Η εταιρεία φαίνεται να βρίσκεται σε φάση διακοπής ορισμένων προϊόντων λογισμικού. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, η Microsoft ανακοίνωσε απροσδόκητα τη διακοπή του Visual Studio για Mac. Αυτό ήρθε λίγο μετά την αποκάλυψη μιας σειράς χαρακτηριστικών που θα καταργηθούν σταδιακά στο Microsoft Edge και περίπου την ίδια στιγμή που η Google ανακοίνωσε το τέλος της συνδρομής Pixel Pass. Τώρα, η Microsoft αποφάσισε επίσης να καταργήσει σταδιακά το WordPad για τα Windows.
Όπως εντοπίστηκε από το Neowin, η Microsoft τροποποίησε διακριτικά ένα έγγραφο υποστήριξης, υποδεικνύοντας ότι το ταξίδι του WordPad με τα Windows φτάνει στο τέλος του. Αν και οι ενημερώσεις για την εφαρμογή θα σταματήσουν, επιβεβαιώνεται η πλήρης αφαίρεσή της από μια επερχόμενη έκδοση του λειτουργικού συστήματος. Αν και το ακριβές χρονοδιάγραμμα αυτής της αλλαγής παραμένει άγνωστο, η Microsoft συνιστά στους χρήστες που εργάζονται με μορφές αρχείων πλούσιου κειμένου, όπως .doc και .rtf, να μεταβούν στο Microsoft Word. Για όσους εργάζονται με αρχεία απλού κειμένου (.txt), η εταιρεία προτείνει τη χρήση του Notepad.
Ο αντίκτυπος αυτής της απόφασης στην ευρύτερη βάση χρηστών των Windows παραμένει αβέβαιος. Ωστόσο, η Microsoft επισημαίνει ότι υπάρχουν πολυάριθμες εναλλακτικές λύσεις του WordPad. Παρόλα αυτά, το WordPad έχει ιστορική σημασία, καθώς παρουσιάστηκε με τα Windows 95, μαζί με την εναρκτήρια έκδοση του Internet Explorer. Το πρόγραμμα αυτό διαδέχθηκε το Microsoft Write ως το προεπιλεγμένο εργαλείο επεξεργασίας κειμένου στα Windows πριν από σχεδόν 30 χρόνια.
Παρά κάποιες μικρές ενημερώσεις κατά τη διάρκεια της ζωής του, το WordPad έχει σε μεγάλο βαθμό ξεπεραστεί, ειδικά σε σύγκριση με τις πιο προηγμένες επιλογές λογισμικού που είναι διαθέσιμες σήμερα. Ενώ κάποτε εξυπηρετούσε τους χρήστες που αναζητούσαν έναν επεξεργαστή κειμένου χωρίς κόστος, ο οποίος μπορούσε να διαχειριστεί μορφές πλούσιου κειμένου, οι σημερινοί χρήστες έχουν πρόσβαση σε δωρεάν διαδικτυακές εφαρμογές του Office στο σύννεφο. Για όσους προτιμούν τις εφαρμογές που αποθηκεύονται απευθείας στις συσκευές τους, οι πλατφόρμες ανοιχτού κώδικα όπως το LibreOffice παραμένουν μια βιώσιμη εναλλακτική λύση.
Διαβάστε επίσης – Πόσο εύκολο είναι να ιδρύσει κανείς μία startup σε σύγκριση με το 2000;