίηση πολύτιμης εμπειρογνωμοσύνης χωρίς παραίτηση από τον έλεγχο.

Διαβάστε επίσης – Τι μπορεί να προσφέρει μια συνεργασία μαζί με μια εταιρεία Media;

Ακολουθήστε μας στο Facebooklinkedin και Twitter

Απάντηση

More from author

Related posts

spot_img

Latest posts

Sarvam: Συγκέντρωσε χρηματοδότηση 41 εκατ. δολαρίων

Η εταιρεία Sarvam AI ανακοίνωσε ότι έχει συγκεντρώσει 41 εκατομμύρια δολάρια χρηματοδότησης, με αφορμή τους γύρους Seed και Series A. Ο γύρος Series A...

SumUp: Νέα χρηματοδότηση 285 εκατ. ευρώ

Η SumUp, μια fintech εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες πληρωμών και σχετικές υπηρεσίες σε περίπου 4 εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις στην Ευρώπη, την Αμερική και την...

Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας: Έκδοση πράσινων ομολόγων

Σε έκδοση πράσινων ομολόγων της τάξεως των 50 δισεκατομμυρίων γιουάν προχώρησε η Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας (ICBC). Τα ομόλογα αυτά έχουν σκοπό...

Κάνε εγγραφή για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις!

Κάνε εγγραφή και γίνε μέλος της μεγαλύτερης επιχειρηματικής κοινότητας στην Ελλάδα!

%d