Η παραδοσιακή 8ωρη εργασία ήταν το πρότυπο στον κόσμο των επιχειρήσεων για δεκαετίες, αλλά πρόσφατες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η 6ωρη εργασία μπορεί να είναι πιο επωφελής τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις εταιρείες.
Με την εξέταση των επιστημονικών στοιχείων και των αποδεδειγμένων πλεονεκτημάτων, το παρόν άρθρο θα παράσχει πληροφορίες σχετικά με το γιατί οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο υιοθέτησης της 6ωρης εργασίας!
Επίσης θα αναφερθούμε στην πρώτη ελληνική εταιρεία που εφάρμοσε το συγκεκριμένο σύστημα.
6ωρη εργασία – Τι λέει η επιστήμη
#1 Αυξημένη παραγωγικότητα
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 που διεξήχθη από τη σουηδική κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι που εργάζονταν έξι ώρες την ημέρα παρουσίασαν αύξηση της παραγωγικότητας κατά 25% σε σύγκριση με εκείνους που εργάζονταν τις συνήθεις οκτάωρες ημέρες.
Η μελέτη αυτή έδειξε ότι οι εργαζόμενοι που εργάζονταν με μικρότερο ωράριο ήταν πιο συγκεντρωμένοι και αποδοτικοί, καθώς είχαν περισσότερο χρόνο για να επαναφορτιστούν και να αφιερώσουν σε προσωπικές δραστηριότητες.
#2 Ενισχυμένη δημιουργικότητα
Μελέτη του Harvard Business Review διαπίστωσε ότι το να επιτρέπεται στους εργαζομένους να έχουν περισσότερο χρόνο ανάπαυσης οδήγησε σε αύξηση της δημιουργικής σκέψης και της επίλυσης προβλημάτων.
Όταν οι εργαζόμενοι έχουν χρόνο να χαλαρώσουν και να επαναφορτιστούν, το μυαλό τους είναι πιο πιθανό να κάνει συνδέσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε καινοτόμες ιδέες και λύσεις.
#3 Μείωση του άγχους και της επαγγελματικής εξουθένωσης
Έρευνα της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας δείχνει ότι οι πολλές ώρες εργασίας αυξάνουν τον κίνδυνο άγχους και επαγγελματικής εξουθένωσης, οδηγώντας σε χαμηλότερη ικανοποίηση από την εργασία και μειωμένη παραγωγικότητα.
Από την άλλη πλευρά, η 6ωρη εργασία στους εργαζόμενους να διατηρούν μια υγιέστερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, μειώνοντας την πιθανότητα επαγγελματικής εξουθένωσης και οδηγώντας σε ένα πιο ευτυχισμένο, πιο αφοσιωμένο εργατικό δυναμικό.
#4 Διατήρηση των εργαζομένων
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Human Resource Management διαπίστωσε ότι οι εταιρείες που προσφέρουν μικρότερες εργάσιμες ημέρες παρουσίασαν χαμηλότερα ποσοστά εναλλαγής εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι ήταν πιο ικανοποιημένοι από την εργασία τους, γεγονός που οδήγησε σε αυξημένη αφοσίωση και μείωση του κόστους που συνδέεται με την πρόσληψη και την εκπαίδευση νέου προσωπικού.
#5 Οφέλη για την υγεία
Έρευνα από το University College London μάλιστα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που εργάζονται πολλές ώρες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων προβλημάτων υγείας.
Με την υιοθέτηση της 6ωρης εργασίας, οι εταιρείες μπορούν να βοηθήσουν τους υπαλλήλους τους να ζουν πιο υγιεινά, μειώνοντας τις απουσίες και βελτιώνοντας τη συνολική ευεξία.
KRS – Η εταιρεία που έφερε την 6ωρη εργασία στην Ελλάδα
Η λογιστική εταιρεία της KRS δοκίμασε την 6ωρη εργασία για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2021. Αρχικά, το 6ωρο πρόγραμμα εφαρμόστηκε κάθε Παρασκευή στην εταιρία. Ωστόσο, οι προετοιμασίες για τη μετάβαση σε αυτόν τον νέο τρόπο λειτουργίας ξεκίνησαν ήδη από το 2019.
Η 6ωρη εργασία εφαρμόζεται όλες τις μέρες, στην εταιρεία, από την 1 Ιανουαρίου του 2022 (1/1/2022).
Μέσω του πειράματος του 6ωρου, η ομάδα της KRS ανακάλυψε πως δουλεύοντας λιγότερο, αλλά με μεγαλύτερη συγκέντρωση, μπορεί να αποδώσει πολύ περισσότερο, και να εργαστεί πιο αποτελεσματικά.
Η ιστορία του 6ωρου μπορεί να αποτελέσει το success story για πολλές ακόμα εταιρείες που θέλουν να ακολουθήσουν τον δρόμο που πάλεψε για να δημιουργήσει, η εταιρεία του Κωνσταντίνου Ράικου, CEO και Founder της KRS.
Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την KRS και την 6ωρη εργασία, διαβάστε εδώ.
Εν κατακλείδι
Τα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν την 6ωρη εργάσιμη ημέρα είναι αδιάσειστα.
Οι εταιρείες που υιοθετούν την 6ωρη εργασία μπορούν να απολαμβάνουν αυξημένη παραγωγικότητα, ενισχυμένη δημιουργικότητα, μειωμένο άγχος και εξουθένωση, βελτιωμένη διατήρηση των εργαζομένων και καλύτερη υγεία των εργαζομένων.
Με την υιοθέτηση αυτής της αλλαγής, οι επιχειρήσεις μπορούν να προωθήσουν ένα υγιέστερο, πιο παραγωγικό εργασιακό περιβάλλον που τελικά οδηγεί στην ανάπτυξη και την επιτυχία.
Διαβάστε επίσης – SERPs: Τι είναι και γιατί έχουν σημασία