Απεργία – Υπάρχει απώλεια μισθού;

Τι ισχύει στην περίπτωση απεργίας; Θα υπάρξει κάποια απώλεια στο μισθό του εργαζομένου, και αν ναι πόση θα είναι αυτή και τι συνέπειες θα υπάρξουν; Στο σημερινό άρθρο θα ασχοληθούμε με τις εξής θεματικές:

Τι είναι απεργία;

Η απεργία είναι μια συλλογική δράση που αναλαμβάνεται από μια ομάδα εργαζομένων, που συχνά ανήκουν σε ένα εργατικό συνδικάτο, για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για ορισμένες πτυχές της απασχόλησής τους, όπως οι συνθήκες εργασίας, οι μισθοί ή τα επιδόματα.

Επιλέγοντας να μην εκτελέσουν τα εργασιακά τους καθήκοντα, οι εργαζόμενοι στοχεύουν να επηρεάσουν την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης του εργοδότη τους, ενθαρρύνοντας τις διαπραγματεύσεις για τη βελτίωση των όρων απασχόλησής τους.

Οι απεργίες αποτελούν σημαντική πτυχή των εργασιακών σχέσεων σε όλη την ιστορία και έχουν οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στον εργασιακό χώρο. Πολλές χώρες αναγνωρίζουν το δικαίωμα στην απεργία ως νόμιμο και ουσιαστικό στοιχείο μιας ισορροπημένης σχέσης εργοδότη-εργαζομένων.

Θα πληρωθώ τον μισθό μου σε περίπτωση που απεργήσω;

Στην περίπτωση που ένας εργαζόμενος αποφασίσει να απεργήσει, δεν θα λάβει τον μισθό του για την ημέρα που διακόπτει την εργασία του. Αυτό συμβαίνει καθώς η σχέση μεταξύ του εργαζόμενου και του εργοδότη, καθώς και η σχέση ανάμεσα στην εργασία και τον μισθό, είναι αμοιβαία. Όταν ο εργαζόμενος επιλέγει να μην παρέχει την εργασία του, ο εργοδότης δεν υποχρεούται να τον αμείβει γι’ αυτήν.

Συνοπτικά, ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να παρακρατήσει από το μισθό του εργαζόμενου το ποσό που αντιστοιχεί στις ημέρες ή τις ώρες που ο εργαζόμενος δεν έχει εργαστεί λόγω απεργίας. Στην περίπτωση που ο εργαζόμενος διακόπτει την εργασία του για λίγες ώρες, ο εργοδότης παρακρατεί μόνο το ποσό του μισθού που αντιστοιχεί στις ώρες που δεν έχει εργαστεί. Σε αυτή την περίπτωση, ο εργοδότης κάνει παρακράτηση μόνο στα αντίστοιχα ωρομίσθια.

Για να μάθεις περισσότερα σχετικά με την απεργία αλλά και τι συμβαίνει στην περίπτωση που μία απεργία είναι νόμιμη, μπες στη σελίδα του λογιστικού γραφείου της KRS ή διάβασε το σχετικό άρθρο εδώ.

Διάβασε επίσης – Agritech – Τι είναι και ποιο είναι το μέλλον της; 

Ακολούθησε μας στο Facebook, linkedin και Twitter

Απάντηση

More from author

Related posts

spot_img

Latest posts

Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας: Έκδοση πράσινων ομολόγων

Σε έκδοση πράσινων ομολόγων της τάξεως των 50 δισεκατομμυρίων γιουάν προχώρησε η Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας (ICBC). Τα ομόλογα αυτά έχουν σκοπό...

Κίνα: Υποχώρηση πληθωρισμού κατά το μήνα Νοέμβριο

Κατά το μήνα Νοέμβριο υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Κίνα. Ο ρυθμός της υποχώρησης αυτής αποτελεί τον ταχύτερο των τελευταίων τριών ετών στην Κίνα. Σε...

Ενεργοποίηση για το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας

Έπειτα από την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση ενεργοποιείτε το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας με προϋπολογισμό που αγγίζει...

Κάνε εγγραφή για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις!

Κάνε εγγραφή και γίνε μέλος της μεγαλύτερης επιχειρηματικής κοινότητας στην Ελλάδα!

%d