Τι είναι το ChatGPT και τι μπορεί να κάνει;

Το ChatGPT, το chatbot της OpenAI υπόσχεται να αλλάξει για πάντα τα δεδομένα. Τι είναι όμως το ChatGPT και τι είναι ικανό να κάνει; Στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναφερθούμε συγκεκριμένα στις παρακάτω θεματικές:

Τι είναι το ChatGPT;

Το ChatGPT είναι ένα chatbot το οποίο αναπτύχθηκε από την OpenAI με βάση το GPT-3.5. Η ικανότητα του ChatGPT να αλληλεπιδρά σε μορφή διαλόγου και να παρέχει απαντήσεις που μπορούν να φαίνονται ανθρώπινες, είναι αυτό που γρήγορα ξεχώρισε από τα υπόλοιπα chatbots και δημιούργησε παγκόσμια φρενίτιδα.

Το ChatGPT χρησιμοποιεί RLHF (Reinforcement Learning with Human Feedback) ή αλλιώς ενισχυτική μάθηση με τη βοήθεια ανθρώπινου feedback, επιτρέποντας του να ακολουθεί οδηγίες και να παράγει ακριβείς απαντήσεις.

Ποιος δημιούργησε το ChatGPT;

Το ChatGPT δημιουργήθηκε από την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης OpenAI, η έδρα της οποίας βρίσκεται στο Σαν Φρανσίσκο, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Η OpenAI Inc. είναι η μη κερδοσκοπική μητρική εταιρεία της κερδοσκοπικής OpenAI LP.

Η OpenAI είναι γνωστή για το γνωστό DALL-E, ένα μοντέλο βαθιάς μάθησης το οποίο παράγει εικόνες από οδηγίες κειμένου! CEO ή Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, είναι ο Sam Altman, ο οποίος στο παρελθόν ήταν πρόεδρος της Y Combinator.

Τι μπορεί να κάνει το ChatGPT;

Το ChatGPT παρουσιάζεται ως ο μεσσίας των chatbot. Μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα η εφαρμογή έχει κυριαρχήσει στα social media, ενώ η επίσημη σελίδα προειδοποιεί τους χρήστες πως πρέπει να περιμένουν πριν το δοκιμάσουν, λόγω της μεγάλης ουράς αναμονής. Τελικά όμως τι μπορεί να κάνει το ChatGPT; Συγκεκριμένα η εφαρμογή μπορεί:

 • να γράψει γρήγορα ένα βιογραφικό σημείωμα και μία συνοδευτική επιστολή
 • να δημιουργήσει original ανέκδοτα
 • να εξηγήσει σύνθετα προβλήματα
 • να λύσει δύσκολα μαθηματικά προβλήματα βήμα προς βήμα
 • να δώσει συμβουλές για σχέσεις
 • να γράψει μουσική σχεδόν για οποιοδήποτε είδος
 • να γράψει, να διορθώσει και να σου εξηγήσει κώδικα
 • να δημιουργήσει περιεχόμενο σε πολλές γλώσσες
 • να σε βοηθήσει να προετοιμαστείς για μια συνέντευξη εργασίας
 • να γράψει κείμενα για σχεδόν οποιοδήποτε θέμα
 • να γίνει ένας «σύντροφος» με τον οποίο μπορείς να συνομιλείς
 • να δημιουργήσει νέες εικόνες (να δώσει οδηγίες για τη δημιουργία τους)

Τι περιορισμούς έχει το ChatGPT;

Το ChatGPT αποτελεί ένα καινοτόμο εργαλείο, το οποίο υπόσχεται να αλλάξει την καθημερινότητα μας αλλά και πολλά επαγγέλματα για πάντα. Παρόλα αυτά, η εφαρμογή έχει και ορισμένους περιορισμούς. Ας εξετάσουμε αναλυτικότερα τους βασικούς περιορισμούς που θα συναντήσει κανείς χρησιμοποιώντας το ChatGPT. Συγκεκριμένα:

Περιορισμοί ως προς τις απαντήσεις

Το ChatGPT είναι ειδικά προγραμματισμένο να μην παρέχει τοξικές ή επιβλαβείς απαντήσεις. Με λίγα λόγια, οι δημιουργοί του, έχουν ρυθμίσει το chat να μην απαντάει σε ερωτήσεις που μπορεί να βλάψουν τον χρήστη ή ακόμα και τους γύρω του.

