Η τεχνητή νοημοσύνη προβλέπει τις μυρωδιές των χημικών ουσιών από τις δομές τους

Έχει αναπτυχθεί ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να προβλέψει πώς θα μυρίζουν ορισμένες ενώσεις εξετάζοντας απλώς τις μοριακές τους διαμορφώσεις. Είναι εντυπωσιακό ότι οι προβλέψεις του συχνά ευθυγραμμίζονται με εκείνες που γίνονται από ειδικούς.

Το σύστημα αυτό αναπτύχθηκε από μια ομάδα επιστημόνων με στόχο να καταγράψει τις μυρωδιές, όπως “φρουτώδεις” ή ” χορτώδεις”, που συνδέονται με διάφορες χημικές ενώσεις. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία νέων συνθετικών αρωμάτων και την εμβάθυνση της κατανόησης του τρόπου με τον οποίο ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται τις μυρωδιές.

Το μοναδικό μονοπάτι της όσφρησης

Σε αντίθεση με άλλες αισθήσεις, τα οσφρητικά δεδομένα ταξιδεύουν απευθείας από τα ρουθούνια μας στους κόμβους μνήμης και συναισθημάτων του εγκεφάλου, παρακάμπτοντας τις ενδιάμεσες περιοχές. Αυτή η άμεση σύνδεση εξηγεί γιατί συγκεκριμένες μυρωδιές μπορούν να προκαλέσουν ισχυρές, ζωντανές αναμνήσεις.

Ο δρ Alexander Wiltschko, νευροβιολόγος, τόνισε την ιδιαιτερότητα της οσφρητικής αίσθησης. Η νεοσύστατη επιχείρησή του, η Osmo, που προέρχεται από την Google Research στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, έχει ως αποστολή τη δημιουργία νέων αρωματικών μορίων.

Σύνδεση δομής και αρώματος

Στην Osmo, η ομάδα του Wiltschko κατασκεύασε μια τεχνητή νοημοσύνη, συγκεκριμένα ένα νευρωνικό δίκτυο, για να αντιστοιχίσει μια οσμή με έναν ή περισσότερους από 55 περιγραφικούς όρους, όπως “μοσχοβολιστός” ή “φρουτώδης”. Αυτή η ΤΝ ανέλαβε να χαρακτηρίσει τις μυρωδιές περίπου 5.000 τέτοιων ενώσεων, ενώ παράλληλα μελέτησε τη χημική τους σύσταση για να αποκαλύψει τυχόν συνδέσεις μεταξύ δομής και αρώματος.

Το σύστημα διέκρινε περίπου 250 συσχετίσεις μεταξύ ορισμένων μοριακών προτύπων και συγκεκριμένων οσμών. Τα δεδομένα αυτά ενσωματώθηκαν στη συνέχεια σε έναν κύριο χάρτη οσμών (POM), στον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη μπορούσε να ανατρέξει για να προβλέψει την οσμή άγνωστων μορίων.

Για την αξιολόγηση της ακρίβειας του POM, 15 άνθρωποι εκπαιδεύτηκαν να συνδέουν συγκεκριμένες μυρωδιές με το σύνολο περιγραφών της ΤΝ. Στη συνέχεια, η ομάδα εισήγαγε διάφορες συνθετικές μυρωδιές τόσο στην ΤΝ όσο και στους ανθρώπινους συμμετέχοντες. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι προβλέψεις της ΤΝ αντανακλούσαν στενά τη συναίνεση μεταξύ των ανθρώπινων συμμετεχόντων, συχνά ξεπερνώντας ακόμη και την ατομική ανθρώπινη ακρίβεια.

Διαβάστε επίσης – Τι είναι το burnout και τι πρέπει να προσέξετε;

Ακολούθησε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

More from author

Related posts

spot_img

Latest posts

Η ΕΚΤΕΡ υπογράφει σύμβαση για ανέργεση μουσικού σχολείου

Η ΕΚΤΕΡ υπέγραψε χτες, 28/11, σύμβαση με τον Δήμο της Κορίνθου για ανέργεση μουσικού σχολείου. Η σύμβαση που υπογράφτηκε ανέρχεται στα 7,551 εκατ. ευρώ....

Η Hewlett Packard Enterprise ανακοίνωσε τα καθαρά κέρδη της

Η τεχνολογική εταιρεία Hewlett Packard Enterprise προέβει σε ανακοίνωσει των κερδών και των εσόδων της. Συγκεκριμένα, η εταιρεία Hewlett Packard Enterprise σημείωσε καθαρά κέρδη...

Το μεγαλύτερο Zara έρχεται στην Ελλάδα

Η Inditex, στην οποία ανήκουν τα brands Zara, Zara Home, Massimo Dutti, Pull & Bear, Stradivarius, Oysho και Bershka και Uterque, το Φεβρουάριο θα...

Κάνε εγγραφή για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις!

Κάνε εγγραφή και γίνε μέλος της μεγαλύτερης επιχειρηματικής κοινότητας στην Ελλάδα!

Αρέσει σε %d bloggers: