Steve Jobs: Χαρτί με specs του Apple-1 πουλήθηκε για πάνω από 175.000 δολάρια

Ένα χειρόγραφο προσχέδιο του Steve Jobs δημοπρατήθηκε πρόσφατα έναντι 175.759 δολαρίων. Το σημείωμα, γραμμένο σε ένα κίτρινο φύλλο, παρουσίαζε μια πρώιμη διαφημιστική ιδέα για τον υπολογιστή Apple-1 του 1976. Αν και δεν έχει ημερομηνία, οι προδιαγραφές που αναφέρονται αναδεικνύουν έναν εξελισσόμενο σχεδιασμό για το Apple-1, ο οποίος τελικά χρησιμοποίησε τον μικροεπεξεργαστή MOS Technology 6052.

Ο Jobs είχε αρχικά εξετάσει ένα ευρύτερο φάσμα τσιπ για το Apple-1, συμπεριλαμβανομένου του Motorola 6800, καθώς και των MOS 6501 και 6502. Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια στο σημείωμα αναφέρει: “6501, 6502 συνιστάται επειδή έχουμε βασικά”. Αυτό πιθανότατα υπονοεί τον διερμηνέα BASIC που χρησιμοποιείται για την εισαγωγή και εκτέλεση προγραμμάτων.

Η RR Auction, η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την πώληση, επεσήμανε μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: Ο Τζομπς είχε σκεφτεί να πουλήσει την πλακέτα του υπολογιστή μαζί με το εγχειρίδιο χρήσης για μόλις 75 δολάρια, χαρακτηρίζοντάς την “πραγματική συμφωνία”. Ωστόσο, το τελικό Apple-1 είχε τιμή 666 δολάρια, προσφέροντας μια πιο ολοκληρωμένη υπολογιστική εμπειρία.

Το σημείωμα, υπογεγραμμένο από τον Jobs, περιλαμβάνει επίσης τα στοιχεία επικοινωνίας του και τη διεύθυνση του Los Altos, στην Καλιφόρνια, όπου η Apple ξεκίνησε το ταξίδι της. Υπάρχουν εικασίες ότι αυτό το προσχέδιο μπορεί να ήταν προάγγελος μιας διαφήμισης της Apple στο τεύχος Ιουλίου 1976 του περιοδικού Interface.

Είναι ενδιαφέρον ότι αυτό το κομμάτι της ιστορίας είχε βγει στο παρελθόν σε δημοπρασία το 2018 και τότε προβλεπόταν να πωληθεί για 40.000 έως 60.000 δολάρια. Αυτή η πρόσφατη δημοπρασία περιελάμβανε επίσης δύο φωτογραφίες Polaroid από το The Byte Shop, που απεικονίζουν ένα λειτουργικό πρωτότυπο Apple-1.

Το σημείωμα περιήλθε στην κατοχή ενός παλιού φίλου του Τζομπς, ο οποίος το απέκτησε κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στον Τζομπς το 1976. Ο φίλος θυμάται: “Ο Στιβ μου έδωσε μια φωτογραφία Polaroid του υπολογιστή, ένα screenshot Polaroid του Apple 1 Basic και μια χειρόγραφη προσφορά γυμνών πλακετών για 75 δολάρια η καθεμία”.

Η συγκεκριμένη δημοπρασία περιείχε επίσης και άλλα αναμνηστικά της Apple, όπως μια από κοινού υπογεγραμμένη επιταγή από τον Jobs και τον Steve Wozniak, η οποία συγκέντρωσε 135.261 δολάρια.

Διαβάστε επίσης – Η Google ενισχύει την ασφάλεια του Gmail με έναν νέο έλεγχο επαλήθευσης

Ακολούθησε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

More from author

Απάντηση

Related posts

Latest posts

10 κατηγορίες e-commerce και πως θα τις αξιοποιήσετε

Το e-commerce (ηλεκτρονικό εμπόριο) έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο ψωνίζουμε, προσφέροντας ένα τεράστιο φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών που καλύπτουν σχεδόν κάθε...

Πως μπορείτε να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του προϊστάμενου σας

Η εμπιστοσύνη είναι θεμελιώδης πτυχή κάθε επαγγελματικής σχέσης, ειδικά αυτής που έχετε με το προϊστάμενο σας. Το να κερδίζετε την εμπιστοσύνη των προϊσταμένων σας...

Πόσο εύκολο είναι να πείσεις έναν επενδυτή;

Το να πείσετε έναν επενδυτή να χρηματοδοτήσει την επιχείρησή σας ή το έργο σας είναι μια δύσκολη αλλά ουσιαστική πτυχή της επιχειρηματικότητας. Η διαδικασία...

Want to stay up to date with the latest news?

We would love to hear from you! Please fill in your details and we will stay in touch. It's that simple!

Αρέσει σε %d bloggers: