Σύμφωνα με ειδικούς το ai θα αντικαταστήσει 2,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ μέχρι το 2030

Η ταχεία άνοδος του ai (ΤΝ) είχε βαθύτατο αντίκτυπο σε διάφορους τομείς, με την αποδοχή και την υιοθέτησή της από την κοινή γνώμη, ιδιαίτερα εμφανή μέσω τεχνολογιών όπως το ChatGPT, να μοιάζει με την ταχεία εξάπλωση του διαδικτύου τη δεκαετία του 1990.

Για να το θέσουμε σε προοπτική, ο Παγκόσμιος Ιστός χρειάστηκε επτά χρόνια για να φτάσει τα 100 εκατομμύρια χρήστες, ενώ το ChatGPT πέτυχε ένα παρόμοιο ορόσημο σε λιγότερο από δύο μήνες.

Η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη, η οποία επιταχύνει και αυτοματοποιεί τις εργασίες, έχει επηρεάσει σημαντικά τόσο τη φύση της εργασίας όσο και το εργατικό δυναμικό. Έχει αποσπάσει επαίνους από τις εταιρείες για την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητά της στην ολοκλήρωση εργασιών, αλλά έχει επίσης προκαλέσει ανησυχίες μεταξύ των εργαζομένων που ανησυχούν για πιθανή εκτόπιση της εργασίας τους.

Ουσιαστικά, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη έκθεση της Forrester Research σχετικά με τον αντίκτυπο της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης στις θέσεις εργασίας, “η τεχνητή νοημοσύνη εισάγει τόσο μαγεία όσο και χάος στο μέλλον της εργασίας”. Ενώ η γενεσιουργός τεχνητή νοημοσύνη είναι έτοιμη να επιφέρει μια εξέλιξη στην εργασία όπως την ξέρουμε, το κρίσιμο ερώτημα παραμένει αν θα αντικαταστήσει τους ανθρώπινους εργαζόμενους ή θα ενισχύσει τις ικανότητές τους στους ρόλους τους.

Ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία: Αντικατάσταση θέσεων εργασίας
Εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, η Forrester Research παρακολουθεί τον παγκόσμιο αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στις θέσεις εργασίας. Η έρευνά τους αποκαλύπτει ότι το 36% των εργαζομένων παγκοσμίως, είτε απασχολούνται με πλήρη είτε με μερική απασχόληση, τρέφουν ανησυχίες ότι θα χάσουν τη δουλειά τους από την αυτοματοποίηση κατά την επόμενη δεκαετία.

Ωστόσο, αυτό που διακρίνει τη γενεσιουργό ΤΝ είναι ο άμεσος και βαθύς αντίκτυπός της, γεγονός που την καθιστά πιο ανατρεπτική από άλλες μορφές ΤΝ. Αυτή η αναστάτωση είναι ήδη εμφανής σε τομείς όπως η συγγραφή και η γραφιστική, οι οποίοι υφίστανται σημαντικές αλλαγές.

Έχουν επίσης εμφανιστεί προβλέψεις, όπως αυτή της Goldman Sachs, σύμφωνα με την οποία η παραγωγική ΤΝ θα μπορούσε να αυτοματοποιήσει έως και 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Ακαδημαϊκή έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και το OpenAI προσθέτει ότι “περίπου το 80% του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ θα μπορούσε να επηρεάσει τουλάχιστον το 10% των εργασιακών του καθηκόντων από την εισαγωγή των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLM), ενώ περίπου το 19% των εργαζομένων μπορεί να δει τουλάχιστον το 50% των καθηκόντων του να επηρεάζονται”.

Η Forrester Research, πάντως, προβλέπει ότι μέχρι το 2030, η αυτοματοποίηση και η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσουν το 4,9% των θέσεων εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που μεταφράζεται σε ετήσιο ποσοστό μετατόπισης θέσεων εργασίας 0,6%. Εντός αυτού του ποσοστού των θέσεων εργασίας που χάνονται από την αυτοματοποίηση, η γεννητική τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να συμβάλει στο 30% των απωλειών θέσεων εργασίας.

Όσον αφορά συγκεκριμένους αριθμούς θέσεων εργασίας, η Forrester προβλέπει ότι η γενεσιουργός ΤΝ θα αντικαταστήσει 90.000 θέσεις εργασίας το 2023, ενώ ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σε 2,4 εκατομμύρια έως το 2030. Αυτές οι θέσεις εργασίας θα αποτελούνται κυρίως από ρόλους που είναι εύκολα αυτοματοποιήσιμοι και επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τη γενεσιουργό ΤΝ, όπως οι τεχνικοί συγγραφείς, οι βοηθοί έρευνας στις κοινωνικές επιστήμες, οι διορθωτές και οι κειμενογράφοι.

Διαβάστε επίσης – Η Audi επιλέγει από 700 νέα ταλέντα για το εκπαιδευτικό έτος 2023

Ακολούθησε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

More from author

Απάντηση

Related posts

Latest posts

5 επιχειρηματικά προβλήματα που μπορεί να λύσει το ChatGPT

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, και ένα από τα πιο ευέλικτα εργαλεία που εμφανίστηκαν είναι το ChatGPT. Βασισμένο σε...

5 λιγότερο ανταγωνιστικές αγορές για να ξεκινήσετε

Η επιχειρηματικότητα μπορεί να είναι ένα συναρπαστικό και ικανοποιητικό ταξίδι, αλλά η πλοήγηση σε άκρως ανταγωνιστικές αγορές μπορεί να είναι αποθαρρυντική, ιδίως για τους...

Πώς θα βγάλω χρήματα από το κινητό μου;

Τα κινητά μας τηλέφωνα έχουν γίνει ισχυρά εργαλεία για κάτι περισσότερο από απλή επικοινωνία και ψυχαγωγία. Με μια πληθώρα εφαρμογών, υπηρεσιών και ευκαιριών, μπορείτε...

Want to stay up to date with the latest news?

We would love to hear from you! Please fill in your details and we will stay in touch. It's that simple!

Αρέσει σε %d bloggers: