Η Τράπεζα της Αγγλίας ετοιμάζει την τελευταία ίσως αύξηση των επιτοκίων της

Η Τράπεζα της Αγγλίας είναι έτοιμη να αυξήσει για άλλη μια φορά τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα, ολοκληρώνοντας ενδεχομένως μία από τις πιο αξιοσημείωτες φάσεις σύσφιξης του περασμένου αιώνα, ιδίως καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες σχετικά με την επιβράδυνση της οικονομίας.

Από τους 65 οικονομολόγους που ερωτήθηκαν πρόσφατα από το Reuters, σχεδόν όλοι αναμένουν ότι η BoE θα αυξήσει το τραπεζικό επιτόκιο στο 5,5% από το τρέχον 5,25% έως την Πέμπτη, ένα επιτόκιο που δεν έχει παρατηρηθεί από το 2007.

Ενώ οι ειδικοί της χρηματοπιστωτικής αγοράς εμφανίζονται κάπως λιγότερο σίγουροι από τους οικονομολόγους – με τα πρόσφατα συμβόλαια μελλοντικών επιτοκίων να δείχνουν μόλις 25% πιθανότητα η τράπεζα να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια – το επικρατούν κλίμα υποδηλώνει ότι η σειρά αυξήσεων των επιτοκίων που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2021 μπορεί σύντομα να τερματιστεί.

Εάν το τραπεζικό επιτόκιο ανέλθει στο 5,5% από το αρχικό 0,1%, αυτό θα το τοποθετούσε ως την τέταρτη σημαντικότερη ανοδική προσαρμογή των βρετανικών επιτοκίων τα τελευταία 100 χρόνια. Αυτό έρχεται μόνο μετά τις σημαντικές αυξήσεις που παρατηρήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και τόσο στις αρχές όσο και στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Ιστορικά, τέτοιες ταχείες και σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων ακολουθήθηκαν από υφέσεις. Το μοτίβο αυτό δεν διέφυγε της προσοχής της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (MPC), ιδίως δεδομένου ότι ο πλήρης οικονομικός αντίκτυπος των 14 προηγούμενων αυξήσεων των επιτοκίων της δεν έχει διαπεράσει πλήρως την ευρύτερη οικονομία.

More from author

Απάντηση

Related posts

Latest posts

10 κατηγορίες e-commerce και πως θα τις αξιοποιήσετε

Το e-commerce (ηλεκτρονικό εμπόριο) έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο ψωνίζουμε, προσφέροντας ένα τεράστιο φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών που καλύπτουν σχεδόν κάθε...

Πως μπορείτε να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του προϊστάμενου σας

Η εμπιστοσύνη είναι θεμελιώδης πτυχή κάθε επαγγελματικής σχέσης, ειδικά αυτής που έχετε με το προϊστάμενο σας. Το να κερδίζετε την εμπιστοσύνη των προϊσταμένων σας...

Πόσο εύκολο είναι να πείσεις έναν επενδυτή;

Το να πείσετε έναν επενδυτή να χρηματοδοτήσει την επιχείρησή σας ή το έργο σας είναι μια δύσκολη αλλά ουσιαστική πτυχή της επιχειρηματικότητας. Η διαδικασία...

Want to stay up to date with the latest news?

We would love to hear from you! Please fill in your details and we will stay in touch. It's that simple!

Αρέσει σε %d bloggers: