Βραχυχρόνια Μίσθωση: Τι αλλάζει και πως θα επηρεάσει την αγορά

Οι αλλαγές στη Βραχυχρόνια Μίσθωση αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά το τοπίο. Αν και ακόμη δεν έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος, και δεν έχουν επισημοποιηθεί οι αλλαγές, είναι γνωστό πως έχουν έρθει στην επιφάνεια πληροφορίες σχετικά με το τι πρόκειται να αλλάξεις.

Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στις βασικές αυτές αλλαγές!

Αλλαγή στον Ορισμό της Βραχυχρόνιας Μίσθωσης

Ως βραχυχρόνια μίσθωση θα ορίζεται η μίσθωση ή υπεκμίσθωση ακινήτου για διάρκεια κάτω των 60 ημερών, το οποίο διατίθεται μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, χωρίς την παροχή άλλων υπηρεσιών εκτός από διαμονή και κλινοσκεπάσματα.

Εισαγωγή νέου Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) για τη Βραχυχρόνια Μίσθωση

Θα απαιτείται η έναρξη ή προσθήκη αυτής της δραστηριότητας στον νέο ΚΑΔ από όλα τα νομικά πρόσωπα και τα φυσικά που ασχολούνται με τη βραχυχρόνια μίσθωση.

Έναρξη Επιχειρηματικής Δραστηριότητας

Οι ιδιώτες που προσφέρουν μέσω ψηφιακής πλατφόρμας τρία ή περισσότερα ακίνητα προς βραχυχρόνια μίσθωση/υπεκμίσθωση θα έχουν την υποχρέωση έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας, μετατρεπόμενοι σε επιχειρήσεις με τις αντίστοιχες υποχρεώσεις.

Σχετικά με το ΦΠΑ

Φυσικά χρειάζεται να αναφέρουμε και την επιβάρυνση με ΦΠΑ, Τέλος Παρεπιδημούντων και τέλος για την αντιμετώπιση συνεπειών κλιματικής αλλαγής που αντικαθιστά τον φόρο διαμονής. Οι εκμισθωτές/υπεκμισθωτές με ΚΑΔ βραχυχρόνιας μίσθωσης θα υπόκεινται σε ΦΠΑ, τέλος Παρεπιδημούντων και σε νέο τέλος αντί του φόρου διαμονής, το οποίο θα επιβάλλεται και σε φυσικά πρόσωπα με ένα ή δύο ακίνητα.

Επισημαίνεται ότι το νέο τέλος που αντικαθιστά το φόρο διαμονής, θα ισχύει και για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις των εκμισθωτών/υπεκμισθωτών φυσικών προσώπων (ιδιωτών) με ένα ή δύο ακίνητα.

Σχετικά με τις αλλαγές

Οι αλλαγές στη βραχυχρόνια μίσθωση φαίνεται να είναι σημαντικές, και αν διαμορφώνουν σημαντικά το πεδίο. Πλέον, όπως γίνεται εμφανές θα ενισχυθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα με πολλούς ιδιοκτήτες, οι οποίοι έχουν 3 ή περισσότερες ακίνητα να χρειαστεί να προχωρήσουν σε σύσταση εταιρείας. Αυτό βέβαια πιθανώς να έχει και θετικές επιπτώσεις ως προς την οργάνωση του κλάδου. Σημαντική είναι φυσικά και η επιβολή ΦΠΑ, καθώς όπως φαίνεται θα επηρεάσει τον κλάδο.

Με λίγα λόγια 

Αναφερθήκαμε στις αλλαγές στη Βραχυχρόνια Μίσθωση, ενώ εξετάσαμε τι ισχύει για κάθε μία από αυτές. Η σωστή προετοιμασία και ενημέρωση πάντως είναι σίγουρο πως κάνουν τη διαφορά.

Αν βρίσκεστε σε αναζήτηση του κατάλληλου λογιστή τότε σας προτείνουμε την KRS, το κορυφαίο λογιστικό γραφείο στην Ελλάδα για το 2023, με εξειδίκευση στη Βραχυχρόνια Μίσθωση. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Διαβάστε επίσης – Dragon’s Den: Η ιστορία του Show

Ακολουθήστε μας στο Facebook, linkedin και Twitter

Απάντηση

More from author

Related posts

spot_img

Latest posts

Στέφανος Τσιτσιπάς: Η Καριέρα, οι Τίτλοι και τα Κέρδη του Σπουδαίου Έλληνα Τενίστα

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς, όνομα συνώνυμο της ελληνικής επιτυχίας στο τένις, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Αυγούστου 1998. Το τένις ήταν στο αίμα του, με...

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ένα αφιέρωμα στον Greek Freak, που σπάει κάθε ρεκόρ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, γνωστός και ως "The Greek Freak", είναι μια πανύψηλη φιγούρα στον κόσμο του επαγγελματικού μπάσκετ, όχι μόνο για τον εντυπωσιακό αθλητισμό...

Blackstone και Digital Realty ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη κέντρων δεδομένων αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Η Blackstone, αμερικανική επενδυτική εταιρεία, συνεργάζεται με την εταιρεία κέντρων δεδομένων Digital Realty για τη δημιουργία κοινής επιχείρησης με σχέδια επένδυσης 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων...

Κάνε εγγραφή για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις!

Κάνε εγγραφή και γίνε μέλος της μεγαλύτερης επιχειρηματικής κοινότητας στην Ελλάδα!

%d