4 τύποι founder – Ποιος τύπος founder είσαι;

Το να γίνει κάποιος founder και να ιδρύσει μία startup εταιρεία δεν είναι μία εύκολη υπόθεση. Ένας founder έρχεται αντιμέτωπος με μια πληθώρα δοκιμασιών και εμποδίων που πρέπει να ξεπεράσει. Τις περισσότερες φορές, ο ίδιος έχει ως μόνο του όπλο το πάθος του και την αποφασιστικότητα του, στο να πετύχει. Κάθε founder είναι ξεχωριστός, καθώς η διαφορετικότητα του, του επιτρέπει να πετύχει. Παρόλα αυτά, μπορούμε να παρατηρήσουμε μερικά γενικά κοινά χαρακτηριστικά και παρόμοιες πρακτικές που ακολουθούν αρκετοί ιδρυτές. Βασιζόμενοι σε αυτά τα χαρακτηριστικά, μπορούμε να χωρίσουμε τους founders σε τέσσερις βασικές κατηγορίες ή τύπους. Συγκεκριμένα, στο σημερινό άρθρο θα αναλύσουμε:

Ποιοι είναι οι 4 Τύποι founder

Υπάρχουν 4 βασικοί τύποι founder που πρέπει να γνωρίζεις πριν ανακαλύψεις και ο ίδιος τι τύπος founder είσαι. Κάθε τύπος έχει τα δικά του θετικά χαρακτηριστικά και επικεντρώνεται με τον δικό του τρόπο, στο να βελτιώσει μία startup. Οι 4 τύποι founder είναι:

  • Inventor ή Εφευρέτης 
  • Driver ή Οδηγός
  • Builder ή Χτίστης
  • Guide ή Καθοδηγητής

Σε τι είναι καλός ο κάθε τύπος founder

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, κάθε τύπος founder έχει τα δικά του θετικά χαρακτηριστικά.

  1. Ο τύπος founder του Inventor ή αλλιώς εφευρέτη, ρίχνει το βάρος του στην καινοτομία και την εφεύρεση νέων προϊόντων ή υπηρεσιών. Ένας τέτοιου τύπου founder είναι ιδανικός κατά το πρώτο διάστημα της δημιουργίας και της λειτουργίας μίας startup. Είναι το άτομο με την ιδέα, που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Μπορεί να δει τον κόσμο από μία πολύ διαφορετική οπτική, και γνωρίζει την πραγματική αξία της ιδέας του. Δε γνωρίζει απαραίτητα όμως πως θα κάνει την ιδέα του πράξη.
  2. Ο δεύτερος τύπος founder, αυτός του Driver, συμπληρώνει με εξαιρετικό τρόπο έναν Inventor. Ένας Driver, είναι αυτός ο οποίος θα βοηθήσει μία startup να θέσει στόχους και να εκτελέσει τα απαραίτητα βήματα ώστε να πετύχει. Σε αντίθεση με τον Inventor δεν παθιάζεται τόσο με μια ιδέα αλλά με την υλοποίηση της. Είναι το άτομο, στο οποίο βασίζεται η ομάδα, για τον συντονισμό της. Ένας founder Οδηγός, σε αντίθεση με έναν εφευρέτη, προτιμά να «βλέπει το ποτήρι μισοάδειο». Είναι περισσότερο πραγματιστής, και πιστεύει στη σκληρή δουλειά.
  3. Ο τρίτος τύπος founder είναι αυτός του Builder ή Χτίστη. Ένας Builder είναι απαραίτητος κυρίως στα πιο προχωρημένα στάδια μίας startup. Η επιθυμία ενός Builder είναι να δημιουργήσει scalability, δηλαδή να αναπτύξει και να μεγαλώσει την εταιρεία και το προϊόν της. Ο συγκεκριμένος τύπος founder είναι εξαιρετικός manager, ενώ ρίχνει το βάρος του στο να βελτιώνει συνεχώς τις διαδικασίες λειτουργίας μίας startup. Από τους 4 τύπους founder ο συγκεκριμένος μάλιστα θεωρείται ο πιο σπάνιος.
  4. Ο τελευταίος τύπος founder, αυτός του Guide, όπως και στην περίπτωση του Builder είναι απαραίτητος στα μετέπειτα στάδια μίας startup εταιρείας. Στόχος ενός Guide, είναι να οδηγήσει μία ομάδα στην επιτυχία. Αυτό το επιτυγχάνει διατηρώντας την κουλτούρα και το όραμα της startup. Σε αντίθεση με έναν Inventor, ο οποίος είναι ιδανικός στο να απαντάει σε ερωτήσεις πάνω στο προϊόν και τις υπηρεσίες, ένας Guide είναι εξαιρετικός στο να θέτει τα κατάλληλα ερωτήματα. Ένας Guide επιλέγει να εμπιστευτεί την ομάδα του, δίνοντας τους το έναυσμα να πάνε την εταιρεία ένα βήμα παρακάτω.

Τι founder είσαι;

Ποιος τύπος founder όμως είναι ο καλύτερος, και τελικά, εσύ τι τύπος founder είσαι; Η απάντηση στο πρώτο σκέλος του ερωτήματος είναι αρκετά απλή. Κανένας τύπος founder δεν είναι καλύτερος από τον άλλο. Όλοι οι τύποι founder έχουν την ίδια αξία. Διαφοροποιούνται απλώς, όπως αναφέραμε, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους. Παρόλα αυτά, είναι εξίσου χρήσιμοι για μία startup. Αν παρόλα αυτά δυσκολεύεσαι να εντοπίσεις τι τύπος founder είσαι, θεωρώντας πως ταιριάζεις με πάνω από μία κατηγορία, τότε μάλλον έχεις δίκιο. Ένας founder, εξελίσσεται, παράλληλα με τη startup του. Ξεκινώντας απλά ως inventor ή driver, μπορεί να εξελιχθεί στους υπόλοιπους τύπους, ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης του.

Επομένως, αν και σίγουρα μπορεί κάποιος να εμφανίζει περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά με έναν συγκεκριμένο τύπο, το φαινόμενο της εξέλιξης ενός founder, σε πολλαπλούς τύπους είναι όχι μόνο σύνηθες αλλά και απαραίτητο για μία startup εταιρεία.

More from author

Απάντηση

Related posts

Latest posts

5 επιχειρηματικά προβλήματα που μπορεί να λύσει το ChatGPT

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, και ένα από τα πιο ευέλικτα εργαλεία που εμφανίστηκαν είναι το ChatGPT. Βασισμένο σε...

5 λιγότερο ανταγωνιστικές αγορές για να ξεκινήσετε

Η επιχειρηματικότητα μπορεί να είναι ένα συναρπαστικό και ικανοποιητικό ταξίδι, αλλά η πλοήγηση σε άκρως ανταγωνιστικές αγορές μπορεί να είναι αποθαρρυντική, ιδίως για τους...

Πώς θα βγάλω χρήματα από το κινητό μου;

Τα κινητά μας τηλέφωνα έχουν γίνει ισχυρά εργαλεία για κάτι περισσότερο από απλή επικοινωνία και ψυχαγωγία. Με μια πληθώρα εφαρμογών, υπηρεσιών και ευκαιριών, μπορείτε...

Want to stay up to date with the latest news?

We would love to hear from you! Please fill in your details and we will stay in touch. It's that simple!

Αρέσει σε %d bloggers: