Newsletter: Τι είναι, ποιες πλατφόρμες υπάρχουν και πως να το χρησιμοποιήσετε

Ο κλάδος των newsletter έχει γνωρίσει σημαντική ανάκαμψη τα τελευταία χρόνια. Οι άνθρωποι επιθυμούν επιμελημένο, εξατομικευμένο περιεχόμενο που παραδίδεται κατευθείαν στα εισερχόμενά τους.

Τι είναι όμως το newsletter, ποιες πλατφόρμες υπάρχουν και πως μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για την επιχείρηση σας; 

Επιπλέον αξίζει να δημιουργήσετε μία επιχείρηση Newsletter; Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσετε; Σε αυτό το άρθρο θα απαντήσουμε σε όλα σας τα ερωτήματα.

Τι είναι το Newsletter;

Το newsletter, ή αλλιώς ενημερωτικό δελτίο, είναι μια δημοσίευση που διανέμεται τακτικά και συχνά επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο θέμα ή κοινό.

Παραδίδεται συνήθως ηλεκτρονικά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-newsletter) και περιέχει χρήσιμο περιεχόμενο, όπως άρθρα, αναρτήσεις σε ιστολόγια, ειδήσεις, ενημερώσεις και διαφημιστικά μηνύματα.

Τα newsletters χρησιμεύουν ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο επικοινωνίας για επιχειρήσεις, οργανισμούς και ιδιώτες για να ασχοληθούν με το κοινό τους, να καλλιεργήσουν σχέσεις και να προωθήσουν την επωνυμία ή τον σκοπό τους.

Ποια πλατφόρμα Newsletter να επιλέξω;

Υπάρχουν πολλές πλατφόρμες newsletter που είναι διαθέσιμες σήμερα, η καθεμία με το δικό της μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών, πλεονεκτημάτων και περιορισμών. Ακολουθούν τέσσερις από τις κορυφαίες πλατφόρμες, οι οποίες βαθμολογούνται σε κλίμακα από το 1 έως το 100:

Mailchimp (90/100): Ως μία από τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες μάρκετινγκ ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το Mailchimp προσφέρει μια ολοκληρωμένη σουίτα εργαλείων για τη δημιουργία, την αποστολή και την παρακολούθηση newsletters. Διαθέτει φιλική προς το χρήστη διεπαφή, ευρύ φάσμα επιλογών σχεδιασμού και προηγμένα αναλυτικά στοιχεία. Ωστόσο, ορισμένοι χρήστες θεωρούν ότι η δομή τιμολόγησής του είναι λιγότερο ανταγωνιστική όσο αυξάνεται η λίστα συνδρομητών τους.

Substack (85/100): Το Substack είναι μια πλατφόρμα που απευθύνεται σε ανεξάρτητους εκδότες. Επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν εύκολα δωρεάν ή επί πληρωμή ενημερωτικά δελτία. Η πλατφόρμα αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση των πληρωμών για τους συνδρομητές που πληρώνουν, καθιστώντας την αγαπημένη των συγγραφέων που επιθυμούν να αξιοποιήσουν το περιεχόμενό τους. Ωστόσο, οι επιλογές προσαρμογής της είναι κάπως περιορισμένες σε σύγκριση με άλλες πλατφόρμες.

ConvertKit (80/100): Το ConvertKit προτιμάται από πολλούς διαδικτυακούς επιχειρηματίες και bloggers. Παρέχει ισχυρά χαρακτηριστικά τμηματοποίησης και αυτοματοποίησης, επιτρέποντας πιο εξατομικευμένα και στοχευμένα newsletters. Ωστόσο, δεν διαθέτει την εκτεταμένη βιβλιοθήκη προτύπων που υπάρχει σε ορισμένες άλλες πλατφόρμες.

Sendinblue (75/100): Το Sendinblue είναι ένα ισχυρό εργαλείο μάρκετινγκ ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που προσφέρει μια δωρεάν βαθμίδα, καθιστώντας το ελκυστικό για μικρές επιχειρήσεις και startups. Διαθέτει ισχυρά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών μηνυμάτων συναλλαγής, των SMS και ενός CRM. Ωστόσο, η διεπαφή του μπορεί να είναι λίγο περίπλοκη για τους αρχάριους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η καλύτερη πλατφόρμα για εσάς θα εξαρτηθεί από τις συγκεκριμένες ανάγκες σας, τον προϋπολογισμό και την τεχνική σας εμπειρία. Ως εκ τούτου, είναι πάντα καλή ιδέα να εξερευνήσετε διαφορετικές επιλογές και να επωφεληθείτε από τις δωρεάν δοκιμές προτού λάβετε μια απόφαση.

newsletter

Τι είναι το Newsletter Marketing;

Το newsletter marketing είναι μια μορφή email marketing που περιλαμβάνει την αποστολή τακτικών, επιμελημένων επικοινωνιών σε ένα επιλεγμένο κοινό. Είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τις επιχειρήσεις ώστε να συνδέονται με τους πελάτες τους, να μοιράζονται σημαντικές πληροφορίες και να προωθούν τη δέσμευση.

Το περιεχόμενο των ενημερωτικών δελτίων ποικίλλει ευρέως ανάλογα με τη φύση της επιχείρησης και τα ενδιαφέροντα του κοινού, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει ενημερώσεις της εταιρείας, κυκλοφορίες προϊόντων, γνώσεις ειδικών, αποκλειστικές προσφορές ή πολύτιμα νέα του κλάδου.

Σκοπός του newsletter marketing δεν είναι μόνο η πώληση προϊόντων ή υπηρεσιών, αλλά και η δημιουργία σχέσης με το κοινό.

Παρέχοντας πολύτιμο περιεχόμενο απευθείας στα εισερχόμενά τους, μια επιχείρηση μπορεί να τοποθετηθεί ως ηγέτης του κλάδου και να διατηρήσει το εμπορικό σήμα της στην κορυφή του μυαλού των πελατών.

Επιπλέον, το μάρκετινγκ ενημερωτικών δελτίων επιτρέπει στις επιχειρήσεις να παρακολουθούν και να αναλύουν τη συμπεριφορά των πελατών, επιτρέποντάς τους να βελτιώνουν τις στρατηγικές τους για καλύτερα αποτελέσματα. Με τη σωστή προσέγγιση, το newsletter marketing μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη δέσμευση των πελατών, την αφοσίωση και, τελικά, τις πωλήσεις.

Για να μάθετε περισσότερα για το Newsletter Marketing, διαβάστε εδώ.

Πως να χρησιμοποιήσετε το Newsletter για την επιχείρηση σας

Τα newsletters μπορούν να αποτελέσουν ένα ισχυρό εργαλείο για την επιχείρησή σας, διαδραματίζοντας ουσιαστικό ρόλο στις στρατηγικές επικοινωνίας και μάρκετινγκ. Αρχικά, πρέπει να προσδιορίσετε τους στόχους σας.

Σκοπεύετε να αυξήσετε την αναγνωρισιμότητα της μάρκας σας, να προωθήσετε νέα προϊόντα ή ίσως να οικοδομήσετε ισχυρότερες σχέσεις με τους πελάτες σας;

Μόλις ξεκαθαρίσετε τους στόχους σας, μπορείτε να αρχίσετε να αναπτύσσετε περιεχόμενο που ευθυγραμμίζεται με αυτούς τους στόχους. Δημιουργήστε πολύτιμο, ελκυστικό περιεχόμενο που το κοινό σας θα βρει ωφέλιμο.

Αυτό θα μπορούσε να είναι νέα του κλάδου, ενημερώσεις προϊόντων, συμβουλές εκ των έσω ή αποκλειστικές προσφορές.

Δεύτερον, τμηματοποιήστε το κοινό σας. Δεν είναι όλοι οι πελάτες σας ίδιοι, οπότε προσαρμόστε το περιεχόμενό σας σε διαφορετικά τμήματα με βάση τις προτιμήσεις και τη συμπεριφορά τους. Αυτή η εξατομίκευση μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη δέσμευση και τα ποσοστά μετατροπής.

Τέλος, μην ξεχνάτε να ενθαρρύνετε την αλληλεπίδραση. Περιλάβετε σαφείς προσκλήσεις για δράση στο newsletter σας, όπως το να ζητάτε από τους αναγνώστες να επισκεφθούν τον ιστότοπό σας, να ελέγξουν ένα νέο προϊόν ή να αφήσουν σχόλια. Αυτή η εμπλοκή θα σας βοηθήσει να οικοδομήσετε μια ισχυρότερη σχέση με τους πελάτες σας και να μάθετε περισσότερα για τις ανάγκες και τις προτιμήσεις τους.

Η τακτική ανάλυση των επιδόσεων των ενημερωτικών σας δελτίων (ποσοστά ανοίγματος, ποσοστά κλικ κ.λπ.) θα σας επιτρέψει να βελτιστοποιείτε συνεχώς τη στρατηγική σας, οδηγώντας τελικά σε μεγαλύτερη επιχειρηματική επιτυχία.

Γιατί αξίζει να ξεκινήσετε μια επιχείρηση Newsletter;

Η έναρξη μιας επιχείρησης newsletter μπορεί να είναι απίστευτα ικανοποιητική και να αξίζει τον κόπο για διάφορους λόγους.

Πρώτον, σας επιτρέπει να μοιραστείτε την τεχνογνωσία ή το πάθος σας με ένα κοινό που ταιριάζει μαζί σας. Είτε είστε λάτρης της τεχνολογίας, είτε γκουρού της γυμναστικής, είτε λάτρης της λογοτεχνίας, υπάρχει ένα πιθανό κοινό που θα εκτιμήσει τις γνώσεις σας.

Δεύτερον, προσφέρει την ευελιξία και την ανεξαρτησία που συνεπάγεται η λειτουργία της δικής σας επιχείρησης. Ως εκδότης newsletter, έχετε την ελευθερία να ορίζετε το δικό σας πρόγραμμα, να εργάζεστε από οπουδήποτε και να παίρνετε αποφάσεις σχετικά με το περιεχόμενό σας.

Τρίτον, τα newsletters μπορούν να αποτελέσουν ένα ισχυρό εργαλείο μάρκετινγκ. Παρέχουν μια άμεση γραμμή επικοινωνίας με το κοινό σας, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να οικοδομήσετε σχέσεις, να αυξήσετε τη δέσμευση και να εδραιώσετε το εμπορικό σας σήμα.

Τέλος, μια επιτυχημένη επιχείρηση αποστολής newsletter μπορεί να αποτελέσει μια βιώσιμη πηγή εισοδήματος. Με διάφορες διαθέσιμες στρατηγικές νομισματοποίησης, από πληρωμένες συνδρομές και διαφημίσεις έως χορηγούμενο περιεχόμενο και πώληση των δικών σας προϊόντων ή υπηρεσιών, τα ενημερωτικά δελτία μπορούν δυνητικά να μετατραπούν σε μια κερδοφόρα επιχείρηση. Σε μια εποχή υπερφόρτωσης πληροφοριών, το επιμελημένο περιεχόμενο είναι πολύτιμο και πολλοί αναγνώστες είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για υψηλής ποιότητας, εξατομικευμένες πληροφορίες.

Στην ουσία, η έναρξη μιας επιχείρησης newsletter είναι μια ευκαιρία να μετατρέψετε τις γνώσεις και τα ενδιαφέροντά σας σε μια ακμάζουσα κοινότητα αφοσιωμένων αναγνωστών, παρέχοντας τόσο προσωπική ικανοποίηση όσο και οικονομικά οφέλη.

newsletter

Πως μπορείτε να χτίσετε μία αυτοκρατορία με Newsletter

#1 Προσδιορίστε τη θέση σας

Το πρώτο βήμα για την οικοδόμηση μιας αυτοκρατορίας newsletter είναι ο προσδιορισμός της θέσης σας. Αυτός είναι ο τομέας της εξειδίκευσης, του πάθους ή του ενδιαφέροντός σας. Όσο πιο συγκεκριμένος, τόσο το καλύτερο, καθώς αυτό θα σας βοηθήσει να διαμορφώσετε έναν μοναδικό χώρο στα πολυπληθή εισερχόμενα email.

#2 Κατανοήστε το κοινό σας

Ποιος είναι ο ιδανικός σας συνδρομητής; Η κατανόηση του κοινού-στόχου σας θα καθοδηγήσει τη δημιουργία περιεχομένου, τον τόνο, το ύφος, το στυλ, ακόμη και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης. Διεξάγετε έρευνα αγοράς για να κατανοήσετε τις προτιμήσεις και τις ανάγκες του κοινού σας.

#3 Δημιουργήστε συναρπαστικό περιεχόμενο

Το περιεχόμενο είναι ο βασιλιάς σε κάθε ενημερωτικό δελτίο. Η ποιότητα του περιεχομένου σας θα καθορίσει αν οι άνθρωποι θα εγγραφούν, θα διαβάσουν και θα μοιραστούν το newsletter σας. Διατηρήστε το σχετικό, πολύτιμο και ελκυστικό.

#4 Αναπτύξτε ένα συνεπές χρονοδιάγραμμα

Η συνέπεια είναι το κλειδί στη δημοσίευση newsletter. Επιλέξτε ένα πρόγραμμα που λειτουργεί για εσάς και το κοινό σας -εβδομαδιαία, δεκαπενθήμερη, μηνιαία- και τηρήστε το. Η συνέπεια δημιουργεί εμπιστοσύνη και προσμονή.

#5 Επιλέξτε την πλατφόρμα σας

Αρκετά εργαλεία και πλατφόρμες σας επιτρέπουν να δημιουργείτε, να στέλνετε και να διαχειρίζεστε newsletters. Ορισμένες από τις δημοφιλείς περιλαμβάνουν το MailChimp, το Substack και το ConvertKit. Επιλέξτε μία που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες και τον προϋπολογισμό σας.

#6 Σχεδιασμός και επωνυμία

Επενδύστε σε έναν καθαρό, ελκυστικό σχεδιασμό και ένα ισχυρό branding για το ενημερωτικό σας δελτίο. Αυτό περιλαμβάνει ένα αξιομνημόνευτο όνομα, μια ξεχωριστή φωνή και ένα οπτικό στυλ που να έχει απήχηση στο κοινό σας.

#7 Προωθήστε το newsletter σας

Χρησιμοποιήστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το δίκτυό σας και οποιεσδήποτε άλλες πλατφόρμες έχετε στη διάθεσή σας για να προωθήσετε το newsletter σας. Εξετάστε το ενδεχόμενο συνεργασιών ή συμπράξεων με άλλα newsletters ή φορείς επιρροής στη θέση σας.

#8 Ασχοληθείτε με τους συνδρομητές σας

Τα ενημερωτικά δελτία αποτελούν μια εξαιρετική ευκαιρία για τη δημιουργία μιας κοινότητας. Ασχοληθείτε με τους συνδρομητές σας μέσω ερευνών, σχολίων, συνεδριών ερωτήσεων και απαντήσεων και αποκλειστικών εκδηλώσεων. Αυτή η αλληλεπίδραση μπορεί να προσφέρει πολύτιμη ανατροφοδότηση και να βοηθήσει στην ενίσχυση μιας πιστής βάσης συνδρομητών.

#9 Χρηματοδοτήστε την

Μόλις αποκτήσετε μια σημαντική βάση συνδρομητών, σκεφτείτε στρατηγικές νομισματοποίησης. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω χορηγιών, διαφημίσεων, συνδρομών επί πληρωμή ή πώλησης των προϊόντων ή των υπηρεσιών σας.

#10 Αναλύστε και βελτιώστε

Χρησιμοποιήστε τις αναλύσεις για να καταλάβετε τι λειτουργεί και τι όχι. Ποια θέματα συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη εμπλοκή; Ποιο είναι το ποσοστό ανοίγματος; Χρησιμοποιήστε αυτές τις πληροφορίες για να βελτιώνετε και να προσαρμόζετε συνεχώς το newsletter σας.

Πόσο συχνά μπορώ να στέλνω Newsletter;

Ο καθορισμός της βέλτιστης συχνότητας για την αποστολή ενημερωτικών δελτίων μπορεί να είναι μια πράξη εξισορρόπησης.

Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη φύση της επιχείρησής σας, το περιεχόμενο που μοιράζεστε και τις προτιμήσεις του κοινού σας. Ως γενική κατευθυντήρια γραμμή, οι περισσότερες επιχειρήσεις βρίσκουν επιτυχία στην αποστολή ενημερωτικών δελτίων 1 έως 4 φορές το μήνα.

Αυτή η συχνότητα βοηθά στη διατήρηση τακτικής επαφής με το κοινό σας χωρίς να το κατακλύζει. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να παρακολουθείτε τα ποσοστά ανοίγματος και διαγραφής σας για να εκτιμήσετε αν χρειάζεται να προσαρμόσετε τη συχνότητα αποστολής σας.

Πόσες σελίδες μπορεί να είναι ένα Newsletter

Για τα καθημερινά ενημερωτικά δελτία, είναι ιδανικό να παραμείνετε σε μία σελίδα ή λιγότερο. Δεδομένου ότι οι αναγνώστες σας θα λαμβάνουν περιεχόμενο από εσάς κάθε μέρα, πιθανότατα προτιμούν μια συνοπτική ενημέρωση που μπορούν να αφομοιώσουν γρήγορα.

Τα εβδομαδιαία newsletters έχουν χώρο για λίγο περισσότερο περιεχόμενο. Ιδανικά θα πρέπει να είναι περίπου δύο έως τρεις σελίδες. Με ένα κενό μιας εβδομάδας μεταξύ κάθε έκδοσης, το κοινό σας μπορεί να έχει περισσότερο χρόνο για να εμβαθύνει στις λεπτομέρειες που παρέχετε.

Τα μηνιαία newsletters, λαμβάνοντας υπόψη το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μεταξύ κάθε έκδοσης, μπορούν να φτάσουν τις τέσσερις έως πέντε σελίδες. Καθώς η συχνότητα μειώνεται, το βάθος του περιεχομένου μπορεί να αυξηθεί χωρίς να κατακλύζει τους συνδρομητές σας.

Τα τριμηνιαία ή εξαμηνιαία ενημερωτικά δελτία μπορούν να φθάσουν τις 5-7 σελίδες. Πρόκειται συνήθως για περιεκτικές περιλήψεις της περιόδου που πέρασε, συμπεριλαμβανομένων των κυριότερων σημείων, λεπτομερών αναφορών και άρθρων σε βάθος.

Οι αναγνώστες συνήθως αναμένουν μεγαλύτερο βάθος πληροφοριών και διορατικότητας σε αυτές τις εκδόσεις λόγω του λιγότερο συχνού χρονοδιαγράμματος δημοσίευσής τους.

Πως θα κάνετε monetize το Newsletter σας

Η αξιοποίηση ενός newsletter μπορεί να μετατρέψει τις προσπάθειές σας για τη δημιουργία περιεχομένου σε κερδοφόρο εγχείρημα.

Υπάρχουν διάφορες στρατηγικές που μπορείτε να εφαρμόσετε. Μία από τις πιο συνηθισμένες είναι η εισαγωγή συνδρομών επί πληρωμή. Η προσέγγιση αυτή περιλαμβάνει την προσφορά περιεχομένου υψηλής ποιότητας, το οποίο είναι προσβάσιμο μόνο στα μέλη που πληρώνουν, ενώ οι δωρεάν συνδρομητές λαμβάνουν μια πιο ελαφριά έκδοση του ενημερωτικού σας δελτίου.

Μπορείτε επίσης να κερδοσκοπήσετε μέσω χορηγιών ή διαφημίσεων. Επιχειρήσεις που σχετίζονται με το περιεχόμενό σας μπορεί να ενδιαφέρονται να πληρώσουν για διαφημιστικό χώρο στο ενημερωτικό σας δελτίο ή να χρηματοδοτήσουν ορισμένες ενότητες.

Το affiliate marketing είναι μια άλλη οδός όπου κερδίζετε μια προμήθεια προωθώντας προϊόντα ή υπηρεσίες από άλλες εταιρείες.

Τέλος, μπορείτε να πουλάτε τα δικά σας προϊόντα ή υπηρεσίες απευθείας μέσω του ενημερωτικού δελτίου. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα διαδικτυακό μάθημα, ένα ηλεκτρονικό βιβλίο, εμπορεύματα ή συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Όποια μέθοδο και αν επιλέξετε, βεβαιωθείτε ότι ευθυγραμμίζεται με το περιεχόμενο και τις προτιμήσεις του κοινού σας, ώστε να διατηρήσετε την εμπιστοσύνη και τη δέσμευση.

gmail
gmail/unsplash

Εν κατακλείδι

Η δημιουργία μιας αυτοκρατορίας newsletter είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, προσπάθεια και δέσμευση. Ωστόσο, με αυτά τα βήματα, βρίσκεστε σε καλό δρόμο για τη δημιουργία ενός πολύτιμου πόρου που μπορεί να προσελκύσει ένα αφοσιωμένο κοινό και να δημιουργήσει ακόμη και εισόδημα.

Το κλειδί είναι να ξεκινήσετε από μικρά, να παραμείνετε συνεπείς και να κρατήσετε το κοινό σας στο επίκεντρο όλων όσων κάνετε.

Διαβάστε επίσης – Γιατί πολλές startups κάνουν exit;

Ακολουθήστε μας στο Facebooklinkedin και Twitter

More from author

Απάντηση

Related posts

Latest posts

5 επιχειρηματικά προβλήματα που μπορεί να λύσει το ChatGPT

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, και ένα από τα πιο ευέλικτα εργαλεία που εμφανίστηκαν είναι το ChatGPT. Βασισμένο σε...

5 λιγότερο ανταγωνιστικές αγορές για να ξεκινήσετε

Η επιχειρηματικότητα μπορεί να είναι ένα συναρπαστικό και ικανοποιητικό ταξίδι, αλλά η πλοήγηση σε άκρως ανταγωνιστικές αγορές μπορεί να είναι αποθαρρυντική, ιδίως για τους...

Πώς θα βγάλω χρήματα από το κινητό μου;

Τα κινητά μας τηλέφωνα έχουν γίνει ισχυρά εργαλεία για κάτι περισσότερο από απλή επικοινωνία και ψυχαγωγία. Με μια πληθώρα εφαρμογών, υπηρεσιών και ευκαιριών, μπορείτε...

Want to stay up to date with the latest news?

We would love to hear from you! Please fill in your details and we will stay in touch. It's that simple!

Αρέσει σε %d bloggers: