Ο Πούτιν προβλέπει οικονομική ηρεμία μετά την πτώση του ρουβλίου, προειδοποιεί όμως για κινδύνους πληθωρισμού

Κατά τη διάρκεια του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επαίνεσε τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να διαχειριστεί τον πληθωρισμό μέσω διψήφιων επιτοκίων, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στη διαχείριση των διακυμάνσεων του ρουβλίου.

Εν μέσω των πρόσφατων οικονομικών αναταραχών, οι οποίες είδαν την αξία του ρουβλίου να πέφτει πάνω από τα 100 ανά δολάριο, προκαλώντας κριτική στη στρατηγική της τράπεζας και οδηγώντας σε σημαντική αύξηση του επιτοκίου έκτακτης ανάγκης στο 12%, ο Πούτιν εξέφρασε την εμπιστοσύνη του. Τα ποσοστά πληθωρισμού τον Αύγουστο αυξήθηκαν στο 5,15%, ξεπερνώντας τον στόχο του 4%. Κατά συνέπεια, πολλοί εμπειρογνώμονες αναμένουν ότι η Τράπεζα της Ρωσίας θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια σύντομα. Στόχος της Μόσχας είναι να εξισορροπήσει την επιδίωξη της οικονομικής ανάπτυξης με την ανάγκη ελέγχου του πληθωρισμού.

Ο Πούτιν υπογράμμισε την κατάλληλη και άμεση αντίδραση της κεντρικής τράπεζας στην πτώση του ρουβλίου και στον επακόλουθο πληθωρισμό. Αναγνώρισε ότι, ενώ τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να εμποδίσουν την ανάπτυξη της οικονομίας, είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν οι απειλές του πληθωρισμού. Παρατήρησε τη σημασία της προληπτικής αντιμετώπισης των καταστάσεων για την αποτροπή του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού, ο οποίος θα μπορούσε να είναι επιζήμιος μακροπρόθεσμα.

Παρά τις συζητήσεις για την επαναφορά ορισμένων ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, ο Πούτιν διαβεβαίωσε ότι οι ρωσικές αρχές διαθέτουν τα εργαλεία για την αποτελεσματική διαχείριση του νομίσματος και των αγορών, χωρίς απότομες παρεμβάσεις.

Το ρούβλι γνώρισε πρόσφατα μια ανάκαμψη, φθάνοντας στην ισχυρότερη τιμή του έναντι του δολαρίου εδώ και σχεδόν έξι εβδομάδες. Η ώθηση αυτή αποδόθηκε σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων πωλήσεων συναλλάγματος από τους εξαγωγείς. Ο Πούτιν επεσήμανε τη σταδιακή επιστροφή των εσόδων σε συνάλλαγμα ως παράγοντα που επηρεάζει την αξία του ρουβλίου και ενθάρρυνε τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν τις επενδύσεις τους στη Ρωσία, τονίζοντας τις δυνατότητες για ενισχυμένες εμπορικές συνεργασίες στην Ανατολή.

Ο Πούτιν ασχολήθηκε, σύμφωνα με το Reuters, με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις λόγω της ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού και της διαφαινόμενης απειλής ξένων κυρώσεων. Διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι στο άμεσο μέλλον και καθησύχασε τις επιχειρήσεις, δηλώνοντας ότι δεν θα υπάρξει μεγάλης κλίμακας αναστροφή προηγούμενων ιδιωτικοποιήσεων, αντιμετωπίζοντας τις ανησυχίες που προέκυψαν από τις πρόσφατες νομικές ενέργειες με στόχο ορισμένα ρωσικά βιομηχανικά περιουσιακά στοιχεία.

Διαβάστε επίσης – 10 λόγοι για τους οποίους το content marketing μπορεί να βοηθήσει την επιχείρηση σας

Ακολούθησε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

More from author

Απάντηση

Related posts

Latest posts

10 κατηγορίες e-commerce και πως θα τις αξιοποιήσετε

Το e-commerce (ηλεκτρονικό εμπόριο) έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο ψωνίζουμε, προσφέροντας ένα τεράστιο φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών που καλύπτουν σχεδόν κάθε...

Πως μπορείτε να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του προϊστάμενου σας

Η εμπιστοσύνη είναι θεμελιώδης πτυχή κάθε επαγγελματικής σχέσης, ειδικά αυτής που έχετε με το προϊστάμενο σας. Το να κερδίζετε την εμπιστοσύνη των προϊσταμένων σας...

Πόσο εύκολο είναι να πείσεις έναν επενδυτή;

Το να πείσετε έναν επενδυτή να χρηματοδοτήσει την επιχείρησή σας ή το έργο σας είναι μια δύσκολη αλλά ουσιαστική πτυχή της επιχειρηματικότητας. Η διαδικασία...

Want to stay up to date with the latest news?

We would love to hear from you! Please fill in your details and we will stay in touch. It's that simple!

Αρέσει σε %d bloggers: