Startup επιχείρηση – Πως θα βρεις την κατάλληλη ιδέα

Η έναρξη μιας επιχείρησης μπορεί να είναι μια συναρπαστική, αλλά και πολύ απαιτητική προσπάθεια. Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους επίδοξους επιχειρηματίες είναι να βρουν μια καλή ιδέα για τη startup επιχείρηση τους.

Ενώ κάποιοι μπορεί να έχουν ένα σαφές όραμα από την αρχή, άλλοι μπορεί να δυσκολεύονται να βρουν τη σωστή ιδέα. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για την εξεύρεση μιας εξαιρετικής ιδέας για μια startup επιχείρηση.

Πως θα βρεις την κατάλληλη ιδέα για τη startup σου

Βρες ένα πρόβλημα 

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να καταλήξεις σε μια ιδέα για μια startup επιχείρηση είναι να εντοπίσεις ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί.

Αναζήτησε αυτό το πρόβλημα στην καθημερινότητα σου ή παρατήρησε τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν άλλοι άνθρωποι στη ζωή τους. Σκέψου τι θα μπορούσες να πράξεις για να κάνεις τη ζωή κάποιου πιο εύκολη, καλύτερη ή να μειώσεις το πρόβλημα που αντιμετωπίζει όσο περισσότερο γίνεται.

Σκέψου τι δεξιότητες έχεις

Σκέψου τις δεξιότητες που έχεις και το πώς θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε μια επιχειρηματική ιδέα. Σκέψου τι σου αρέσει να κάνεις και σε τι είσαι πραγματικά καλός. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να σκεφτείς μια επιχειρηματική ιδέα που να ευθυγραμμίζεται με τα ενδιαφέροντα και τα δυνατά σου σημεία.

Αναζήτησε κενά στην αγορά

Ερεύνησε την αγορά και εντόπισε τα κενά που υπάρχουν. Αναζήτησε τομείς όπου δεν υπάρχουν λύσεις ή όπου οι τρέχουσες λύσεις είναι ανεπαρκείς. Σκέψου πώς θα μπορούσες να καλύψεις αυτά τα κενά με ένα νέο προϊόν ή υπηρεσία.

Ζήτησε feedback

Μίλησε με φίλους, συγγενείς και πιθανούς πελάτες για τις ιδέες σου. Άκου τα σχόλιά τους και ζήτησε τη γνώμη τους. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις τις ιδέες σου και να εντοπίσεις πιθανά εμπόδια και προβλήματα που αξίζουν να λυθούν. Δίνοντας αξία στους ανθρώπους, αυξάνεις τις πιθανότητες εύρεσης της κατάλληλης ιδέας.

Ενημερώσου για τις τάσεις

Ενημερώσου για τις αναδυόμενες τάσεις και τεχνολογίες που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε μια νέα επιχειρηματική ιδέα. Παρακολούθησε τις δημοσιεύσεις (publications) του κλάδου, πάρε μέρος σε συνέδρια και δικτυώσου (networking) με άλλους επιχειρηματίες για να παραμείνεις μπροστά από τις εξελίξεις.

Αναζήτησε έμπνευση

Πάρε έμπνευση από άλλες επιτυχημένες startup επιχειρήσεις ή επιχειρηματίες. Διάβασε ιστορίες επιτυχίας, Παρακολούθησε ομιλίες και άκουσε podcasts για να αποκτήσεις νέες προοπτικές και ιδέες.

Το να αναζητάς μία ιδέα είναι skill

Το να βρεις μία καλή ιδέα είναι σίγουρα πολύ δύσκολο. Παρόλα αυτά η αναζήτηση ιδεών είναι από μόνη της ένα skill. Τι σημαίνει αυτό; Οι περισσότεροι επιχειρηματίες δεν «πέφτουν» τυχαία πάνω σε μία ιδέα. Την αναζητούν.

Ψάχνοντας καθημερινά για μία ιδέα, κρατώντας σημειώσεις και παρατηρώντας τον κόσμο γύρω τους, οι επιχειρηματίες αυξάνουν τις πιθανότητες εύρεσης μίας καλής ιδέας για τη startup τους. Επομένως πάρε ένα σημειωματάριο, και άρχισε να καταγράφεις τα πάντα, και φυσικά να κάνεις brainstorming με την ομάδα σου.

Ο Steve Jobs και οι ιδέες της Pixar

Ο Steve Jobs υπήρξε, ιδρυτής της Apple, υπήρξε ένας από τους 3 founders του animation studio, Pixar το 1986. Ένα κόλπο που έκανε ο Jobs για να βοηθήσει τους εργαζόμενους να παίρνουν ιδέες ήταν να τοποθετήσει τις καφετέριες και τις τουαλέτες του κτηρίου της Pixar στο κέντρο. Έτσι στις γωνίες του κτηρίου βρίσκονταν τα γραφεία κάθε τμήματος. 

Όταν κάποιος από το προσωπικό χρειαζόταν να κάνει διάλλειμα έπεφτε αναπόφευκτα πάνω σε μέλη άλλων τμημάτων. Ο Steve Jobs υποστήριζε πως η επαφή μας με άλλα άτομα μας επιτρέπει να βρίσκουμε ιδέες πιο εύκολο. Όντως, αυτό αποτέλεσε ένα από τα συστατικά επιτυχίας της εταιρείας. Εξάλλου μία καλή ιδέα σπάνια γεννιέται στα πλαίσια ενός γραφείου.

Εν κατακλείδι

Η εύρεση μιας εξαιρετικής ιδέας για μια startup επιχείρηση απαιτεί δημιουργικότητα, έρευνα και βαθιά κατανόηση της αγοράς.

Εντοπίζοντας ένα πρόβλημα προς επίλυση, εξετάζοντας τις δεξιότητες σου, αναζητώντας κενά στην αγορά, λαμβάνοντας feedback, μένοντας ενήμερος για τις τάσεις και αναζητώντας έμπνευση από άλλους, μπορείς να καταλήξεις σε μια επιχειρηματική ιδέα που έχει τη δυνατότητα να πετύχει.

Για αυτό πάρε το το χρόνο σου, κάνε υπομονή και συνέχισε να αναζητάς αυτή τη σπουδαία ιδέα που θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο.

Διάβασε επίσης – Airbnb – Πως 3 φίλοι άλλαξαν για πάντα τον χώρο της βραχυχρόνιας μίσθωσης 

Ακολούθησε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Απάντηση

More from author

Related posts

spot_img

Latest posts

Στέφανος Τσιτσιπάς: Η Καριέρα, οι Τίτλοι και τα Κέρδη του Σπουδαίου Έλληνα Τενίστα

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς, όνομα συνώνυμο της ελληνικής επιτυχίας στο τένις, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Αυγούστου 1998. Το τένις ήταν στο αίμα του, με...

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ένα αφιέρωμα στον Greek Freak, που σπάει κάθε ρεκόρ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, γνωστός και ως "The Greek Freak", είναι μια πανύψηλη φιγούρα στον κόσμο του επαγγελματικού μπάσκετ, όχι μόνο για τον εντυπωσιακό αθλητισμό...

Blackstone και Digital Realty ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη κέντρων δεδομένων αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Η Blackstone, αμερικανική επενδυτική εταιρεία, συνεργάζεται με την εταιρεία κέντρων δεδομένων Digital Realty για τη δημιουργία κοινής επιχείρησης με σχέδια επένδυσης 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων...

Κάνε εγγραφή για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις!

Κάνε εγγραφή και γίνε μέλος της μεγαλύτερης επιχειρηματικής κοινότητας στην Ελλάδα!

%d