Γεννιέται ή γίνεται κανείς επιχειρηματίας;

Η επιχειρηματικότητα αποτελεί εδώ και πολύ καιρό ένα θέμα που γοητεύει, οδηγώντας σε μια εξέχουσα συζήτηση: γεννιούνται οι επιχειρηματίες ή μπορούν να γίνουν; Αυτό το καυτό ερώτημα έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολλών επιχειρηματικών συζητήσεων, ακαδημαϊκών ερευνών και συζητήσεων στο τραπέζι του δείπνου. Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε τη συζήτηση “γεννιέσαι vs. γίνεσαι”, ρίχνοντας φως στον ενδιαφέροντα κόσμο της επιχειρηματικότητας.

Η θεωρία του “γεννημένου επιχειρηματία”

Υπάρχει μια κοινή πεποίθηση ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν φυσική προδιάθεση να γίνουν επιτυχημένοι επιχειρηματίες. Τα επιχειρήματα για αυτό συχνά περιλαμβάνουν:

Τα έμφυτα χαρακτηριστικά: Ορισμένες ιδιότητες, όπως η ανθεκτικότητα, η ικανότητα ανάληψης κινδύνων και η φυσική ηγετική ικανότητα, συχνά πιστεύεται ότι είναι γενετικές και καθοριστικές για την επιχειρηματική επιτυχία.

Οικογενειακή επιρροή: Το μεγάλωμα σε ένα επιχειρηματικό νοικοκυριό μπορεί μερικές φορές να ενσταλάξει μια επιχειρηματική νοοτροπία από νεαρή ηλικία. Το να βλέπει κανείς από πρώτο χέρι τις προκλήσεις και τις ανταμοιβές της επιχειρηματικότητας μπορεί να διαμορφώσει τις φιλοδοξίες του.

Η προοπτική του “φτιαγμένου επιχειρηματία”

Από την άλλη πλευρά, πολλοί πιστεύουν ότι οι επιχειρηματικές δεξιότητες μπορούν να καλλιεργηθούν και να αναπτυχθούν. Τα βασικά επιχειρήματα περιλαμβάνουν:

Εκπαίδευση και κατάρτιση: Με την άνοδο των επιχειρηματικών μαθημάτων, εργαστηρίων και προγραμμάτων ΜΒΑ, υπάρχει η πεποίθηση ότι η σωστή εκπαίδευση μπορεί να εξοπλίσει τα άτομα με την απαραίτητη επιχειρηματική οξύνοια.

Εμπειρίες ζωής: Η αντιμετώπιση αντιξοοτήτων, τα ταξίδια ή ακόμη και η εργασία σε διαφορετικούς εργασιακούς ρόλους μπορούν να προωθήσουν μια επιχειρηματική νοοτροπία διευρύνοντας τις προοπτικές και ακονίζοντας τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.

Επιρροή στο δίκτυο: Η παρουσία γύρω από επιχειρηματικά άτομα, μέντορες ή θερμοκοιτίδες μπορεί να ενισχύσει το πάθος και να παράσχει τις γνώσεις που απαιτούνται για την έναρξη μιας επιχείρησης.

 Η μέση λύση – Ένας συνδυασμός και των δύο

Ίσως η πιο ισορροπημένη άποψη είναι ότι, ενώ ορισμένα άτομα μπορεί να έχουν έμφυτα χαρακτηριστικά ευεργετικά για την επιχειρηματικότητα, το περιβάλλον, η εκπαίδευση και οι εμπειρίες παίζουν εξίσου κρίσιμο ρόλο. Ένα άτομο μπορεί να είναι εκ φύσεως ριψοκίνδυνο, αλλά, μέσω εμπειριών και μάθησης, μπορεί να αναπτύξει μια προτίμηση για υπολογισμένους κινδύνους που είναι απαραίτητοι στις επιχειρήσεις.

Γιατί αυτή η συζήτηση έχει σημασία

Η κατανόηση της προέλευσης του επιχειρηματικού πάθους και της επιχειρηματικής ικανότητας δεν είναι απλώς ακαδημαϊκή. Έχει και πρακτικές επιπτώσεις:

Επιχειρηματική εκπαίδευση: Εάν πιστεύουμε ότι οι επιχειρηματίες μπορούν να γίνουν, αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της επένδυσης στην επιχειρηματική εκπαίδευση και κατάρτιση.

Διαμόρφωση πολιτικής: Οι κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα μπορούν να διαμορφώσουν πολιτικές που ευνοούν ένα επιχειρηματικό περιβάλλον, ενθαρρύνοντας περισσότερα άτομα να επιχειρήσουν νεοφυείς επιχειρήσεις.

Αυτοπεποίθηση: Για τους επίδοξους επιχειρηματίες, η κατανόηση ότι οι δεξιότητες μπορούν να αποκτηθούν μπορεί να είναι το σπρώξιμο που χρειάζονται για να κάνουν το βήμα.

Με λίγα λόγια 

Το αν οι επιχειρηματίες γεννιούνται ή δημιουργούνται μπορεί να παραμείνει θέμα συζήτησης για τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, ένα πράγμα είναι βέβαιο: με το σωστό συνδυασμό έμφυτων χαρακτηριστικών, εκπαίδευσης, εμπειριών και ευνοϊκού περιβάλλοντος, ο καθένας μπορεί να ξεκινήσει το επιχειρηματικό ταξίδι. Είστε λοιπόν έτοιμοι να χαράξετε την πορεία σας στον επιχειρηματικό κόσμο;

Διαβάστε επίσης – 7 πράγματα γύρω από την επιχειρηματικότητα που δεν γνωρίζατε

Ακολούθησε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

More from author

Απάντηση

Related posts

Latest posts

5 είδη επιχειρήσεων που δεν υπάρχουν πλέον

Το επιχειρηματικό τοπίο βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη, διαμορφωμένο από τις τεχνολογικές εξελίξεις, τις οικονομικές αλλαγές και τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών. Καθώς νέοι κλάδοι...

Γιατί το να δουλεύετε γρήγορα είναι το συστατικό της επιτυχίας;

Η ικανότητα να δουλεύετε γρήγορα έχει γίνει καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη επιτυχίας σε διάφορες πτυχές της ζωής. Είτε πρόκειται για τον επιχειρηματικό κόσμο,...

Ποια πόλη στην αρχαία Ελλάδα ήταν το κέντρο της επιχειρηματικότητας;

Η Αρχαία Ελλάδα, που συχνά εξυμνείται ως το λίκνο του δυτικού πολιτισμού, φιλοξενούσε πολυάριθμες πόλεις-κράτη, η καθεμία με μοναδικά πολιτιστικά, πολιτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά....

Want to stay up to date with the latest news?

We would love to hear from you! Please fill in your details and we will stay in touch. It's that simple!

Αρέσει σε %d bloggers: