Η Meta επιτρέπει την εμπορική χρήση του μοντέλου AI της

Η Meta, η εταιρεία που παλαιότερα ήταν γνωστή ως Facebook, ανακοίνωσε την Τρίτη τα σχέδιά της να κυκλοφορήσει μια εμπορική παραλλαγή του μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης ανοικτού κώδικα, το Llama. Αυτή η νέα εξέλιξη θα προσφέρει στις νεοσύστατες επιχειρήσεις και άλλες επιχειρήσεις μια ισχυρή, δωρεάν εναλλακτική λύση σε σχέση με τα δαπανηρά ιδιόκτητα μοντέλα που προσφέρουν εταιρείες όπως η OpenAI και η Google.

Το Llama 2, η πιο πρόσφατη έκδοση του μοντέλου, θα διανέμεται μέσω της υπηρεσίας cloud Azure της Microsoft και είναι συμβατό με το λειτουργικό σύστημα Windows, όπως αναφέρει η Meta σε ανάρτηση στο blog της. Η Microsoft περιγράφεται ως ο “προτιμώμενος συνεργάτης” για αυτή την έκδοση.

Προηγουμένως, η Meta είχε προσφέρει το μοντέλο μόνο σε μια επιλεγμένη ομάδα ακαδημαϊκών για ερευνητικούς σκοπούς. Η εμπορική έκδοση, ωστόσο, θα είναι επίσης προσβάσιμη μέσω άμεσης λήψης και μέσω διαφόρων παρόχων, συμπεριλαμβανομένων των Amazon Web Services και Hugging Face.

Η δωρεάν και ευρεία προσβασιμότητα ενός μοντέλου τόσο προηγμένου όσο το Llama θα μπορούσε να διαταράξει την αγορά λογισμικού δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, όπου εταιρείες όπως η OpenAI, η οποία υποστηρίζεται από τη Microsoft, έχουν εγκαθιδρύσει από νωρίς την κυριαρχία τους.

Το πρώτο μοντέλο Llama ήταν ήδη ανταγωνιστικό με τα μοντέλα που τροφοδοτούν το ChatGPT της OpenAI και το chatbot Bard της Google. Το νέο βελτιωμένο Llama έχει εκπαιδευτεί με 40% περισσότερα δεδομένα από τον προκάτοχό του, επιτρέποντας πιο εκλεπτυσμένη απόδοση, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκληση για τους υπάρχοντες παίκτες στην αγορά της τεχνητής νοημοσύνης. Για παράδειγμα, η Amazon εμπορεύεται πρόσβαση στην Claude, μια τεχνητή νοημοσύνη από την υψηλού προφίλ νεοφυή επιχείρηση Anthropic, εκτός από τα δικά της μοντέλα Titan. Ομοίως, η Google σχεδιάζει να προσφέρει πρόσβαση στην Claude και σε άλλα μοντέλα στους πελάτες της στο cloud.

Η Microsoft έχει προηγουμένως επικεντρωθεί στη διάθεση της τεχνολογίας OpenAI μέσω του Azure. Ωστόσο, εκπρόσωπος της Microsoft ανέφερε ότι η παροχή στους προγραμματιστές μιας επιλογής μοντέλων θα συμβάλει στην ενίσχυση της θέσης της Microsoft ως κύριας πλατφόρμας cloud για εργασίες AI.

Για τη Meta, η προώθηση ενός ακμάζοντος οικοσυστήματος ανοικτού κώδικα που βασίζεται στα μοντέλα της θα μπορούσε να ανατρέψει τα σχέδια των ανταγωνιστών της να επωφεληθούν από την ιδιόκτητη τεχνολογία τους. Η Meta υπολογίζει επίσης ότι θα επωφεληθεί από τυχόν βελτιώσεις, διορθώσεις σφαλμάτων και νέα προϊόντα που θα προκύψουν από το γεγονός ότι το μοντέλο της θα γίνει το πρότυπο για την καινοτομία AI.

Ωστόσο, η δημόσια κυκλοφορία του Llama ενέχει κινδύνους, δεδομένου ότι θα μπορούσε να διευκολύνει τους φορείς με κακή πρόθεση να κατασκευάσουν προϊόντα χωρίς επαρκείς ελέγχους ασφαλείας. Η Meta διαβεβαιώνει ότι έχει καθιερώσει μια πολιτική “αποδεκτής χρήσης” για το εμπορικό Llama που απαγορεύει ορισμένες χρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της βίας, της τρομοκρατίας, της εκμετάλλευσης παιδιών και άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων.

Διαβάστε επίσης – WiFi και στον κήπο χάρη στην devolo! Γρήγορο Internet παντού

Ακολούθησε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

More from author

Related posts

spot_img

Latest posts

Η ΕΚΤΕΡ υπογράφει σύμβαση για ανέργεση μουσικού σχολείου

Η ΕΚΤΕΡ υπέγραψε χτες, 28/11, σύμβαση με τον Δήμο της Κορίνθου για ανέργεση μουσικού σχολείου. Η σύμβαση που υπογράφτηκε ανέρχεται στα 7,551 εκατ. ευρώ....

Η Hewlett Packard Enterprise ανακοίνωσε τα καθαρά κέρδη της

Η τεχνολογική εταιρεία Hewlett Packard Enterprise προέβει σε ανακοίνωσει των κερδών και των εσόδων της. Συγκεκριμένα, η εταιρεία Hewlett Packard Enterprise σημείωσε καθαρά κέρδη...

Το μεγαλύτερο Zara έρχεται στην Ελλάδα

Η Inditex, στην οποία ανήκουν τα brands Zara, Zara Home, Massimo Dutti, Pull & Bear, Stradivarius, Oysho και Bershka και Uterque, το Φεβρουάριο θα...

Κάνε εγγραφή για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις!

Κάνε εγγραφή και γίνε μέλος της μεγαλύτερης επιχειρηματικής κοινότητας στην Ελλάδα!

Αρέσει σε %d bloggers: