Το business plan αποτελεί βασικό εφόδιο για κάθε επιχείρηση. Τι είναι όμως το business plan και τελικά πως μπορείτε να φτιάξετε ένα; Σε αυτό το άρθρο θα σας δώσουμε 10 tips για να φτιάξετε ένα καλό business plan και να ενισχύσετε την επιχείρηση σας. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!
Τι είναι το Business Plan
Τι είναι το business plan; Με τον όρο business plan ή αλλιώς το επιχειρηματικό σχέδιο, αναφερόμαστε σε ένα βασικό έγγραφο το οποίο περιγράφει τους στόχους, τις στρατηγικές και τις οικονομικές προβλέψεις μιας εταιρείας.
Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το business plan, διαβάστε εδώ.
10 tips για να δημιουργήσετε ένα Business Plan
#1 Περίληψη
Ξεκινήστε το επιχειρηματικό σας σχέδιο με μια συνοπτική περίληψη που περιγράφει την επιχειρηματική σας ιδέα, την αποστολή, το όραμα και τους στόχους της. Αυτή η ενότητα θα πρέπει να παρέχει ένα σαφές στιγμιότυπο της επιχείρησής σας και να κεντρίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη.
#2 Καλή έρευνα αγοράς
Πραγματοποιήστε ολοκληρωμένη έρευνα αγοράς για να κατανοήσετε το κοινό-στόχο σας, τους ανταγωνιστές και τις τάσεις της αγοράς. Οι πληροφορίες αυτές θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τις ευκαιρίες και τις απειλές, επιτρέποντάς σας να λαμβάνετε τεκμηριωμένες αποφάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας σχεδιασμού.
#3 Καθορίστε το κοινό-στόχο σας
Προσδιορίστε με σαφήνεια τους πελάτες-στόχους σας, τις ανάγκες και τις προτιμήσεις τους. Αυτές οι πληροφορίες θα καθοδηγήσουν τις στρατηγικές μάρκετινγκ και πωλήσεων, διασφαλίζοντας ότι οι προσφορές των προϊόντων ή υπηρεσιών σας απευθύνονται στο σωστό κοινό.
#4 Ορίστε SMART στόχους
Καθορίστε συγκεκριμένους, μετρήσιμους, εφικτούς, σχετικούς και χρονικά δεσμευμένους (SMART) στόχους για την επιχείρησή σας. Αυτοί οι στόχοι θα δώσουν κατεύθυνση στην εταιρεία σας και θα χρησιμεύσουν ως σημεία αναφοράς για τη μέτρηση της προόδου.
#5 Αναπτύξτε μια σαφή πρόταση αξίας
Διαμορφώστε μια πειστική πρόταση αξίας (value proposition) που περιγράφει τα μοναδικά οφέλη και χαρακτηριστικά του προϊόντος ή της υπηρεσίας σας. Αυτή η δήλωση θα βοηθήσει στη διαφοροποίηση της επιχείρησής σας από τους ανταγωνιστές και θα επικοινωνήσει την αξία σας στους δυνητικούς πελάτες.
#6 Δημιουργήστε ένα σχέδιο μάρκετινγκ
Αναπτύξτε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μάρκετινγκ (marketing plan) που περιγράφει τις στρατηγικές σας για την προσέγγιση του κοινού-στόχου σας, συμπεριλαμβανομένης της διαφήμισης, των δημόσιων σχέσεων, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του μάρκετινγκ περιεχομένου. Φροντίστε να διαθέσετε έναν προϋπολογισμό για κάθε τακτική μάρκετινγκ και να παρακολουθείτε την απόδοση της επένδυσης (ROI).
#7 Περιγράψτε το επιχειρησιακό σας σχέδιο
Περιγράψτε λεπτομερώς τις καθημερινές λειτουργίες της επιχείρησής σας, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού, του εξοπλισμού, της διαχείρισης αποθεμάτων και των διαδικασιών ελέγχου ποιότητας. Αυτή η ενότητα θα πρέπει να παρέχει μια σαφή κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της επιχείρησής σας και των πόρων που απαιτούνται για την υποστήριξή της.
#8 Προετοιμάστε οικονομικές προβλέψεις
Αναπτύξτε ρεαλιστικές οικονομικές προβλέψεις, συμπεριλαμβανομένων πρόβλεψης πωλήσεων, κατάστασης ταμειακών ροών, κατάστασης αποτελεσμάτων χρήσης και ισολογισμού. Αυτές οι προβλέψεις θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε την οικονομική βιωσιμότητα της επιχείρησής σας και να εντοπίσετε πιθανές ανάγκες χρηματοδότησης.
#9 Προσδιορίστε τους κινδύνους και τα σχέδια έκτακτης ανάγκης
Αξιολογήστε τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει η επιχείρησή σας, όπως οικονομικές υφέσεις, διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού ή αλλαγές στους κανονισμούς. Αναπτύξτε σχέδια έκτακτης ανάγκης για τον μετριασμό αυτών των κινδύνων και τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας της επιχείρησής σας.
#10 Επανεξέταση και αναθεώρηση
Να επανεξετάζετε και να επικαιροποιείτε συνεχώς το business plan σας για να διασφαλίζετε ότι παραμένει σχετικό και ακριβές. Καθώς η επιχείρησή σας αναπτύσσεται και εξελίσσεται, το σχέδιό σας θα πρέπει να αντικατοπτρίζει αυτές τις αλλαγές και να χρησιμεύει ως οδικός χάρτης για τη μελλοντική επιτυχία.
Εν κατακλείδι
Αναφερθήκαμε στον ορισμό του Business Plan. Επίσης είδαμε αναλυτικά 10 tips με τα οποία μπορείτε να δημιουργήσετε και εσείς ένα καλό business plan για να βοηθήσετε την επιχείρηση σας.
Διαβάστε επίσης – Πως θα δημιουργήσεις ένα Pitch Deck σε 5 βήματα