Το Instagram θέλει να χρησιμοποιήσει AI για να σας πει αν μια εικόνα είναι πραγματική ή “ψεύτικη

Η ενασχόληση της Meta με την Τεχνητή Νοημοσύνη ήταν ως επί το πλείστον παρασκηνιακή, σε αντίθεση με εταιρείες όπως η Microsoft και η Google, οι οποίες έχουν δημιουργήσει εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης που χρησιμοποιούνται άμεσα ή είναι ωφέλιμα για τους χρήστες. Φαίνεται όμως ότι η Meta μετατοπίζει την προσέγγισή της σε πιο άμεσες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Ο Alessandro Paluzzi, ένας αντίστροφος μηχανικός, πρότεινε πρόσφατα ότι το Instagram (που ανήκει στη Meta) μπορεί σύντομα να εισαγάγει μια λειτουργία που θα ενημερώνει τους χρήστες εάν μια εικόνα έχει δημιουργηθεί με τη χρήση AI.

Ο Paluzzi αποκάλυψε στιγμιότυπα οθόνης που εμφανίζουν ετικέτες που προσδιορίζουν αν μια εικόνα έχει παραχθεί με εργαλεία δημιουργικής AI. Ορισμένες από αυτές τις ετικέτες περιλαμβάνουν δηλώσεις όπως: “Ο δημιουργός ή η Meta δήλωσε ότι αυτό το περιεχόμενο δημιουργήθηκε ή επεξεργάστηκε με AI” και άλλες προσδιορίζουν συγκεκριμένα αν το περιεχόμενο δημιουργήθηκε από το AI της Meta. Μια άλλη ετικέτα τονίζει ότι το περιεχόμενο που δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη συνήθως επισημαίνεται για εύκολη αναγνώριση.

Η κίνηση αυτή ευθυγραμμίζεται με την πρόσφατη συνάντηση της Meta με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Kamala Harris, όπου η εταιρεία ήταν μεταξύ επτά μεγάλων εταιρειών που δεσμεύτηκαν να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη με υπευθυνότητα και να προστατεύουν τα συμφέροντα των χρηστών. Ένα από τα μέτρα που συμφωνήθηκαν ήταν η υδατογράφηση του περιεχομένου που δημιουργείται με τεχνητή νοημοσύνη για να αποσαφηνιστεί η προέλευσή του.

Αυτό που κάνει τη Meta να ξεχωρίζει στην προσέγγισή της για την ΤΝ, και σε αντίθεση με οργανισμούς όπως η Google και το OpenAI, είναι η απόφασή της να καταστήσει τα εργαλεία ΤΝ ανοιχτού κώδικα. Αυτό επιτρέπει στους προγραμματιστές και τις εταιρείες να αντιγράφουν, να τροποποιούν ή να επαναχρησιμοποιούν αυτά τα εργαλεία για τους σκοπούς τους. Τον Φεβρουάριο του 2023, η Meta ανακοίνωσε ότι το LLaMA (Large Language Model Meta AI) θα είναι προσβάσιμο σε διάφορες οντότητες, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών φορέων, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και ερευνητικών εργαστηρίων της βιομηχανίας. Η προσέγγιση της Meta για την ΤΝ περιλαμβάνει επίσης μια συνεργασία με τη Microsoft, υπογραμμίζοντας περαιτέρω τη δέσμευσή της να επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής και τη διαθεσιμότητα της τεχνολογίας ΤΝ.

Η εξελισσόμενη προσέγγιση της Meta για την ΤΝ και η προθυμία της να διαθέσει τα εργαλεία της σε ανοικτό κώδικα αντιπροσωπεύουν μια μοναδική κατεύθυνση στο τεχνολογικό τοπίο. Αυτή η στροφή όχι μόνο προάγει τη θέση της Meta στον τομέα της ΤΝ, αλλά δημιουργεί επίσης νέες ευκαιρίες και πιθανές προκλήσεις.

Η συνεργασία μεταξύ της Meta και του Instagram για την επισήμανση του περιεχομένου που παράγεται από AI μπορεί να ενισχύσει τη διαφάνεια και να ενημερώσει τους χρήστες σχετικά με τη φύση του περιεχομένου που βλέπουν. Αυτό ευθυγραμμίζεται με την αυξανόμενη ζήτηση για αυθεντικότητα και ηθική χρήση της ΤΝ σε διάφορες πλατφόρμες. Ωστόσο, η εν λόγω επισήμανση θα μπορούσε να εγείρει ερωτήματα σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής, την ακρίβεια της ανίχνευσης και το ενδεχόμενο κακής χρήσης ή λανθασμένης επισήμανσης.

Η ανοικτή διάθεση εργαλείων ΤΝ όπως το LLaMA φέρει επίσης μικτές επιπτώσεις. Από τη μία πλευρά, εκδημοκρατίζει την πρόσβαση σε προηγμένες τεχνολογίες ΤΝ, προωθώντας δυνητικά την καινοτομία και τη συνεργασία σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων του ακαδημαϊκού χώρου, της κυβέρνησης και της ιδιωτικής βιομηχανίας. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να οδηγήσει σε ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια, τον ποιοτικό έλεγχο και το ενδεχόμενο αυτά τα εργαλεία να χρησιμοποιηθούν ανεύθυνα ή ανήθικα.

Επιπλέον, η συνεργασία της Meta με τη Microsoft υπογραμμίζει την τάση για στρατηγικές συνεργασίες μεταξύ τεχνολογικών κολοσσών για την αξιοποίηση της συνδυασμένης τεχνογνωσίας και των πόρων. Τέτοιου είδους συνεργασίες μπορούν να επιταχύνουν την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και την ενσωμάτωσή τους σε διάφορες εφαρμογές, από πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έως επιχειρηματικές λύσεις.

Καθώς η Meta συνεχίζει να επεκτείνει το αποτύπωμά της στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, οι πρωτοβουλίες αυτές είναι πιθανό να παρακολουθούνται στενά από τους εμπειρογνώμονες του κλάδου, τις ρυθμιστικές αρχές και το ευρύ κοινό. Τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών θα μπορούσαν να διαμορφώσουν όχι μόνο το μέλλον της Meta, αλλά και να επηρεάσουν τις ευρύτερες τάσεις στην ανάπτυξη, τη διακυβέρνηση και τη δεοντολογία της ΤΝ. Η στρατηγική της εταιρείας φαίνεται έτοιμη να διευρύνει τα όρια, προσκαλώντας τόσο την προσδοκία όσο και τον έλεγχο, καθώς εξερευνά αχαρτογράφητα εδάφη στο διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης.

Διαβάστε επίσης – Τι μας μαθαίνει το “Μπράβο της Φάλαινας”; 

Ακολούθησε μας στο FacebookInstagram και Twitter

More from author

Απάντηση

Related posts

Latest posts

5 είδη επιχειρήσεων που δεν υπάρχουν πλέον

Το επιχειρηματικό τοπίο βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη, διαμορφωμένο από τις τεχνολογικές εξελίξεις, τις οικονομικές αλλαγές και τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών. Καθώς νέοι κλάδοι...

Γιατί το να δουλεύετε γρήγορα είναι το συστατικό της επιτυχίας;

Η ικανότητα να δουλεύετε γρήγορα έχει γίνει καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη επιτυχίας σε διάφορες πτυχές της ζωής. Είτε πρόκειται για τον επιχειρηματικό κόσμο,...

Ποια πόλη στην αρχαία Ελλάδα ήταν το κέντρο της επιχειρηματικότητας;

Η Αρχαία Ελλάδα, που συχνά εξυμνείται ως το λίκνο του δυτικού πολιτισμού, φιλοξενούσε πολυάριθμες πόλεις-κράτη, η καθεμία με μοναδικά πολιτιστικά, πολιτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά....

Want to stay up to date with the latest news?

We would love to hear from you! Please fill in your details and we will stay in touch. It's that simple!

Αρέσει σε %d bloggers: