Οι επιστήμονες βρίσκονται στα πρόθυρα της δυνατότητας επικοινωνίας ανθρώπου-ζώου με την αποκωδικοποίηση των ήχων των ζώων μέσω προηγμένης τεχνολογίας AI.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ΑΙ για να αναλύσουν ηχογραφημένους ήχους διαφόρων ειδών ζώων, με στόχο να βρουν ένα ψηφιακό κλειδί για την ερμηνεία αυτών των ήχων, παρόμοιο με τον τρόπο που η πέτρα της Ροζέτας αποκωδικοποιούσε αρχαία γραπτά.
Η Dr. Karen Bakker, συγγραφέας του βιβλίου The Sounds Of Life, ανέφερε στο συνέδριο DLD το 2023 ότι είναι πιθανό μια μέρα να έχουμε ένα εργαλείο παρόμοιο με το Google Translate για τις γλώσσες των ζώων. Αυτό σημαίνει ότι, στο μέλλον, μπορεί να μην μεταφράζουμε μόνο μεταξύ ανθρώπινων γλωσσών όπως τα αγγλικά ή τα γερμανικά, αλλά και μεταξύ γλωσσών ζώων, όπως τα δελφίνια από τη νότια Αυστραλία ή οι ελέφαντες από την Ανατολική Αφρική.
Η μελέτη έδειξε ότι η επικοινωνία μεταξύ των ειδών είναι αρκετά συχνή στο ζωικό βασίλειο. Για παράδειγμα, η αλληλεπίδραση μεταξύ επικονιαστών και φυτών είναι αξιοσημείωτη. Ο Δρ Bakker επεσήμανε ότι τα λουλούδια αντιδρούν στο βουητό μιας μέλισσας παράγοντας περισσότερο και πιο γλυκό νέκταρ. Τα φυτά παράγουν επίσης υπερηχητικούς ήχους που ποικίλλουν ανάλογα με την κατάσταση της υγείας τους, τους οποίους τα έντομα μπορούν να ανιχνεύσουν. Μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, είναι δυνατόν να προσδιοριστεί η υγεία ενός φυτού ερμηνεύοντας αυτούς τους ήχους.
Οι νυχτερίδες, συχνά παρεξηγημένες λόγω πολιτισμικών μύθων, παρουσιάζουν συναρπαστικές συμπεριφορές επικοινωνίας. Ο Δρ Μπέικερ αποκάλυψε στο συνέδριο ότι οι νυχτερίδες κοινωνικοποιούνται, δημιουργούν φιλίες και ακόμη θυμούνται και ανταποδίδουν χάρες. Επικοινωνούν χρησιμοποιώντας ατομικά ονόματα, προσδιορίζοντας το φύλο, τη συγγένεια και την οικογενειακή καταγωγή των άλλων.
Είναι ενδιαφέρον ότι οι νεαρές νυχτερίδες αποκτούν τη γλώσσα με τρόπο που μοιάζει αρκετά με τα ανθρώπινα μωρά. Συμμετέχουν σε μια φάση “φλυαρίας”, απαντώντας σε ενήλικες νυχτερίδες μέχρι να κατανοήσουν τις αποχρώσεις της γλώσσας τους.
Διαβάστε επίσης – Η Ντόρα Τσατούχα μιλάει για την Oriad Athens, τα cruelty free προϊόντα και τη βιομηχανία του skin care