Meta: Νέα εργαλεία γονικού ελέγχου στο Instagram

Η Meta, η μητρική εταιρεία του Instagram και του Facebook, εισάγει πρόσθετα εργαλεία για τον γονικό έλεγχο και την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις πλατφόρμες της, ανταποκρινόμενη στις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία των εφήβων.

Ωστόσο, αυτές οι λειτουργίες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην προθυμία των εφήβων – και των γονέων τους – να τις ενεργοποιήσουν, γεγονός που οδηγεί σε ορισμένες αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους. Για παράδειγμα, το Instagram θα εκδίδει πλέον μια ειδοποίηση στους εφήβους που έχουν μπλοκάρει έναν χρήστη, προτείνοντάς τους να ενεργοποιήσουν τη γονική “εποπτεία” του λογαριασμού τους. Η στρατηγική αυτή αποσκοπεί στην εκμετάλλευση ευκαιριών όταν οι έφηβοι μπορεί να είναι πιο δεκτικοί στη γονική καθοδήγηση.

Εάν ένας έφηβος συμφωνήσει σε αυτό, το σύστημα επιτρέπει στους γονείς να θέτουν χρονικά όρια, να παρακολουθούν τη λίστα των οπαδών του παιδιού τους και να παρακολουθούν τον χρόνο που το παιδί τους ξοδεύει στο Instagram. Ωστόσο, οι γονείς δεν θα έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο των μηνυμάτων του παιδιού τους.

Το Instagram εισήγαγε πέρυσι εργαλεία γονικής εποπτείας για να βοηθήσει τις οικογένειες να διαχειριστούν την πλατφόρμα και να έχουν πρόσβαση σε πόρους και καθοδήγηση. Ένα κρίσιμο μέρος αυτής της διαδικασίας είναι ότι τα παιδιά πρέπει να επιτρέπουν οικειοθελώς στους γονείς τους να επιβλέπουν τους λογαριασμούς τους, αν και δεν είναι σαφές πόσοι έφηβοι χρήστες το έχουν κάνει αυτό, καθώς η Meta δεν έχει δημοσιεύσει στοιχεία.

Η εποπτεία επιτρέπει στους γονείς να βλέπουν τους κοινούς φίλους μεταξύ του παιδιού τους και των λογαριασμών που ακολουθεί ή ακολουθεί το παιδί τους. Εάν το παιδί ακολουθείται από έναν λογαριασμό που κανένας από τους φίλους του δεν ακολουθεί, αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ότι ο έφηβος δεν γνωρίζει προσωπικά τον κάτοχο του λογαριασμού.

Η Meta ισχυρίζεται ότι αυτό “θα βοηθήσει τους γονείς να κατανοήσουν πόσο εξοικειωμένος είναι ο έφηβός τους με αυτούς τους λογαριασμούς και θα βοηθήσει στην τόνωση των συζητήσεων εκτός σύνδεσης σχετικά με αυτές τις συνδέσεις”.

Η Meta επεκτείνει τα εργαλεία γονικής εποπτείας, που ήταν προηγουμένως διαθέσιμα στο Instagram και στα προϊόντα εικονικής πραγματικότητας, στο Messenger. Αυτή η προαιρετική λειτουργία επιτρέπει στους γονείς να παρακολουθούν το χρόνο που περνάει το παιδί τους στην υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων και να βλέπουν πληροφορίες όπως οι λίστες επαφών και οι ρυθμίσεις απορρήτου – αν και δεν μπορούν να δουν με ποιον στέλνει μηνύματα το παιδί τους, για παράδειγμα.

Αυτές οι λειτουργίες θα μπορούσαν να είναι επωφελείς για οικογένειες όπου οι γονείς είναι ήδη ενεργοί στις διαδικτυακές δραστηριότητες του παιδιού τους. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αυτό δεν ισχύει για πολλές οικογένειες.

Σε πρόσφατες ειδήσεις, ο Γενικός Χειρουργός των ΗΠΑ Vivek Murthy προειδοποίησε για την έλλειψη επαρκών στοιχείων που να αποδεικνύουν την ασφάλεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τα παιδιά και τους εφήβους. Προέτρεψε τις εταιρείες τεχνολογίας να “λάβουν άμεσα μέτρα για την προστασία των παιδιών τώρα”.

Ο Murthy αναγνώρισε ορισμένα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να καταστήσουν τις πλατφόρμες τους ασφαλέστερες, αλλά υποστήριξε ότι είναι ανεπαρκή. Συγκεκριμένα, ενώ οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης απαγορεύουν τεχνικά τα παιδιά κάτω των 13 ετών, πολλοί νεότεροι χρήστες το παρακάμπτουν αυτό παραποιώντας την ηλικία τους, συχνά με ή χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων.

Ο Murthy επέκρινε επίσης το βάρος που φορτώνεται στους γονείς να ελέγχουν τις αλληλεπιδράσεις των παιδιών τους με την ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία που “αλλάζει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά τους σκέφτονται για τον εαυτό τους, τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούν φιλίες, τον τρόπο με τον οποίο βιώνουν τον κόσμο – και τεχνολογία, παρεμπιπτόντως, που οι προηγούμενες γενιές δεν είχαν ποτέ να διαχειριστούν”.

Ο Murthy δήλωσε: “Τα φορτώνουμε όλα αυτά στους ώμους των γονέων, κάτι που απλά δεν είναι δίκαιο”.

Από την Τρίτη, η Meta, όπως και στο Instagram, θα προτείνει -αλλά δεν θα υποχρεώνει- τα παιδιά να κάνουν ένα διάλειμμα από το Facebook. Μετά από 20 λεπτά, οι έφηβοι χρήστες θα λαμβάνουν μια ειδοποίηση για να κάνουν ένα διάλειμμα από την εφαρμογή, την οποία μπορούν να αγνοήσουν αν επιθυμούν να συνεχίσουν το scrolling. Πρόσφατα, το TikTok εισήγαγε ένα χρονικό όριο 60 λεπτών για τους χρήστες κάτω των 18 ετών, το οποίο μπορεί να παρακαμφθεί από έναν κωδικό πρόσβασης, που ορίζεται από τους ίδιους τους εφήβους ή, για παιδιά κάτω των 13 ετών, από τον γονέα τους.

Η Diana Williams, η οποία επιβλέπει τις αλλαγές στα προϊόντα για τη νεολαία και την οικογένεια στη Meta, δήλωσε: “Αυτό στο οποίο επικεντρωνόμαστε είναι ένα είδος σουίτας εργαλείων για την υποστήριξη των γονέων και των εφήβων σχετικά με το πώς μπορούν να συμμετέχουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε ασφαλείς και κατάλληλες εμπειρίες στο διαδίκτυο. Προσπαθούμε επίσης να δημιουργήσουμε εργαλεία που οι ίδιοι οι έφηβοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να μάθουν πώς να διαχειρίζονται και να αναγνωρίζουν πώς ξοδεύουν το χρόνο τους. Έτσι, πράγματα όπως το “κάνε ένα διάλειμμα” και η “ήρεμη λειτουργία” τα βράδια”.

Διαβάστε επίσης – Η Unismack διακρίνεται στα Free From Food Awards 2023 στην κατηγορία ‘International Recognition’

Ακολουθήστε μας στο Facebook, linkedin και Twitter

Απάντηση

More from author

Related posts

spot_img

Latest posts

Στέφανος Τσιτσιπάς: Η Καριέρα, οι Τίτλοι και τα Κέρδη του Σπουδαίου Έλληνα Τενίστα

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς, όνομα συνώνυμο της ελληνικής επιτυχίας στο τένις, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Αυγούστου 1998. Το τένις ήταν στο αίμα του, με...

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ένα αφιέρωμα στον Greek Freak, που σπάει κάθε ρεκόρ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, γνωστός και ως "The Greek Freak", είναι μια πανύψηλη φιγούρα στον κόσμο του επαγγελματικού μπάσκετ, όχι μόνο για τον εντυπωσιακό αθλητισμό...

Blackstone και Digital Realty ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη κέντρων δεδομένων αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Η Blackstone, αμερικανική επενδυτική εταιρεία, συνεργάζεται με την εταιρεία κέντρων δεδομένων Digital Realty για τη δημιουργία κοινής επιχείρησης με σχέδια επένδυσης 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων...

Κάνε εγγραφή για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις!

Κάνε εγγραφή και γίνε μέλος της μεγαλύτερης επιχειρηματικής κοινότητας στην Ελλάδα!

%d