300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να επηρεαστούν από το τελευταίο κύμα τεχνητής νοημοσύνης, λέει η Goldman Sachs

Ένας σημαντικός αριθμός θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης παγκοσμίως, έως και 300 εκατομμύρια, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κάποιο βαθμό αυτοματοποίησης λόγω του τελευταίου κύματος τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο περιλαμβάνει πλατφόρμες όπως η ChatGPT, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Goldman Sachs.

Σε πρόσφατη έκθεσή τους, εκτίμησαν ότι το 18% της εργασίας σε όλο τον κόσμο θα μπορούσε να μηχανογραφηθεί, με τις προηγμένες οικονομίες να επηρεάζονται περισσότερο από τις αναδυόμενες αγορές.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι υπάλληλοι θεωρούνται πιο επιρρεπείς στην αυτοματοποίηση από ό,τι οι χειρώνακτες εργάτες. Οι διοικητικοί υπάλληλοι και οι δικηγόροι προβλέπεται να επηρεαστούν περισσότερο, ενώ τα σωματικά απαιτητικά ή υπαίθρια επαγγέλματα, όπως οι κατασκευές και οι επισκευές, αναμένεται να έχουν ελάχιστες επιπτώσεις.

Στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, σχεδόν τα δύο τρίτα των υφιστάμενων θέσεων εργασίας είναι “κάπως ευάλωτες στην αυτοματοποίηση με τεχνητή νοημοσύνη” και η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να εκτελέσει πλήρως έως και το ένα τέταρτο του συνόλου των εργασιών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας.

Οι οικονομολόγοι σημείωσαν ότι αν η γενεσιουργός τεχνητή νοημοσύνη ανταποκριθεί στις δυνατότητές της, η αγορά εργασίας ενδέχεται να υποστεί σημαντικές διαταραχές. Η τεχνολογία αυτή, η οποία τροφοδοτεί το ChatGPT, έχει ήδη οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις να επανεξετάσουν τις καθημερινές εργασιακές τους διαδικασίες.

Η πρόσφατη κυκλοφορία του GPT-4, της νεότερης έκδοσης του λογισμικού, έχει εντυπωσιάσει τους πρώτους χρήστες με τις δυνατότητές του, όπως η απλοποίηση της κωδικοποίησης, η γρήγορη δημιουργία ιστοσελίδων από βασικά σκίτσα και η άριστη επίδοση σε εξετάσεις.

Παρά την πιθανότητα απώλειας θέσεων εργασίας λόγω της υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης, οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs επεσήμαναν ότι ιστορικά, η τεχνολογική καινοτομία που εκτοπίζει αρχικά εργαζόμενους έχει επίσης οδηγήσει σε αύξηση της απασχόλησης μακροπρόθεσμα. Η ευρεία υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί τελικά να ενισχύσει την παραγωγικότητα της εργασίας και να αυξήσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 7% ετησίως σε μια δεκαετία.

Οι οικονομολόγοι υπογράμμισαν ότι οι περισσότερες θέσεις εργασίας και κλάδοι είναι μόνο εν μέρει εκτεθειμένες στην αυτοματοποίηση, γεγονός που καθιστά πιο πιθανό ότι η ΤΝ θα τις συμπληρώσει παρά θα τις αντικαταστήσει. Εξήγησαν ότι μετά την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα εφαρμόσουν πιθανότατα μέρος της απελευθερωμένης ικανότητάς τους σε παραγωγικές δραστηριότητες που ενισχύουν την παραγωγή.

Για παράδειγμα, σημείωσαν ότι το 25% έως 50% του φόρτου εργασίας των εργαζομένων στις ΗΠΑ που αναμένεται να επηρεαστούν θα μπορούσε να αντικατασταθεί. Το ενδεχόμενο σημαντικής εξοικονόμησης κόστους εργασίας, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και ενίσχυσης της παραγωγικότητας για τους μη εκτοπιζόμενους εργαζόμενους εγείρει την πιθανότητα μιας έκρηξης της παραγωγικότητας της εργασίας, παρόμοιας με εκείνες που παρατηρήθηκαν μετά την εμφάνιση παλαιότερων τεχνολογιών γενικής χρήσης, όπως ο ηλεκτροκινητήρας και ο προσωπικός υπολογιστής.

Διαβάστε επίσης – LinkedIn: 10 tips για να βελτιώσετε το προφίλ σας

Ακολουθήστε μας στο Facebook, linkedin και Twitter

More from author

Απάντηση

Related posts

Latest posts

10 κατηγορίες e-commerce και πως θα τις αξιοποιήσετε

Το e-commerce (ηλεκτρονικό εμπόριο) έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο ψωνίζουμε, προσφέροντας ένα τεράστιο φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών που καλύπτουν σχεδόν κάθε...

Πως μπορείτε να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του προϊστάμενου σας

Η εμπιστοσύνη είναι θεμελιώδης πτυχή κάθε επαγγελματικής σχέσης, ειδικά αυτής που έχετε με το προϊστάμενο σας. Το να κερδίζετε την εμπιστοσύνη των προϊσταμένων σας...

Πόσο εύκολο είναι να πείσεις έναν επενδυτή;

Το να πείσετε έναν επενδυτή να χρηματοδοτήσει την επιχείρησή σας ή το έργο σας είναι μια δύσκολη αλλά ουσιαστική πτυχή της επιχειρηματικότητας. Η διαδικασία...

Want to stay up to date with the latest news?

We would love to hear from you! Please fill in your details and we will stay in touch. It's that simple!

Αρέσει σε %d bloggers: