2 Νοεμβρίου 2023: Παγκόσμια ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού

Στη σύγχρονη εποχή, η μάστιγα του εκφοβισμού έχει κάνει μετάσταση πέρα από τους τέσσερις τοίχους των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος στα ψηφιακά πεδία. Ο διαδικτυακός εκφοβισμός έχει γίνει προέκταση του παραδοσιακού bullying, θολώνοντας τα όρια μεταξύ του φυσικού και του εικονικού κόσμου. Οι συνέπειες αυτών των ενεργειών είναι εκτεταμένες, επηρεάζοντας την ψυχική υγεία, την αυτοεκτίμηση και τη συνολική ευημερία των νεαρών μυαλών που υπόκεινται σε τέτοια βασανιστήρια. Αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα και την εκτεταμένη επικράτηση αυτού του ζητήματος, έχει αναζωπυρωθεί μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, τόσο σε φυσικό όσο και σε διαδικτυακό επίπεδο.

Η Διεθνής Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, συμπεριλαμβανομένου του διαδικτυακού εκφοβισμού, που γιορτάζεται την πρώτη Πέμπτη του Νοεμβρίου κάθε έτους, αποτελεί το σημείο αναφοράς γύρω από το οποίο περιστρέφονται οι παγκόσμιες προσπάθειες για τον περιορισμό του εκφοβισμού.

Η 2α Νοεμβρίου 2023 σηματοδοτεί αυτή τη σημαντική ημέρα, με το ηχηρό θέμα “Κανένα μέρος για φόβο: τερματισμός της σχολικής βίας για καλύτερη ψυχική υγεία και μάθηση”. Το θέμα συμπυκνώνει την ουσία της πρωτοβουλίας – την προαγωγή ενός ασφαλούς, φροντιστικού περιβάλλοντος που ευνοεί την ψυχική υγεία και τη μάθηση.

Η απειλή του σχολικού εκφοβισμού ξεπερνά τα γεωγραφικά και πολιτισμικά όρια, επηρεάζοντας σημαντικό αριθμό παιδιών και εφήβων σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για μια κακοδαιμονία που διεισδύει στην ιερότητα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, υπονομεύοντας το ήθος της μάθησης, της συντροφικότητας και της προσωπικής ανάπτυξης. Οι επιπτώσεις επεκτείνονται πέρα από την άμεση αγωνία, επηρεάζοντας την υγεία, την εκπαίδευση και τη συνολική ευημερία των θυμάτων.

Τα κράτη μέλη της UNESCO έχουν συσπειρωθεί για να υπογραμμίσουν τη σημασία της άμεσης αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος. Καθορίζοντας την πρώτη Πέμπτη του Νοεμβρίου κάθε έτους ως ημέρα ευαισθητοποίησης και δράσης κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, καθόρισαν μια παγκόσμια ατζέντα με στόχο την εξάλειψη αυτής της απειλής. Η πρωτοβουλία αυτή υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης των εταιρικών σχέσεων και προώθησης πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στη δημιουργία ενός μαθησιακού περιβάλλοντος χωρίς φόβο.

Η Διεθνής Ημέρα κατά της Βίας και του Εκφοβισμού λειτουργεί ως ένα ηχηρό κάλεσμα για όλους τους εμπλεκόμενους στο εκπαιδευτικό οικοσύστημα. Καλεί τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους φορείς χάραξης πολιτικής και την κοινωνία στο σύνολό της να ενωθούν σε μια συντονισμένη προσπάθεια για την εξάλειψη των ριζών του εκφοβισμού και της σχολικής βίας. Η ημέρα αυτή χρησιμεύει ως υπενθύμιση της σημασίας της αντιμετώπισης και της πρόληψης της βίας και του εκφοβισμού στα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα, τόσο προσωπικά όσο και διαδικτυακά. Υπογραμμίζει την ανάγκη δημιουργίας ασφαλών, υποστηρικτικών και περιποιητικών περιβαλλόντων που ευνοούν την ολιστική ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων4.

Η συλλογική προσπάθεια για την ημέρα αυτή αποτελεί απόδειξη της παγκόσμιας δέσμευσης για τη διαμόρφωση ενός μέλλοντος όπου οι αίθουσες μάθησης θα αντηχούν από το γέλιο, την περιέργεια και το πνεύμα της συντροφικότητας, χωρίς φόβο και εκφοβισμό. Μέσω συντονισμένων προσπαθειών σε τέτοιες σημαντικές ημέρες και όχι μόνο, η φιλοδοξία μας είναι να κατευθύνουμε την αφήγηση προς έναν κόσμο όπου κάθε παιδί και έφηβος θα μπορεί να ευδοκιμήσει σε ένα γαλήνιο και ασφαλές περιβάλλον, απαλλαγμένο από τα δεσμά του εκφοβισμού και της βίας.

More from author

Related posts

spot_img

Latest posts

Η ΕΚΤΕΡ υπογράφει σύμβαση για ανέργεση μουσικού σχολείου

Η ΕΚΤΕΡ υπέγραψε χτες, 28/11, σύμβαση με τον Δήμο της Κορίνθου για ανέργεση μουσικού σχολείου. Η σύμβαση που υπογράφτηκε ανέρχεται στα 7,551 εκατ. ευρώ....

Η Hewlett Packard Enterprise ανακοίνωσε τα καθαρά κέρδη της

Η τεχνολογική εταιρεία Hewlett Packard Enterprise προέβει σε ανακοίνωσει των κερδών και των εσόδων της. Συγκεκριμένα, η εταιρεία Hewlett Packard Enterprise σημείωσε καθαρά κέρδη...

Το μεγαλύτερο Zara έρχεται στην Ελλάδα

Η Inditex, στην οποία ανήκουν τα brands Zara, Zara Home, Massimo Dutti, Pull & Bear, Stradivarius, Oysho και Bershka και Uterque, το Φεβρουάριο θα...

Κάνε εγγραφή για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις!

Κάνε εγγραφή και γίνε μέλος της μεγαλύτερης επιχειρηματικής κοινότητας στην Ελλάδα!

Αρέσει σε %d bloggers: