Google: Λανσάρει ένα text-to-music AI

Η Google λάνσαρε ένα νέο εργαλείο βασισμένο στην Τεχνητή Νοημοσύνη με την ονομασία MusicLM, το οποίο μετατρέπει τις προτροπές κειμένου σε μουσική. Αυτό το εργαλείο, το οποίο είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο, το Android και το iOS μέσω της εφαρμογής AI Test Kitchen, επιτρέπει στους χρήστες να εισάγουν φράσεις όπως “soulful jazz για ένα δείπνο” ή “δημιουργήστε έναν industrial techno ήχο που είναι υπνωτιστικός” και το εργαλείο θα δημιουργήσει πολλαπλές εκδοχές ενός τραγουδιού.

Το MusicLM δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να καθορίζουν στοιχεία όπως “ηλεκτρονικά” ή “κλασικά” όργανα, ή ακόμη και το “vibe, τη διάθεση ή το συναίσθημα” που θέλουν να αποτυπώσουν, προκειμένου να βελτιώσουν τις συνθέσεις που παράγει η τεχνητή νοημοσύνη.

Σε ένα ακαδημαϊκό έγγραφο που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο, η Google είχε κάνει μια προεπισκόπηση του MusicLM, αλλά δήλωσε ότι δεν υπήρχαν “άμεσα σχέδια” για την κυκλοφορία του. Οι συν-συγγραφείς της εργασίας τόνισαν πολλά ηθικά ζητήματα που θέτει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης όπως το MusicLM, ένα από τα οποία είναι η τάση του να χρησιμοποιεί υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα από τα δεδομένα εκπαίδευσης στη μουσική που παράγει.

Παρ’ όλα αυτά, η Google έχει περάσει τους τελευταίους μήνες συνεργαζόμενη με μουσικούς και διεξάγοντας εργαστήρια για να διερευνήσει πώς αυτή η τεχνολογία μπορεί να ενισχύσει τη δημιουργική διαδικασία. Ένα αποτέλεσμα είναι ότι η έκδοση του MusicLM που είναι επί του παρόντος διαθέσιμη στην AI Test Kitchen δεν παράγει μουσική που περιλαμβάνει συγκεκριμένους καλλιτέχνες ή φωνητικά.

Ωστόσο, οι ευρύτερες προκλήσεις που σχετίζονται με τη δημιουργική μουσική δεν αναμένεται να επιλυθούν εύκολα.

Το 2020, η δισκογραφική εταιρεία του Jay-Z ξεκίνησε απεργίες πνευματικών δικαιωμάτων εναντίον ενός καναλιού στο YouTube με την ονομασία Vocal Synthesis, το οποίο χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσει διασκευές τραγουδιών όπως το “We Didn’t Start the Fire” του Billy Joel με τη φωνή του Jay-Z. Παρόλο που το YouTube αφαίρεσε αρχικά τα βίντεο, τα επανέφερε αργότερα αφού διαπίστωσε ότι τα αιτήματα κατάργησης ήταν “ελλιπή”. Εν τω μεταξύ, τα τραγούδια που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη και μιμούνται αυθεντικούς ήχους έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα, οδηγώντας σε διαμάχες για τα πνευματικά δικαιώματα με τις μουσικές εταιρείες. Σε μια πρόσφατη περίπτωση, το Spotify αφαίρεσε δεκάδες χιλιάδες τραγούδια που δημιουργήθηκαν με τεχνητή νοημοσύνη από τη νεοσύστατη εταιρεία Boomy μετά από καταγγελία της Universal Music Group.

Ένα whitepaper του Eric Sunray, που τώρα είναι ασκούμενος νομικός στην Ένωση Εκδοτών Μουσικής, υποστηρίζει ότι οι AI generators μουσικής όπως η MusicLM παραβιάζουν τα πνευματικά δικαιώματα της μουσικής δημιουργώντας “συνεκτικές ηχητικές ταπετσαρίες” από τα έργα που προσλαμβάνουν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, παραβιάζοντας έτσι το δικαίωμα αναπαραγωγής του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτή η μέθοδος εκπαίδευσης, όπου η τεχνητή νοημοσύνη όπως η MusicLM “μαθαίνει” από την υπάρχουσα μουσική για να παράγει παρόμοια αποτελέσματα, αποτελεί σημείο διαφωνίας μεταξύ των καλλιτεχνών.

Διαβάστε επίσης – Ο Κωνσταντίνος Ράικος και η Ντόρα Αγγελοπούλου μίλησαν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 

Ακολούθησε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Απάντηση

More from author

Related posts

spot_img

Latest posts

Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας: Έκδοση πράσινων ομολόγων

Σε έκδοση πράσινων ομολόγων της τάξεως των 50 δισεκατομμυρίων γιουάν προχώρησε η Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας (ICBC). Τα ομόλογα αυτά έχουν σκοπό...

Κίνα: Υποχώρηση πληθωρισμού κατά το μήνα Νοέμβριο

Κατά το μήνα Νοέμβριο υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Κίνα. Ο ρυθμός της υποχώρησης αυτής αποτελεί τον ταχύτερο των τελευταίων τριών ετών στην Κίνα. Σε...

Ενεργοποίηση για το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας

Έπειτα από την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση ενεργοποιείτε το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας με προϋπολογισμό που αγγίζει...

Κάνε εγγραφή για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις!

Κάνε εγγραφή και γίνε μέλος της μεγαλύτερης επιχειρηματικής κοινότητας στην Ελλάδα!

%d