Η ποιότητα των απαντήσεων εξαρτάται από την ποιότητα των οδηγιών

Ένας σημαντικός περιορισμός του ChatGPT είναι πως η ποιότητα της απάντησης εξαρτάται από την ποιότητα της ερώτησης. Με άλλα λόγια, οι εξειδικευμένες οδηγίες από τον χρήστη παράγουν καλύτερες και πιο ακριβείς απαντήσεις.

Οι απαντήσεις δεν είναι πάντα σωστές

Πολλοί χρήστες ανακάλυψαν ότι το ChatGPT μπορεί να παρέχει λανθασμένες απαντήσεις. Αυτό συμβαίνει καθώς το ChatGPT έχει ρυθμιστεί ώστε να παρέχει απαντήσεις οι οποίες πολλές φορές φαίνονται σωστές και λογικές στους ανθρώπους, αλλά δεν είναι και απαραίτητα σωστές.

Αυτό φυσικά συμβαίνει σε λίγες περιπτώσεις. Θα μπορούσε να πει κανείς, πως ακόμα και αυτός ο περιορισμός ξεχωρίζει το ChatGPT από αρκετά άλλα επιτυχημένα chatbots, καθώς η συμπεριφορά του θυμίζει περισσότερο αυτή ενός «ανθρώπου».

ChatGPT – Καινοτομία ή απειλή;

Όμως συμβαίνει και σχεδόν με κάθε νέα τεχνολογία, πολλοί πιστεύουν πως το ChatGPT θα κάνει μεγαλύτερο κακό παρά καλό. Θα καταργήσει επαγγέλματα όπως αυτά των κειμενογράφων, των μουσικών, των ζωγράφων, των δημοσιογράφων και ίσως μελλοντικά ακόμα και των ίδιων των προγραμματιστών. Παρόλα αυτά υπάρχει και μία διαφορετική οπτική, πιο ρεαλιστική, στην οποία αξίζει να αναφερθούμε.

Το ChatGPT όπως και κάθε τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει την ανθρωπότητα αν χρησιμοποιηθεί με σωστό τρόπο. Πιθανότητα η ίδια ανησυχία υπήρχε όταν η Apple παρουσίασε τους πρώτους προσωπικούς υπολογιστές. 

Το ChatGPT μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητα μας, και πιθανότητα να εξελίξει ακόμα και τις επαγγελματικές μας δραστηριότητες. Πάντως σίγουρα το ChatGPT μπορεί να οδηγήσει αρκετά μεγάλο μέρος του πληθυσμού εκτός εργασίας. Συγκεκριμένα όσους αρνηθούν να το χρησιμοποιήσουν και να γνωρίσουν τη νέα τεχνολογία

Όπως και στην περίπτωση των υπολογιστών, πιθανότατα έτσι και τώρα, όσα επαγγέλματα και εταιρείες προσαρμοστούν και γνωρίσουν τη νέα τεχνολογία θα αποκτήσουν ένα πλεονέκτημα. Εξάλλου, όπως αναφέραμε, με τη σωστή χρήση και κατανόηση, το ChatGPT δεν είναι παρά ένα ακόμα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια της ανθρωπότητας.

Διάβασε επίσης – Αυτές είναι οι 6 πιο hot εφαρμογές στην ελληνική αγορά

Ακολούθησε μας στο Facebook, Instagram και Twitter.

More from author

Απάντηση

Related posts

Latest posts

5 επιχειρηματικά προβλήματα που μπορεί να λύσει το ChatGPT

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, και ένα από τα πιο ευέλικτα εργαλεία που εμφανίστηκαν είναι το ChatGPT. Βασισμένο σε...

5 λιγότερο ανταγωνιστικές αγορές για να ξεκινήσετε

Η επιχειρηματικότητα μπορεί να είναι ένα συναρπαστικό και ικανοποιητικό ταξίδι, αλλά η πλοήγηση σε άκρως ανταγωνιστικές αγορές μπορεί να είναι αποθαρρυντική, ιδίως για τους...

Πώς θα βγάλω χρήματα από το κινητό μου;

Τα κινητά μας τηλέφωνα έχουν γίνει ισχυρά εργαλεία για κάτι περισσότερο από απλή επικοινωνία και ψυχαγωγία. Με μια πληθώρα εφαρμογών, υπηρεσιών και ευκαιριών, μπορείτε...

Want to stay up to date with the latest news?

We would love to hear from you! Please fill in your details and we will stay in touch. It's that simple!

Αρέσει σε %d bloggers: